Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8676
Назва: Біологічна характеристика культури сорго
Інші назви: Биологическая характеристика культуры сорго
Biological characteristics of sorghum crop
Автори: Жатова, Галина Олексіївна
Коваленко, Марина Олександрівна
Жатова, Галина Алексеевна
Коваленко, Марина Александровна
Zhatova, H. O.
Kovalenko, M. O.
Ключові слова: сорго
абіотичні фактори
стійкість до стресу
сорго
абиотические факторы
устойчивость к стрессу
sorghum
abiotic factors
stress resistance
Дата публікації: 2020
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Жатова Г. О. Біологічна характеристика культури сорго [Електронний ресурс] / Г. О. Жатова, М. О. Коваленко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Агрономія і біологія» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2020. – Вип. 2 (40). – С. 14-22.
Короткий огляд (реферат): Глобальні тенденції зміни кліматичних умов протягом останніх десятиліть привертають увагу наукової спільноти до культур, які вирізняються пластичністю до абіотичних факторів середовища. Саме сорго є видом, якому притаманні такі властивості. Сорго – культура з надзвичайно великими потенційними можливостями за рівнем врожайності та універсальністю використання. Сорго зернове належить до культур, спроможних формувати високий рівень продуктивності за різноманітних умов вирощування, забезпечення вологою, ґрунтів, температурних режимів. Cеред польових культур сорго є беззаперечним лідером за здатністю переносити тривалi посухи, високі температури повітря та ґрунту. Зміна клімату в бік аридизації розширює потенційний регіон вирощування культури зернового сорго. Останніми роками, через глобальні зміни клімату в бік потепління, спостерігається підвищення ймовірності посух не лише у зоні Степу, а й Лісостепу України. Це обумовлює зростання потреби у розширенні посівів посухо- і жаростійких культур. Основним аргументом більш інтенсивного залучення до агроценозів регіону зернового сорго є висока екологічна пластичність культури, здатна у несприятливі за значенням гідротермічного коефіцієнту агросезони бути повноцінною альтернативою іншим ярим зерновим (ячменю, кукурудзі, соняшнику, просу). Базисні елементи зональної технології вирощування зернового сорго, з метою отримання високих і сталих урожаїв зерна, у південних регіонах України вивчалася багатьма науковцями. Проте технологічні елементи вирощування сорго зернового в умовах північно-східного регіону України потребують детального дослідження для забезпечення формування високих і сталих урожаїв. На сьогодні до арсеналу виробничників надійшли нові сучасні сорти і гібриди цієї культури, реакція яких на фактори формування продуктивності (строки сівби, густота стояння рослин, елементи живлення тощо) вивчені фрагментарно. Перспективи подальших досліджень ґрунтуються на розробці наукових принципів забезпечення високої продуктивності зернового сорго з якісними показниками в умовах північно-східного Лісостепу України. Сорго - культура с очень большими возможностями по уровню урожайности и универсальностью использования. Сорго зерновое относится к культурам, способных формировать высокий уровень производительности при различных условиях выращивания, обеспечение влагой, почв, температурным режимам. Cеред полевых культур сорго является безоговорочным лидером по способности переносить длительные засухи, высокие температуры воздуха и почвы. Изменение климата в сторону аридизации расширяет потенциальный регион выращивания культуры зернового сорго. В последние годы, из-за глобального изменения климата в сторону потепления, наблюдается повышение вероятности засух не только в зоне Степи, но и Лесостепи Украины. Это обусловливает рост потребности в расширении посевов засухо и жаростойких культур. Основным аргументом более интенсивного привлечения к агроценозов региона зернового сорго является высокая экологическая пластичность культуры, способна в неблагоприятные по значению гидротермического коэффициента агросезона быть полноценной альтернативой другим ярым зерновым (ячменя, кукурузы, подсолнечника, проса).
Опис: Nowdays global trends in climate change have drawn attention of the scientific community to crops with wide range of plasticity to abiotic environmental factors. Sorghum crop is a species with properties like these. Moreover it is a crop with great potential of yield and versatility of use. Grain sorghum belongs to the plants with ability to form the high level of productivity under various growing conditions, providing moisture, soil, and temperature regimes. Sorghum is the undisputed leader among field crops in its ability to withstand to prolonged droughts, high air and soil temperatures. Aridization as the result of climate change causes in expanding the potential region for grain sorghum growing. In recent years, due to global climate change towards warming, there is an increase in the likelihood of droughts not only in the Steppe zone, but in the Forest-Steppe of Ukraine as well. This causes the inclusion of drought- and heat-resistant species in the crop range. The main argument for more intensive involvement of grain sorghum in the region agrocenoses - its high ecological plasticity, which can be a full-fledged alternative to other spring grains (such as barley, corn, sunflower, millet) in unfavorable terms of hydrothermal coefficient of the growing season. The basic technology elements of grain sorghum cultivation for ensuring high and stable yields in the southern regions of Ukraine have been studied in many researchers. However, the technological elements of grain sorghum cultivation in the North-Eastern region of Ukraine require detailed research to guarentee the high level of yields. The breeders established new modern varieties and hybrids of this crop, their reaction to the factors of the yield formation (sowing time and plant density, nutrients, etc.) were studied fragmentarily. The relevance of these problems, the insufficient level of their scientific substantiation, determined the scientific feasibility, practical significance of the study of the peculiarities of growing grain sorghum in the conditions of the North-Eastern region of Ukraine. Prospects for further research are based on the development of scientific principles for ensuring high productivity of grain sorghum with high quality indicators in the North-Eastern Forest-Steppe of Ukraine.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8676
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2 (2).pdf597,51 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.