Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8683
Назва: Вплив пробіотиків на мікробіоценоз шлунково-кишкового тракту телят
Інші назви: Влияние пробиотиков на микробиоценоз желудочно-кишечного тракта телят
Probiotic effect on a gastrointestinal microbiocenosis of calves
Автори: Шкромада, Оксана Іванівна
Дудченко, Юлія Андріївна
Удовенко, Яна Сергіївна
Шкромада, Оксана Ивановна
Дудченко, Юлия Андреевна
Удовенко, Яна Сергеевна
Shkromada, O. I.
Dudchenko, Yu. A.
Udovenko, Ya. S.
Ключові слова: пробіотичні спороутворюючі штами Bacillus spр.
телята
шлунково-кишкова мікрофлора
пробиотические спорообразующие штаммы Bacillus spр.
телята
желудочно-кишечная микрофлора
probiotic spore-forming strains of Bacillus sp.
сalves
gastrointestinal microflora
Дата публікації: 2020
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Шкромада О. І. Вплив пробіотиків на мікробіоценоз шлунково-кишкового тракту телят [Електронний ресурс] / О. І. Шкромада, Ю. А. Дудченко, Я. С. Удовенко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2020. – Вип. 1 (48). – С. 3-8.
Короткий огляд (реферат): В роботі викладені результати дослідження про використання пробіотичних штамів мікроорганізмів для телят від народження до місяця. Пробіотики застосовуються у молочному господарстві для підвищення імунітету новонароджених телят та профілактики шлунково-кишкових розладів, збільшенню середньодобових приростів, зменшенню виробничих стресів, нормалізації мікробіоти. Метою роботи було визначити вплив пробіотичних штамів мікроорганізмів на мікробіоту шлунково-кишкового тракту телят. Дослідження проводили в умовах господарства ТОВ АФ «Хлібодар» с. Головашівка Сумського району Сумської області, в якому утримується велика рогата худоба різних технологічних груп. При вибірко вому експерименті формували п’ять дослідних групи по п’ять тварин у кожній та одна - контрольна. Телятам дослідних груп випоювали разом з замінником молозива пробіотичні штами мікроорганізмів по 5 г на кожну тварину: Bacillus сoagulans, Bacillus mucilaginosus, Bacillus megaterium, Bacillus pumilus, Bacillus amyloliquefaciense. В. сoagulans не сприяв росту лактобактерій - 7×104 , однак добре зменшував кількість умовно патогенних мікроор ганізмів роду Clostridium 101 , порівняно з контрольною групою телят без пробіотика 3×101 . В. mucilaginosus сприяв розм ноженню Lactobacillus sp. до 8×106 , порівняно до контрольної групи 1×105 . Також пробіотик пригнічував ріст умовно пато генних мікроорганізмів роду Clostridium нижче 101 . При випоюванні телятам В. mucilaginosus був відсутній ріст Escherichia coli, які мають гемолітичну активність та зменшення загальної кількості Escherichia coli до 2×104 . В. megaterium позити вно впливає на ріст Lactobacillus sp. 5×106 , на жаль при цьому збільшується кількість Clostridium 2×102 та Escherichia coli 6×104 , порівняно з контрольною групою 3×101 - 3×104 відповідно. В. pumilus сприяє росту та розмноженню лакторбактерій 7×105 , порівняно до контролю – 1×105 . Пробіотик не значно пригнічує ріст Clostridium та Enterobacteriaceae. Не знищує кишкову паличку з гемолітичною активністю. В. amyloliquefaciense не є антагоністом для Clostridium 2×102 та Escherichia coli 6×104 . В. amyloliquefaciense знищує гемолітичну кишкову паличку, однак при цьому збільшується ріст дріжджоподібних грибів до 1×102 , стафілококів до 2×104порівняно з контрольною групою 7×101 та 6×103 відповідно. Бактерії родів Salmonella, Pseudomonas не були виявлені в фекальних масах телят дослідних та контрольних груп, що вказує на благополуччя господарства стосовно шлунково-кишкових захворювань бактеріального походження. Кількість біфідобактерій у всіх дослідних та контрольній групі було виявлено до 105 . Проведені дослідження використання спороут ворюючих пробіотичних штамів Bacillus spр. для телят доводять часткову ефективність кожного з них і дають підставу для створення комплексного пробіотичного засобу із залученням декількох штамів для отримання максимального ефекту. В работе изложены результаты исследования об использовании пробиотических штаммов микроорганизмов для телят от рождения до месяца. Пробиотики применяются в молочном хозяйстве для повышения иммунитета новорожденных телят и профилактики желудочно-кишечных расстройств, увеличению среднесуточных приростов, уменьшению производственных стрессов, нормализации микробиоты. Целью работы было определить влияние пробиотических штаммов микроорганизмов на микробиоту желудочно-кишечного тракта телят. Исследования проводились в условиях хозяйства ООО АФ «Хлебодар» с. Головашевка Сумского района Сумской области, в котором содержится крупный рогатый скот различных технологических групп.
Опис: The article presents studies about probiotic strains for calves from birth to one month of age. Probiotics are used in dairy farming to increase the immunity of newborn calves and prevent gastrointestinal disorders, increase average daily gain, reduce production stress, normalize the microbiota. The aim of the study was to determine the effect of probiotic strains of calves gastrointestinal microbiota. The research was carried out in the farm «Hlibodar» (village Golovashivka of Sumy district, Sumy region) with different technological groups of cattle management. In an experiment were formed five experimental groups of five animals each and one control group. Experimental groups were fed 5 grams of probiotic strains in the following composition per animal: Bacillus сoagulans, Bacillus mucilaginosus, Bacillus megaterium, Bacillus pumilus, Bacillus amyloliquefaciense. B. сoagulans did not promote the growth of lactobacilli 7×104 (volumetric datum), but well reduces the number of opportunistic pathogens of the genus Clostridium 101 , compared with the control group of calves without probiotic 3×101 . B. mucilaginosus contributed to the reproduction of Lactobacillus sp. up to 8×106 , compared to the control group 1×105 . The probiotic inhibited the growth of the genus Clostridium below the average 101 . Feeding of B. mucilaginosus reduced the amount of Escherichia coli to 2×104 . B. megaterium has a positive effect on the growth of Lactobacillus sp. 5х106 , but increases the amount of Clostridium 2×102 and Escherichia coli 6×104 , compared with the control group 3×101 and 3×104 respectively. B. pumilus promotes the growth and reproduction of lactobacilli 7×105 , compared to the control - 1×105 . The probiotic does not significantly inhibit the growth of Clostridium and Enterobacteriaceae. The probiotic does not destroy Escherichia coli with hemolytic activity. B. amyloliquefaciense is not an antagonist for Clostridium 2×102and Escherichia coli 6×104 . B. amyloliquefaciense destroys hemolytic Escherichia coli, but increases the growth of yeasts to 1×102 , staphylococci to 2×104 compared with the control group 7×101 and 6×103 , respectively. Bacteria Salmonella and Pseudomonas were not detected in the calves fecal masses of the experimental and control groups, it indicates the well-being of the farm as regards bacterial gastrointestinal diseases. The number of bifidobacteria in all experimental and control groups were detected up to 105 . Studies of Bacillus sp. probiotic strains prove the partial effectiveness of each of them and give grounds for the creation of a complex probiotic to have an optimum effect for calves.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8683
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf543,05 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.