Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8548
Назва: Підвищення якості молока за рахунок формування мікроклімату на тваринницьких фермах
Інші назви: Повышение качества молока за счет формирования микроклимата на животноводческих фермах
Improvement of milk quality for micro-climate formation on cattle farms
Автори: Шкромада, Оксана Іванівна
Палій, Андрій Павлович
Палій, Анатолій Павлович
Скляр, Олександр Іванович
Дудченко, Юлія Андріївна
Неджеря, Тетяна Іванівна
Шкромада, Оксана Ивановна
Палий, Андрей Павлович
Палий, Анатолий Павлович
Скляр, Александр Иванович
Дудченко, Юлия Андреевна
Неджеря, Татьяна Ивановна
Shkromada, O. I.
Palii, A. P.
Palii, A. P.
Skliar, О. І.
Dudchenko, Y. A.
Necherya, T. І.
Ключові слова: вентиляція
мікрофлора
тваринницькі приміщення
вентиляция
микрофлора
животноводческие помещения
ventilation
microflora
livestock premises
Дата публікації: 2019
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Підвищення якості молока за рахунок формування мікроклімату на тваринницьких фермах [Електронний ресурс] / О. І. Шкромада, А. П. Палій, А. П. Палій [та ін.] // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2019. – Вип. 4 (47). – С. 44-49.
Короткий огляд (реферат): В даній роботі були проведені дослідження мікроклімату у приміщеннях для великої рогатої худоби та вплив на якість молока. Проведений порівняльний аналіз застосування природньої та примусової вентиляції у приміщеннях та формування мікроклімату. В роботі приведені нормативні значення санітарно-гігієнічних показників для тваринницьких ферм. В результаті проведеного моніторингу мікробного обсіменіння повітря на тваринницьких фермах було доведено, що мікроорганізми виділені з виміні корів та молока ідентичні мікрофлорі циркулюючої у приміщенні. Також досліджені недоліки у проектному будуванні тваринницьких приміщеннях, які впливають на влаштування добробуту тварин. В роботі доведено, що використання новітніх систем примусової вентиляції на тваринницьких фермах знижує рівень вологи та загазованості у приміщенні. В данной работе были проведены исследования микроклимата в помещениях для крупного рогатого скота и влияние на качество молока. Проведенный сравнительный анализ применения естественной и принудительной вентиляции в помещениях и формирования микроклимата. В работе приведены нормативные значения санитарно-гигиенических показателей для животноводческих ферм.
Опис: In this work, microclimate studies were conducted in cattle rooms and the impact on milk quality. A comparative analysis of the use of natural and forced ventilation in rooms and the formation of microclimate. The normative values of sanitary and hygienic parameters for livestock farms are presented in the paper. The microorganisms isolated from the change of cows and milk are identical to the microflora circulating indoors. Weaknesses in the design of livestock premises were also investigated. Disturbances in building structures affect the welfare of animals. It has been proven that the use of state-of-the-art forced-air ventilation systems on livestock farms reduces indoor moisture and gas levels. Diseases and deaths of animals can be caused by violations of sanitary and hygiene standards and feeding and watering of animals. Failure to comply with the disinfection rules increases the microbial contamination of the air. Lack of adequate ventilation in the premises causes the accumulation of dangerous gases (ammonia and hydrogen sulfide), moisture and micro-organisms in buildings. All these factors can cause respiratory, digestive and mastitis diseases in cows. In sick animals, the increase in live weight and milk productivity is reduced. Treatment of animals is very expensive because antibiotics are used. Antimicrobial drugs affect the quality of products. Prevention of morbidity in farms is directly related to compliance with zoo-hygiene standards. In livestock houses, animals spend most of their lives. The premises protect animals from adverse weather conditions. An important indicator of hygiene requirements for the building is the microclimate. The microclimate includes: ventilation, temperature, gas, light and microbial contamination. All indicators must be in accordance with normal animal-friendly levels. Farms under the Animal Protection Act are required to provide them with proper care and appropriate living conditions. The microclimate of the room is formed by many physical factors. Animals overcrowding have negative effects on indoor pollution. Poor ventilation affects the health and weight gain of animals. Accumulation of gases, moisture and microorganisms indoors can cause respiratory and digestive diseases in animals. Within 60% were pathogenic staphylococci (S. aureus) as a result of monitoring the etiology of subclinical mastitis. Has made agalactic streptococcus (Str. Agalactiae) 25% of cases. Associated microflora accounted for 5% of cases.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8548
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
7.pdf583,26 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.