Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8046
Назва: Основні зміни в новому стандарті на пшеницю
Інші назви: Основные изменения в новом стандарте на пшеницу
Тhe main changes in the new wheat standard
Автори: Глупак, Зоя Іванівна
Радченко, Микола Володимирович
Данильченко, Олеся Миколаївна
Алієв, Сімур
Глупак, Зоя Ивановна
Радченко, Николай Владимирович
Данильченко, Алеся Николаевна
Алиев, Симур
Hlupak, Zoia
Radchenko, Mykola
Danilchenko, Olesya
Aliiev, Simur
Ключові слова: стандарт
пшениця м’яка
партія
стандарт
пшеница мягкая
партия
standard
soft wheat
lot
Дата публікації: 2020
Видавництво: Видавничий дім «Гельветика»
Бібліографічний опис: Основні зміни в новому стандарті на пшеницю [Електроний ресурс] / З. І. Глупак, М. В. Радченко, О. М. Данильченко, С. Алієв // Таврійський науковий вісник. – Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 111. – С. 49-55. – Режим доступу : https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.111.6 . – Заголовок з екрану.
Короткий огляд (реферат): Новий національний стандарт ДСТУ 3768: 2019 був введений на заміну ДСТУ 3768: 2010 і вступив в силу з 1 серпня 2019 року. Стандарт ДСТУ 3768: 2010 був скасований з 1 серпня 2019 року. Зміни нового стандарту стосуються більшою мірою м’якої пшениці. У новому стандарті ДСТУ 3768: 2019 скорочується кількість класів зерна пшениці м’якої до чотирьох, з них 1–3 класи використовують для продовольчих (пере- важно в борошномельній та хлібопекарській галузях) потреб і для експорту. Пшеницю 4-го класу використовують на продовольчі і непродовольчі потреби і для експорту. Стандарт встановлює класоутворюючі показники і параметри якості зерна пшениці. Особлива увага приділяється показникам якості пшениці м’якої, пов’язаним з хлібопекар- ськими властивостями зерна, – натурі, числу падіння, клейковині. Так, в новому стан- дарті збільшено натуру зерна пшениці м’якої для першого класу з 760 до 775 г/л і другого класу з 740 до 750 г/л. Вимоги до показника числа падіння, який пов’язаний з активністю ферменту альфа-амілази, також підвищилися з 180 до 220 для другого класу і з 150 до 180 з для третього класу. Вміст сирої клейковини залишився без змін, тобто 28% для пер- шого, 23% для другого і 18% для третього класу. Однак якість клейковини для третього класу раніше становила 20–100, за новими вимогами – 45–100 одиниць приладу ІДК. У новому стандарті були змінені і інші класоутворюючі показники якості. Так, в зер- нових домішках було зменшено кількість зерен злакових культур для 1-го класу з 4,0% до 3,0%. Зменшено кількість сміттєвої домішки для 4-го класу з 5,0% до 3,0%. У сміттє- вій домішці зменшилася кількість мінеральної домішки (зокрема, гальки, шлаку, руди) для 3-го класу з 0,2% до 0,15%. Замінено для 4-го класу формулювання «в межах мінеральної домішки» на 0,15%. Вміст фузаріозних зерен в стандарті 2010 року склав для всіх класів «в межах зіпсованих зерен». Згідно з новими вимогами цей показник становить не більше 0,3% для 1-го і 2-го класу, 0,5% для 3-го класу і 1,0% для 4-го класу. Кількість шкідливих домішок також знижена з 0,2% для 1-го і 2-го класу до 0,1%, а для 4-го класу – з 0,5% до 0,2%. У шкідливих домішок уточнено вміст головешки і ріжка (разом не більше 0,1%, тобто до 0,05 головешки і 0,05 ріжків). Знижено вміст інших токсичних для насіння речо- вин для 4-го класу (не більше 0,05%). Однак трохи більше дозволяється вмісту сажки зерна (з 5,0% для 1-го і 2-го класу до 8,0%). Крім класоутворюючих показників якості, вперше пропонується унормувати некла- соутворюючі показники якості пшениці м’якої, а саме утримання зерен, пошкоджених клопом-черепашкою, і силу борошна. У стандарті 2019 впроваджені нові методики визначення показників якості, введені посилання на нові стандарти серії ДСТУ, ISO і EN. Новый национальный стандарт ДСТУ 3768: 2019 был введен на замену ДСТУ 3768: 2010 и вступил в силу с 1 августа 2019 года. Стандарт ДСТУ 3768: 2010 был отменен с 1 августа 2019 года. Изменения нового стандарта касаются в большей степени мягкой пшеницы. В новом стандарте ДСТУ 3768: 2019 сокращается количество классов зерна пшеницы мягкой до четырех, из них 1-3 классы используют для продовольственных (пере- важно в мукомольной и хлебопекарной отраслях) потребностей и для экспорта. Пшеницу 4-го класса используют на продовольственные и непродовольственные потребности и для экспорта. Стандарт устанавливает класоутворюючи показатели и параметры качества зерна пшеницы. Особое внимание уделяется показателям качества пшеницы мягкой, связанным с хлибопекар- скими свойствами зерна, - натуре, числу падения, клейковине. Так, в новом стандартом увеличено натуру зерна пшеницы мягкой для первого класса с 760 до 775 г / л и второго класса с 740 до 750 г / л. Требования к показателю числа падения, который связан с активностью фермента альфа-амилазы, также повысились с 180 до 220 для второго класса и с 150 до 180 с для третьего класса. Содержание сырой клейковины остался без изменений, то есть 28% для пер- вого, 23% для второго и 18% для третьего класса. Однако качество клейковины для третьего класса ранее составляла 20-100, по новым требованиям - 45-100 единиц прибора ИДК. В новом стандарте были изменены и другие класоутворюючи показатели качества. Так, в зер- новых примесях было уменьшено количество зерен злаковых культур для 1-го класса с 4,0% до 3,0%. Уменьшено количество сорной примеси для 4-го класса с 5,0% до 3,0%. В мусоро- ресниц примеси уменьшилось количество минеральной примеси (в частности, гальки, шлака, руды) для 3-го класса с 0,2% до 0,15%. Заменены для 4-го класса формулировка «в пределах минеральной примеси» на 0,15%. Содержание фузариозных зерен в стандарте 2010 года составил для всех классов «в пределах испорченных зерен». Согласно новым требованиям этот показатель составляет не более 0,3% для 1-го и 2-го класса, 0,5% для 3-го класса и 1,0% для 4-го класса. Количество вредных примесей также снижена с 0,2% для 1-го и 2-го класса до 0,1%, а для 4-го класса - с 0,5% до 0,2%. В вредных примесей уточнено содержание головни и спорыньи (вместе не более 0,1%, то есть до 0,05 головни и 0,05 рожков). Снижено содержание других токсичных для семян речо- вин для 4-го класса (не более 0,05%). Однако чуть более разрешается содержания головни зерна (с 5,0% для 1-го и 2-го класса до 8,0%). Кроме класоутворюючих показателей качества, впервые предлагается нормировать некла- соутворюючи показатели качества пшеницы мягкой, а именно содержание зерен, поврежденных клопом-черепашкой, и силу муки. В стандарте 2019 внедрены новые методики определения показателей качества, введенные ссылки на новые стандарты серии ГОСТ, ISO и EN.
Опис: A new national standard DSTU (National Standard of Ukraine) 3768:2019 is introduced to replace DSTU 3768:2010 and came into force from the 1st of August 2019. The standard DSTU 3768:2010 is annulled from the 1st of August 2019. The changes in the new standard deal mainly with soft wheat. In the new standard DSTU 3768:2019, the amount of soft wheat classes is cut down to four. Among them 1st-3d classes are used for food needs (mainly in flour-mill and bread- baking industries) and for the export. Wheat of the 4th class is used for food and non-food needs and for the export. The standard sets class forming indices and characteristics of wheat grain quality. Special attention is given to the indices of soft winter quality connected with bread-baking grain characteristics: natural weight, lodging number, and gluten. Thus, in the new standard natural weight of soft wheat grain for the first class is enhanced from 760 to 775 g per liter and for the second class from 740 to 750 g per liter. The requirements for lodging number index, which is connected with activity of alpha-amylase ferment have also risen from 180 to 220 s for the second class and from 150 to 180 s for the third class. The content of wet gluten is without changes: 28% for the first class, 23% for the second and 18% for the third class. But the quality of gluten for the third class was previously 20-100 points, now according to new requirements – 45-100 points of GDI (gluten deformation index) device. Other class forming quality indices were also modified in the new standard. Thus, the amount of grain crops seeds was reduced for the 1st class from 4% to 3 %. The amount of impurities for the fourth class was reduced from 5.0 % to 3.0 %. The amount of mineral mixture in impurities was reduced (pebble, slag, ore) for the 3d class from 0.2 % to 0.15 % and replaced for the 4th class “within the mineral mixture” by 0.15 %. The content of fusarium grains in the standard of 2010 was for the all classes “within the damaged grains”. According to the new requirements this index is not higher than 0,3% for the 1st and 2nd class, 0,5 % for the 3d class and 1,0% for the 4th class. The amount of impurities is also reduced from 0.2 % to 0.15 for the 1st and 2nd class, from 0.5 % to 0.2 % for the 4th class. The content of sooty blotch disease and black grain is specified: with “total number” it should be not more than 0.1 % to 0.05 of sooty blotch disease and 0.05 of black grain. The content of other toxical seed for the 4th class is reduced (no more than 0.05 %). But the content of smut grain is allowed a little bit more: from 5.0 % for the 1st and 2nd class to 8.0 %. Beside class forming quality indices, it is proposed for the first time to standardize not-class forming indices of soft wheat quality: seed content, injured by shield-backed bugs and flour strength. New methods of defining quality indices and references to the new standards of the DSTU, ISO and EN groups are introduced in the standard of 2019.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8046
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Таврійський.pdf368,64 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.