Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8674
Назва: Basis for the breeding of low-Cd wheat varieties
Інші назви: Основи створення сортів пшениці з низьким рівнем накопичення кадмію
Основы создания сортов пшеницы с низким уровнем накопления кадмия
Автори: Wu, Liuliu
Zhatova, Halyna
Ву, Люлю
Жатова, Г. О.
Ву, Люлю
Ключові слова: wheat
cadmium
absorption
пшениця
кадмій
поглинання
пшеница
кадмий
поглощения
Дата публікації: 2020
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Wu L. Basis for the breeding of low-Cd wheat varieties [Electronic resource] / L. Wu, Н. Zhatova // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Агрономія і біологія» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2020. – Вип. 1 (39). – С. 78-87.
Короткий огляд (реферат): Among heavy metals, cadmium (Cd) is highly toxic to plants and it is even considered as one of the most toxic elements released into environments at very low concentrations. The development of industry and agriculture have led to the increase of Cd content in soil environment. Cd is released into the soil through application of phosphate fertilizer, animal manures, waste water etc. Cadmium is a non-essential element for plant nutrition but because of its strong toxicity can seriously affects crop growth and development. Due to the high mobility of Cd in soil, the concentration of this element above the critical level can strongly inhibit the growth of plants as well as damage cell structure by interfering with different biochemical and physiological processes. Accumulation of Cd to phytotoxic levels may cause significant growth and yield decrease. If plants are grown in soil contaminated with Cd, they produce products containing this heavy metal, and such plant products are the main source of Cd entering the human body through the trophic chains. Thus, Cd may be an element with high residue, difficult to degrade and easy to accumulate, which may seriously threaten the health of human beings and animals. Cereals such as wheat, rice and maize are the main food crops in the world. Among them, wheat is the source of staple food for more than half of the world's population. Compared with other heavy metals, cadmium is more easily absorbed and accumulated by wheat. This poses a serious threat to human health. Wheat products are the main source of Cd intake by human. Wheat mainly uptakes Cd through the root system, and then it migrates to the above-ground part, and finally accumulates in the wheat grain. Agronomic management practices have been used to reduce Cd uptake and toxicity in wheat. However, these measures could pose some problems, such as large investment, high energy consumption, difficult operation and easy to produce secondary pollution. Low-Cd wheat varieties are the most effective and economic way to reduce the risk of cadmium to human health associated with food consumption. In the traditional breeding process, the selection of Cd-tolerant wheat samples is carried out on the basis of morphological, physiological or biochemical characteristics associated with Cd stress. It is of great significance to study the molecular mechanism of Cd absorption, transport of wheat and the creation of wheat varieties with low Cd accumulation for ensuring food security and food safety. Using molecular breeding technology and their successful integration with traditional breeding methods to select crop varieties with low accumulation of Cd will have a potential impact on the development of low Cd wheat germplasm and important practical significance for ensuring safe agricultural production of Cd contaminated soil. The objective of the present review is to discuss the Cd impact on wheat growth and development, Cd toxicity and tolerance mechanisms and some possible breeding strategies to alleviate Cd toxicity in wheat. The paper reviewed the effects of cadmium on the growth and development of wheat, the absorption, transport and distribution of cadmium in wheat, the tolerance mechanism and the molecular biological level of cadmium in wheat plant. To provide strategies and possible schemes for breeding wheat varieties with low cadmium accumulation. Серед важких металів кадмій (Cd) є вкрай токсичним для рослин і вважається одним із найбільш небезпечних елементів, що потрапляють у навколишнє середовище, навіть за низьких концентрацій. Розвиток промисловості й сільського господарства призвели до збільшення вмісту Cd у довкіллі та у грунтах сільськогосподарського призначення. Cd потрапляє у грунтове середовище при внесенні фосфорних добрив, гною, стічних вод тощо. Кадмій є другорядним елементом для росту рослин і відзначається високою токсичністю, що може серйозно впливати на ріст і розвиток рослин. Через високу мобільність кадмію в грунті, за концентрації цього металу вище критичного рівня може спостерігатися порушення росту й ушкодження клітин через аномалії біохімічних і фізіологічних процесів. Накопичення кадмію до фітотоксичного рівня призводить до зниження продуктивності рослин і втрат врожаю. Рослини, які ростуть в грунті, забрудненому кадмієм, є основним джерелом надходження Cd до організму людини. Пшениця, рис і кукурудза є основними світовими продовольчими культурами. Серед них пшениця ‒ основне джерело продуктів харчування для більш ніж половини населення світу. Порівняно з іншими важкими металами, кадмій легше засвоюється і накопичується пшеницею, що представляє неабияку загрозу для здоров'я людини. Саме продукти з пшениці є основним джерелом споживання Cd людиною. Рослини пшениці, в основному, накопичує Cd через кореневу систему, потім метал мігрує у надземну частину і, нарешті, накопичується у насінні рослини. Для зниження інтенсивності поглинання кадмію й токсичності рослин пшениці були спроби використовувати методи агрономічного менеджменту. Однак ці заходи можуть створювати деякі проблеми, а саме: великі капіталовкладення, високе споживання енергії, складність у застосуванні й вторинне забруднення. Сорти пшениці зі здатністю до низької акумуляції кадмію є найбільш ефективним й економічно доцільним способом зниження ризику надходження цієї речовини в організм людини, пов'язаного зі споживанням харчових продуктів. В традиційній селекції відбір зразків пшениці, стійких до накопичення кадмію, здійснюється на основі морфологічних, фізіологічних або біохімічних показників, пов'язаних з Cd-стресом. Велике значення має вивчення молекулярного механізму абсорбції, й транспорту Cd у рослинах пшениці та створення сортів культури із низьким накопиченням цього металу для продовольчої безпеки людини. Використання методів молекулярної селекції та їх успішна інтеграція з традиційними методами для створення сортів сільськогосподарських культур з низьким накопиченням Cd матиме важливе практичне значення для безпечного використання сільськогосподарських грунтів, забруднених Cd. Мета цього огляду ‒ обговорити вплив кадмію на ріст і розвиток пшениці, механізми токсичності й толерантності до кадмію, а також деякі можливі стратегії селекції культури щодо підвищення толерантності та зниження акумуляції цього елементу. У статті розглядається вплив кадмію на ріст і розвиток рослин, особливості поглинання, перенесення й розподілу кадмію у пшениці, механізми толерантності та молекулярно-біологічні аспекти. Представлено стратегії та можливі схеми селекції створення сортів пшениці з низьким накопиченням кадмію.
Опис: Цель этого обзора - обсудить влияние кадмия на рост и развитие пшеницы, механизмы токсичности и толерантности к кадмию, а также некоторые возможные стратегии селекции культуры по повышению толерантности и снижению аккумуляции этого элемента. В статье рассматривается влияние кадмия на рост и развитие растений, особенности поглощения, переноса и распределения кадмия в пшенице, механизмы толерантности и молекулярно-биологические аспекты. Представлены стратегии и возможные схемы селекции создания сортов пшеницы с низким накоплением кадмия. Среди тяжелых металлов кадмий (Cd) крайне токсичным для растений и считается одним из самых опасных элементов, попадающих в окружающую среду, даже при низких концентрациях. Развитие промышленности и сельского хозяйства привели к увеличению содержания Cd в окружающей среде и в почвах сельскохозяйственного назначения. Cd попадает в грунтовое среду при внесении фосфорных удобрений, навоза, сточных вод и тому подобное. Кадмий является второстепенным элементом для роста растений и отличается высокой токсичностью, что может серьезно влиять на рост и развитие растений.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8674
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
7.pdf537,54 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.