Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/8572
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЯковлєв, Валерій Федорович-
dc.contributor.authorЯковлев, В. Ф.-
dc.contributor.authorYakovlev, V. F.-
dc.date.accessioned2021-03-12T14:10:08Z-
dc.date.available2021-03-12T14:10:08Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationЯковлєв В. Ф. Експериментальні дослідження процесу трансформації ударного імпульсу через біологічні об’єкти фіксованої геометричної форми [Електронний ресурс] / В. Ф. Яковлєв // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Механізація та автоматизація виробничих процесів» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2019. – Вип. 1-2 (35-36). – С. 31-36.uk_UA
dc.identifier.urihttp://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8572-
dc.descriptionSuccessful implementation of agricultural products requires compliance with the requirements of standards to ensure its high quality, ensuring the technological process (production, processing, storage) with a sufficient level of quality characteristics of the initial raw materials, product quality control at intermediate and final operations. Such qualitative characteristics of products, particularly a fixed geometric shape, the degree of ripeness, presence and depth of the damage, it is not always possible to determine the external condition of the product (e.g., melons) without its destruction. To assess the qualitative and quantitative characteristics of agricultural products, various physical methods are used, of which a special place is occupied by the method of acoustic sensing, which consists in the fact that the properties of products (as biological objects) that determine the excitation and propagation of elastic vibrations are closely related to their anatomical structure and physical and biochemical characteristics, which in turn change during their vegetation when reaching the appropriate degree of ripeness. This material presents the results of experimental studies to establish the relationship between the parameters of the aftereffect of shock excitation of biological objects of plant origin of a fixed geometric shape with their qualitative characteristics, to determine the characteristics and their quantitative values, which in turn makes it possible to implement technical devices Express nondestructive control of qualitative characteristics of agricultural products.uk_UA
dc.description.abstractУспішна реалізація продукції сільського господарства вимагає дотримання вимог стандартів по забезпеченню її високої якості, забезпечення технологічного процесу (виробництва, переробки, зберігання) достатнім рівнем якісних ознак початкової сировини, контролем якості продукції на проміжних і кінцевих операціях. Такі якісні ознаки продукції, особливо фіксованої геометричної форми, як ступень стиглості, наявність та глибина розташування пошкоджень, не завжди можливо визначити по зовнішньому стану продукту (наприклад, баштанні) без його руйнування. Для оцінки якісних і кількісних ознак сільськогосподарської продукції застосовуються різні фізичні методи, з великого числа яких, особливе місце займає метод акустичного зондування, який полягає в тому, що властивості продуктів (як біологічних об'єктів), що визначають збудження і поширення пружних коливань, тісно пов'язані з їх анатомічною структурою і фізико-біохімічними характеристиками, які в свою чергу, змінюються в процесі їх вегетації при досягнені відповідного ступеню стиглості. Наведений матеріал представляє результати експериментальних досліджень по встановленню зв’язків параметрів післядії ударного збудження біологічних об'єктів рослинного походження фіксованої геометричної форми з їх якісними ознаками, визначенню інформативних ознак та їх кількісних значень, що в свою чергу, дає можливість технічної реалізації пристроїв експресного неруйнівного контролю якісних ознак сільськогосподарської продукції. Успешная реализация продукции сельского хазяйства требует соблюдения тренований стандартов по обеспечению ее високого качества, обеспечения технологического процесса (производства, переработки, хранения) достаточным уровнем качественных признаков начальной продукции, контролем качества продукции на промежуточных и конечних операціях. Такие качественные признаки продукции, особенно фиксированной геометрической формы, как степень зрелости, наличия и глубина расположения повреждений, невсегда можно определить по внешнему состоянию продукта (например, бахчевые) без их разрушения. Для оценки качественных и количесвенных значений признаков сельскохозяйственной продукции применяются различные физические методы, из більшого числа которых, особое место занимает метод акустического зондирования, заключающийся в том, что свойства продуктов (как биологических объектов), которые определяют возбуждение и распространение упругих колебаний, тесно связаны с их анатомической структурой и фізико-биохимическими характеристиками, которые в свою очередь, изменяются в процессе их вегетации при достижении соответствующей степени зрелости. Приведеный матеріал представляет результаты експериментальних исследований по установлению свіязей параметров последействия ударного возбуждения биологических объектов растительног происхождения фиксированной геометрической формы с их качественными признаками, определению информативных признаков и их количественных значений, что в свою очередь, дает возможность технической реализации устройств экспрессного неразрушающего контроля качественных признаков сельскохозяйственной продукции.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherСНАУuk_UA
dc.subjectакустичне зондуванняuk_UA
dc.subjectпараметри акустичного поляuk_UA
dc.subjectударне збудженняuk_UA
dc.subjectакустическое зондированиеuk_UA
dc.subjectпараметры акустического поляuk_UA
dc.subjectударное возбуждениеuk_UA
dc.subjectacoustic soundinguk_UA
dc.subjectacoustic field parametersuk_UA
dc.subjectshock excitationuk_UA
dc.titleЕкспериментальні дослідження процесу трансформації ударного імпульсу через біологічні об’єкти фіксованої геометричної формиuk_UA
dc.title.alternativeЭкспериментапьное исследование процесса трансформации ударного импульса через биологический объект фиксированной геометрической формыuk_UA
dc.title.alternativeExperimental research of the process of shock pulse transformation through biological objects of fixed geometric shapeuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
5.pdf782,06 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.