Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8581
Назва: Дослідження та моделювання залежності зміни твердості грунту в різних видах обробітку під цукрові буряки в умовах Сумщини
Інші назви: Исследование и моделирование зависимости изменения твердости почвы в различных видах обработки под сахарную свеклу в условиях Сумщины
The research and modeling the dependence of changes soil hardness in different types of tillage under sugar beet in the conditions of Sumy region
Автори: Таценко, Олександр Володимирович
Таценко, Александр Владимирович
Tatsenko, O. V.
Ключові слова: технологічний процес
обробіток грунту
цукрові буряки
технологический процесс
обработка почвы
сахарная свекла
technological process
tillage soil
sugar beet
Дата публікації: 2019
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Таценко О. В. Дослідження та моделювання залежності зміни твердості грунту в різних видах обробітку під цукрові буряки в умовах Сумщини [Електронний ресурс] / О. В. Таценко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Механізація та автоматизація виробничих процесів» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2019. – Вип. 3 (37). – С. 26-31.
Короткий огляд (реферат): Проведено наукові дослідження та моделювання показників властивостей грунту в різних способах та видах обробітку грунту під цукрові буряки в умовах чорноземних грунтів Сумщини. Процес дослідження та моделювання показників властивостей грунту проводився на основі зміни типу технічних засобів, які реалізують технологічний процес обробітку грунту. Проведены научные исследования и моделирования показателей свойств почвы в различных способах и видах обработки почвы под сахарную свеклу в условиях черноземных почв Сумщины. Процесс исследования и моделирование показателей свойств почвы проводился на основе изменения типа технических средств, реализующих технологический процесс обработки.
Опис: The offered article contains methodical approaches to determination of physical and mechanical soil parameters in different types of tillage. This method makes it possible to perform analytical studies to determine the impact of technical means on the conditions of growth and development of sugar beet. Research and modeling of soil physical and mechanical properties for the tillage of the soil under sugar beet in the conditions of Sumy region. The review of features and types of tillage technologies. Ways to minimize the costs of soil. A study of physical and mechanical expenditure for tillage under sugar beet. A mathematical model of change of physical and mechanical costs (soil hardness) for tillage, depending on the conditions of its implementation. Agricultural production. Areas of agricultural production. Cost of agricultural produce. Economical use of resources. Conservation of resources. Reducing energy consumption. The efficiency of agricultural production. Technology of growing and harvesting of agricultural products. Production of sugar beet. The basic premise of choice and the type of soil under sugar beet. Minimize physical and mechanical expenditure conditions of the economy . The aims and objectives of the study . Terms and schemes of tillage soil. Soil hardness of soil under sugar beet. Scientific research and modeling. Plan your experiment. Experimental data unit physical and mechanical costs by machine aggregate. Mathematical treatment of the results of the study. Simulation results of research and modeling on a PC (Personal electronic decoupling machine). Mathematical model of change physical and mechanical (soil hardness) indicators is a polynomial of order 3, which describes the change in response to changes in parameter values of impact factors. Predicting changes in soil hardness consumption during tillage sugar beet.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8581
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
4.pdf709,66 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.