Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8673
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorТроценко, Володимир Іванович-
dc.contributor.authorМельник, Андрій Васильович-
dc.contributor.authorТроценко, Надія Володимирівна-
dc.contributor.authorТроценко, Владимир Иванович-
dc.contributor.authorМельник, Андрей Васильевич-
dc.contributor.authorТроценко, Надежда Владимировна-
dc.contributor.authorTrotsenko, V. I.-
dc.contributor.authorMelnyk, A. V.-
dc.contributor.authorTrotsenko, N. V.-
dc.date.accessioned2021-03-23T13:49:34Z-
dc.date.available2021-03-23T13:49:34Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationТроценко В. І. Дослідження базових характеристик насіння кіноа [Електронний ресурс] / В. І. Троценко, А. В. Мельник, Н. В. Троценко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Агрономія і біологія» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2020. – Вип. 1 (39). – С. 71-77.uk_UA
dc.identifier.urihttp://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8673-
dc.descriptionQuinoa crop is considered as a source of healthy nutrition due to its energy and nutritional value. The nutritional parameters of quinoa seeds exceed the characteristics of traditional cereals. The high protein content distinguishes quinoa seeds from other plant food. Quinoa contains all the important amino acids, it is rich in minerals and vitamins. The special chemical composition of grain can ensure the production of gluten-free food products. Quinoa due to its unique chemical composition and lack of gluten, can be used as a valuable raw material for the creation of specialized (gluten-free) products for people suffering from celiac disease and for products of high nutritional value. This crop may be an alternative one in areas with water deficiency, droughts and salinization, where other crops are unprofitable. Problematic aspects of the crop production are level of seed germination in the field condition, low and unstable yields. The main condition for the quinoa spread, like other plant species, is the success of the initial phases of plant development. The ability to form in new growing conditions a crop with certain parameters of standing density provides the possibility of further steps in the beeding process and technological optimization of crop indicators. The evolutionary way of the trait formation such as the absence of the seed dormancy period are analyzed, the mechanisms and dynamics of the decrease in the viability of seeds in the modern crop of quinoa are revealed. Significant differences in the seed characteristics of 2019 and 2018 harvest years (storage period of 14 and 28 months, respectively) indicate the difficulty of maintaining the economic indicators of seeds for the 2-nd and subsequent storage years. Based on the experiment result to determine the dynamics of water absorption of seeds, their reactions to soaking and heating, the basic characteristics of quinoa breeding samples (perspective for introduction in the zone of the north-eastern forest-steppe of Ukraine) were determined. It was found that the level of passive water absorption was in the range of 79.7–81.5 % of the mass of dry seeds. The maximum intensity of water absorption was fixed within 1-st hour. Seeds with a longer storage period are characterized by more intense initial water absorption. At temperature of 18 °C, the total duration of the seed swelling period is 7‒8 hours. The highest efficiency of seed soaking was noted for seed samples of the 2019 harvest year, compared with which the growth of indicators of germination energy and laboratory germination was + 9.5 and + 5.8 %. The same seed sample had the best parameters according to the results of heating: + 6.9 and + 2.4 % respectively.uk_UA
dc.description.abstractКіноа вважається джерелом здорового харчування завдяки енергетичній та поживній цінності. Параметри харчової якості насіння кіноа перевершують характеристики традиційних злакових культур. Високий вміст білків вирізняє насіння кіноа поміж інших продуктів рослинного походження. Кіноа містить всі важливі амінокислоти, воно насичене мінералами та вітамінам. Особливий хімічний склад зерна може забезпечити виробництво безглютенової харчової продукції. Кіноа завдяки унікальному хімічному складу і відсутністю глютену, може використовуватися як цінна сировина для створення спеціалізованих (безглютенових) продуктів для людей, які страждають на целіакію і для продуктів підвищеної харчової цінності. Ця культура може бути альтернативною у районах із дефіцитом води, посухами та засоленням, де інші культури є нерентабельними. Проблемними аспектами культури залишаються схожість насіння у польових умовах, низька й нестабільна врожайність. Основною умовою поширення кіноа, як і інших видів рослин, є успішність проходження первинних фаз розвитку рослин. Здатність формувати у нових умовах вирівняний посів із заданими показниками густоти стояння, забезпечує можливість подальших кроків із селекційної та технологічної оптимізації показників культури. Проаналізовано еволюційні шляхи формування ознаки відсутності періоду спокою насіння, виявлено механізми та динаміку зниження життєздатності насіння у сучасній культурі кіноа. Суттєві відмінності у характеристиках насіння 2019 та 2018 рр. врожаю (зберігання 14 та 28 місяців відповідно) вказують на складність підтримки його господарських показників на наступні періоди. За результатами дослідів із визначення динаміки водопоглинання насіння, його реакції на намочування та прогрівання визначено базові характеристики перспективних до впровадження у зоні північно-східного Лісостепу України селекційних зразків кіноа. Встановлено, що рівень пасивного водопоглинання знаходиться у діапазоні 79,7–81,5 % від маси сухого насіння. Максимальна інтенсивність водопоглинання відбувається протягом першої години. Насіння з більшим терміном зберігання має вищу інтенсивність початкового водопоглинання. При температурі + 18 оС загальна тривалість періоду набубнявіння насіння складає 7‒8 годин. Найвища ефективність намочування насіння відмічена для зразків насіння 2019 року врожаю. Порівняно з контролем, зростання показників енергії проростання та лабораторної схожості становили + 9,5 та + 5,8 %. Цей же зразок насіння мав кращі параметри за результатами прогрівання + 6,9 та + 2,4 % відповідно. Киноа считается источником здорового питания благодаря энергетической и питательной ценности. Параметры пищевой качества семян киноа превосходят характеристики традиционных злаковых культур. Высокое содержание белков отличает семян киноа среди других продуктов растительного происхождения. Киноа содержит все важные аминокислоты, оно насыщено минералами и витаминами. Особый химический состав зерна может обеспечить производство безглютеновой пищевой продукции. Киноа благодаря уникальному химическому составу и отсутствием глютена, может использоваться как ценное сырье для создания специализированных (безглютеновым) продуктов для людей, страдающих целиакией и для продуктов повышенной пищевой ценности. Эта культура может быть альтернативной в районах с дефицитом воды, засухами и засолением, где другие культуры являются нерентабельными. Проблемными аспектами культуры остаются всхожесть семян в полевых условиях, низкая и нестабильная урожайность.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherСНАУuk_UA
dc.subjectкіноаuk_UA
dc.subjectінтродукціяuk_UA
dc.subjectврожайністьuk_UA
dc.subjectкиноаuk_UA
dc.subjectинтродукцияuk_UA
dc.subjectурожайностьuk_UA
dc.subjectquinoauk_UA
dc.subjectintroductionuk_UA
dc.subjectyielduk_UA
dc.titleДослідження базових характеристик насіння кіноаuk_UA
dc.title.alternativeИсследование базовых характеристик семян киноаuk_UA
dc.title.alternativeStudy of basic characteristics of quinoа seedsuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Appears in Collections:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6.pdf614,02 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.