Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/8297
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorХарченко, Олег Васильович-
dc.contributor.authorПетренко, Сергій Володимирович-
dc.contributor.authorПрасол, Володимир Іванович-
dc.contributor.authorСобко, Микола Геннадійович-
dc.contributor.authorМедвідь, Світлана Іванівна-
dc.contributor.authorХарченко, Олег Васильевич-
dc.contributor.authorПетренко, Сергей Владимирович-
dc.contributor.authorПрасол, Владимир Иванович-
dc.contributor.authorСобко, Николай Геннадьевич-
dc.contributor.authorМедведь, Светлана Ивановна-
dc.contributor.authorKharchenko, Oleh Vasyliovych-
dc.contributor.authorPetrenko, Serhii Vladymirovych-
dc.contributor.authorPrasol, Volodymyr Ivanovych-
dc.contributor.authorSobko, Mykola Hennadyiovych-
dc.contributor.authorMedved, Svitlana Ivanivna-
dc.date.accessioned2020-12-03T09:15:03Z-
dc.date.available2020-12-03T09:15:03Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationОцювання інтенсивності нових сортів і гібридів сільськогосподарських культур за основними факторами формування врожаю [Електронний ресурс] / О. В. Харченко, С. В. Петренко, В. І. Прасол [та ін.] // Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. – Умань, 2019. – Вип. 95, Ч. 1. – С. 166-177.uk_UA
dc.identifier.urihttp://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8297-
dc.descriptionThis article focuses on the issue of quantitative evaluation of the efficiency of using the key factors (moisture and mineral nutrition) in relation to a new crop hybrid or variety. The field studies were carried out on the substations of the Institute of Agriculture of the North East of the NAAS for 3 years (2016-2018). The studies were conducted with the use of DS0493B hybrid. The experiment replication is threefold. The area of a registration plot is 28 m2. The yield was taken into account at humidity of 14%. The seeding rate was 89 thousand pieces/ha. The fertilizers applied were N100Р45К45. The level of the hybrid intensity through the ratio of actual yield (Ya) and its specified value both by the resource of moisture (Ysv) and the resource of mineral nutrition (Ymn) was taken as an integrated index of resource 177 efficiency. It was found that in dry conditions (2017 and 2018) the intensity level by moisture resources was amounted to 3.58-2.75, and by mineral nutrition resources was equal to 1.70-1.29, indicating the limiting role of moisture under the above conditions. The actual values of the total evapotranspiration ratio were amounted to 2.38 and 3.087 mm/c with the specified value amounting to 8.50 mm/c, and the actual payback was equal to 12.7 c/c and 9.7 c/c with the specified value amounting to 7.4 c/c. Under the conditions of sufficient moisture (2016), the limiting factor was the nutrition resource. The value of the hybrid intensity by the resource of this factor was 1.84, and the maximum payback of fertilizers was amounted to 13.8 c/c. It was found that on average during the three years of studies by the level of moisture, these conditions were characterized as close to average. It was proven that under these conditions the limiting factor was moisture, the hybrid intensity by moisture was 2.49, and by mineral nutrition -1.61 with the total evapotranspiration ratio of 3.24 mm/ha, and the payback of fertilizers was amounted to 12.1 c/ha. Thus, the studied data obtained related to DS0493B hybrid may be considered as normal data.uk_UA
dc.description.abstractУ статті розглядається проблема встановлення рівня інтенсивності нового сорту чи гібриду сільськогосподарської культури за рівнем використання таких ресурсів як волога та мінеральне живлення. Вивчення 167 проводили на гібриді кукурудзи DS0493B. Встановлено, що вказаний гібрид за роки досліджень (2016–2018 рр.) характеризується показником рівня інтенсивності за ресурсами вологи 2,49, а ресурсами мінерального живлення 1,61, що вказує на лімітуючу дію ресурсу фактора вологи і високу пристосованість цього гібриду до посушливих умов. В данной работе рассматривается проблема количественной оценки 176 эффективности использования основных факторов (влажность и минеральное питание) новым гибридом или сортом сельскохозяйственной культуры. Полевые исследования проводились на опытных полях Института сельского хозяйства Северного Востока НААН на протяжении 3-х лет (2016-2018 гг.). Исследования проводились с гибридом DS0493B. Повторность опыта – 3-х кратная. Площадь учетного участка – 28 м2. Урожай учитывали при влажности 14%. Норма высева – 89 тыс.шт./га, удобрения – N100Р45К45. Интегральным показателем эффективности использования ресурсов принято уровень интенсивности гибрида через соотношение фактической урожайности (УФ) к нормативной ее величине как по ресурсу влажности (УНВ), так и по ресурсу минерального питания (УМП). Установлено, что в засушливых условиях (2017 г. и 2018 г.) уровень интенсивности по ресурсу влаги составлял 3,58-2,75, а по ресурсам минерального питания – 1,70-1,29, что указывает на лимитирующую роль влаги в указанных условиях. Фактические значения коэффициента суммарного водопотребления составили 2,38 и 3,087 мм/ц при нормативном 8,50 мм/ц, а фактическая окупаемость 12,7 ц/ц и 9,7 ц/ц при нормативном значении 7,4 ц/ц. В условиях достаточного увлажнения (2016 г.) лимитирующим фактором является ресурс питания. Значение интенсивности гибрида по ресурсу этого фактора составило 1,84, а максимальная окупаемость удобрений – 13,8 ц/ц. Установлено, что в среднем за три года исследований по уровню увлажнения эти условия характеризуются как близкие к средним. Доказано, что в этих условиях ограничивающим фактором является влажность, интенсивность гибрида по влаге составила 2,49, а по минеральному питанию – 1,61 с коэффициентом суммарного водопотребления 32,4 м3/ц и окупаемость удобрений – 12,1 ц/га. Таким образом, полученные данные для гибрида DS0493В можно считать нормальными данными.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectрівень інтенсивності cортуuk_UA
dc.subjectкоефіцієнт сумарного водоспоживанняuk_UA
dc.subjectлімітуючий факторuk_UA
dc.subjectуровень интенсивности сортаuk_UA
dc.subjectсуммарного водопотребленияuk_UA
dc.subjectлимитирующий факторuk_UA
dc.subjecthybrid intensity leveluk_UA
dc.subjecttotal evapotranspiration ratiouk_UA
dc.subjectlimiting factoruk_UA
dc.titleОцінювання інтенсивності нових сортів і гібридів сільськогосподарських культур за основними факторами формування врожаюuk_UA
dc.title.alternativeОценка интенсивности новых сортов и гибридов сельскохозяйственных культур за основными факторами формирования урожаяuk_UA
dc.title.alternativeEvaluation of the intensity of new crop varieties and hybrids by the key factorsuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Харченко УНУС 2020 стаття.pdf441,54 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.