Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8668
Назва: Реакція рослин пшениці озимої на фітопатогени за умов біологізації землеробства
Інші назви: Реакция растений озимой пшеницы на фитопатогены в условиях биологизации земледелия
Reaction of winter wheat plants to phytopathogens in the projection on organic agriculture
Автори: Башлай, Аліна Григорівна
Власенко, Володимир Анатолійович
Башлай, Алина Григорьевна
Власенко, Владимир Анатольевич
Bashlai, A. G.
Vlasenko, V. A.
Ключові слова: імунітет рослин
сорт
збудники хвороб
иммунитет растений
сорт
возбудители болезней
plant immunity
cultivar
pathogens
Дата публікації: 2020
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Башлай А. Г. Реакція рослин пшениці озимої на фітопатогени за умов біологізації землеробства [Електронний ресурс] / А. Г. Башлай, В. А. Власенко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Агрономія і біологія» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2020. – Вип. 1 (39). – С. 3-13.
Короткий огляд (реферат): Пшениця – один з важливих злаків, що споживається людиною. Потенційні втрати її врожаю від комплексу шкідливих організмів у посівах становлять 37 %. Сучасне сільське господарство бере курс на виробництво екологічно чистого продукту, тобто відбувається стрімкий розвиток органічного сектору землеробства. Площа сертифікованих органічних сільськогосподарських угідь у нашій державі станом на 2015 рік складала 410,6 тис. га, а світові площі займають лише 1 %. Розглянуто сучасні тенденції розвитку органічної технології вирощування пшениці, визначено її особливості. Виявлено основні хвороби (види кореневих гнилей, листкових плямистостей, зокрема, септоріоз, борошниста роса, види іржі, види сажок, фузаріоз), й проблеми, які з ними пов’язані, що стримують розвиток глобального виробництва органічної продукції. Втрати продукції спричиняють хвороби вегетуючих рослин, з якими пов’язано 15‒32 % пошкоджень. Охарактеризовано сутності термінів «фітосанітарний стан», «імунітет рослин», «сортозаміна». Визначено, що найрадикальнішим, найперспективнішим, екологічно безпечним та економічно вигідним напрямом удосконалення інтегрованої системи захисту пшениці озимої залишається вирощування сортів, стійких до шкідників і збудників хвороб. Наш аналіз підтверджує, що ці стійкі сорти добре зарекомендували себе в імунологічному методі захисту і карантину рослин. Їх доцільно вважати основою органічної технології. Знання механізмів захисту рослин від патогенів значно розширюються. Відповідно зростає кількість ідентифікованих генів і даних про регуляцію їх активності різними захисними механізмами. Нетрадиційна технологія вирощування стимулює до пошуку нових методів, прийомів та заходів. Обґрунтовано основні перспективи та напрями вдосконалення вітчизняного органічного сектора. Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні, поповнюється новими сортами. Залишається актуальним питання проведення досліджень комерційних сортів пшениці м’якої озимої в умовах північно-східного Лісостепу України за органічної системи вирощування щодо стійкістю проти хвороб. Рассмотрены современные тенденции развития органической технологии выращивания пшеницы, определены ее особенности. Выявлены основные болезни (виды корневых гнилей, листовых пятнистостей, в частности, септориоз, мучнистая роса, виды ржавчины, виды Сажок, фузариоз), и проблемы, которые с ними связаны, сдерживающих развитие глобального производства органической продукции. Потери продукции за болезни вегетирующих растений, с которыми связано 15-32% повреждений. Охарактеризованы сущности терминов «фитосанитарное состояние», «иммунитет растений», «сортозамена». Определено, что радикальным, самым перспективным, экологически безопасным и экономически выгодным направлением совершенствования интегрированной системы защиты озимой пшеницы остается выращивание сортов, устойчивых к вредителям и возбудителям болезней.
Опис: Wheat is one of the important cereals consumed by human being. The potential loss of the harvest from the complex of pests in crops is 37 %. Modern agriculture is heading towards the production of eco-friendly products meaning that the organic sector of agriculture has a rapid development. The certified organic agricultural land area in our country as of 2015 was 410.6 thousand hectares, and the global land area is only 1 %. Current trends of the development of organic technology of wheat cultivation were considered, its features were defined. The main diseases (types of root rot, leaf spots, including septoria, powdery mildew, types of rust, smut, fusarium wilt etc.) and the problems associated with them, that hinder the development of global organic production have been detected. The diseases of growing plants that are linked with the damage of 15‒32 % will cause product losses. The essence of the terms "phytosanitary condition", "plant immunity", "variety replacement" was described. It is determined that the most radical, most promising, environmentally safe and cost-effective way to improve the integrated system of winter wheat protection is the cultivation of varieties that are resistant to pests and pathogens. Our analysis confirms that resistant varieties have proven to be the main advantage of immunological method of plant protection and quarantine. They are considered as the basics of organic technology. Knowledge of plant protection mechanisms against pathogens is increasing significantly. As a result, the number of identified genes and data on the regulation of their activity by various defense mechanisms is growing. Unconventional cultivation technology stimulates the search for new methods, techniques and measures. The main prospects and directions of improvement of the domestic organic sector are substantiated. The state register of plant varieties suitable for distribution in Ukraine is being updated with new varieties. The issue of conducting research on commercial varieties of bread winter wheat in the conditions of the north-eastern Forest-Steppe of Ukraine under the organic system of cultivation in relation to disease resistance remains relevant.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8668
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf742,8 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.