Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8512
Назва: Відтворювальні якості свиноматок залежно від систем мікроклімату впродовж року
Інші назви: Воспроизводственные качества свиноматок в зависимости от систем микроклимата в течение года
Depending reproductive qualities of sows of the microclimate systems during the year
Автори: Жижка, Станіслав Васильович
Повод, Микола Григорович
Жижка, Станислав Васильевич
Повод, Николай Григорьевич
Zhyzhka, S. V.
Povod, N. G.
Ключові слова: вентиляція
мікроклімат
повітря
вентиляция
микроклимат
воздух
ventilation
microclimate
air
Дата публікації: 2019
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Жижка С. В. Відтворювальні якості свиноматок залежно від систем мікроклімату впродовж року [Електронний ресурс] / С. В. Жижка, М. Г. Повод // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2019. – Вип. 4 (39). – С. 85-91.
Короткий огляд (реферат): Вивчено результати впливу геотермальної та традиційної системи вентилювання приміщень для утримання холостих і умовно поросних свиноматок на параметри мікроклімату в них впродовж року, та залежність від цих параметрів відтворних якостей свиноматок. Як класична так і геотермальна системи вентилювання приміщень забезпечили оптимальний мікроклімат в них у перехідні пори року, але не забезпечили рекомендованих показників температури повітря і його вологості в зимову та літню пори року. Різниця в температурі повітря та лігва не спричинила різниці в температурі поверхні шкіри свиноматок в усі пори року за винятком зимової. Геотермальна система вентилювання приміщення за рахунок стабілізації повітря в підземних шахтах, та більш рівномірного його розподілу за допомогою повітропроводів, створювала більш комфортні температурні умови утримання для свиноматок під час осіменіння, що в подальшому мало вплив на відтворювальні якості та продуктивні показники свиноматок в усі пори року за винятком зими. Параметри мікроклімату створені різними системами вентилювання приміщення впливали на прихід свиноматок в охоту, їх запліднюваність та відсоток опоросу. Більш відчутним цей вплив був влітку та восени, а меншим взимку та навесні. Мікроклімат в приміщеннях для утримання холостих і умовно поросних свиноматок виявив деякий вплив на відтворювальні якості свиноматок. Дослідження в даному напрямку планується продовжити, а їх результати використовувати при проектуванні та реконструкції свинарських приміщень. Изучены результаты влияния геотермальной и традиционной системы вентилирования помещений для содержания холостых и условно супоросных свиноматок на параметры микроклимата в них в течение года, и зависимость от этих параметров воспроизводимых качеств свиноматок.
Опис: We have studied the results of the influence of geothermal and traditional ventilation systems for keeping sows and conditionally sowed sows on their microclimate parameters during the year, and the dependence on these parameters of sows' reproductive qualities. Both classic and geothermal indoor ventilation systems provided optimal microclimate in the transitional seasons, but did not provide the recommended indicators of air temperature and humidity in winter and summer seasons. The difference in air temperature did not affect the difference in sow skin temperature in all seasons except winter. The geothermal ventilation system created more comfortable holding conditions for sows during insemination, which affected the reproductive qualities of sows throughout the seasons except winter. The microclimate parameters created by different ventilation systems influenced the sows' arrival in hunting, their fertilization and the percentage of farrowing. This effect was more pronounced in summer and autumn, and less so in winter and spring. The research in this area is planned to be continued, and their results will be used in the design and reconstruction of pig premises.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8512
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
5.pdf632,72 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.