Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/8705
Назва: Покращення продуктивності м'ясо-яєчних курей вітчизняної селекції
Інші назви: Улучшение производительности мясо-яичных кур отечественной селекции
Improving the productivity of domestic meat and egg chickens
Автори: Бондаренко, Юрій Васильович
Хвостик, Віктор Павлович
Бондаренко, Юрий Васильевич
Хвостик, Виктор Павлович
Bondarenko, Yuriy Vasyleevich
Khvostik, Victor Pavlovich
Ключові слова: м'ясо-яєчні кури
господарсько корисні ознаки
півні імпортних м’ясних кросів
мясо-яичные куры
хозяйственно полезные признаки
петухи импортных мясных кроссов
meat and egg chickens
economically useful traits
roosters of imported meat crosses
Дата публікації: 2020
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Бондаренко Ю. В. Покращення продуктивності м'ясо-яєчних курей вітчизняної селекції [Електронний ресурс] / Ю. В. Бондаренко, В. П. Хвостик // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2020. – Вип. 2 (41). – С. 29-32.
Короткий огляд (реферат): Робота виконана на м'ясо-яєчних курях вітчизняної селекції, племінна робота з якими проводилася в ДДСП НААН. За тривалого розведення «у собі» методами масової селекції господарсько корисні ознаки м'ясо-яєчних курей вітчизняної селекції дещо погіршилися. У зв’язку з цим виникла нагальна необхідність покращення основних продуктивних ознак м'ясо-яєчних курей за схрещування з птицею високопродуктивних кросів закордонної селекції. Схрещування м'ясо-яєчних курей з півнями батьківської форми кросу „Кобб-500” суттєво збільшило живу масу гібридних нащадків F1, масу яєць в 52тижневому віці курей, але зменшило несучість порівняно з вихідною базовою популяцією. Гібридизація м'ясо-яєчних курей з півнями кросу „Росс-308” збільшила тільки енергію росту молодняку F1 до 10-тижневого віку. Розведення гібридів F1 „у собі” та зворотне схрещування самок F1 з переярими півнями кросу „Кобб-500” сприяло підвищенню живої маси у нащадків F2, маси яєць, але при цьому знизило несучість на 7,7-10,1 яєць (або 8,19-11,03%) порівняно з вихідною материнською формою. Розведення „росівської” птиці F1 „у собі” та зворотне схрещування гібридних самок F1 з переярими півнями кросу „Росс-308” сприяло покращенню живої маси потомків F2 на 5,21-11,89%, несучості на 6,2-7,4 яєць порівняно з м'ясояєчними курьми базової популяції. При об’єднанні птиці різних генотипних груп було створено гетерогенну субпопуляцію, продуктивні ознаки якої поліпшилися у порівнянні з попередніми поколіннями (F9–F11) птиці вихідної базової популяції. Порівняно з попередніми поколіннями збільшилася жива маса птиці в молодому (півників на 100-310 г, курочок – на 50-180 г) та дорослому віці (півнів на 130-730 г, курей на 150-650 г), маса яєць у різні вікові періоди, несучість (на початкову несучку на 14,5-27,2 яєць, на середню - на 14,3-26,2 яєць), життєздатність молодняку ( на 5,0-7,3%) і дорослого поголів’я (на 5,5-7,6%). Відтворні якості курей створеної гетерогенної популяції були добрими. Работа выполнена на мясо-яичных курах отечественной селекции, племенная работа с которыми проводилась в ДДСП НААН. При длительном разведения «в себе» методами массовой селекции хозяйственно полезные признаки мясо-яичных кур отечественной селекции несколько ухудшились. В связи с этим возникла настоятельная необходимость улучшения основных продуктивных признаков мясо-яичных кур за скрещивания с птицей высокопродуктивных кроссов зарубежной селекции.
Опис: The work was performed on meat and egg chickens of domestic selection, breeding work with which was carried out in the DDSP NAAN. With prolonged breeding "in itself" by methods of mass selection, the economically useful characteristics of meat and egg chickens of domestic selection have deteriorated somewhat. In this regard, an urgent need arose to improve the main productive characteristics of meat and egg chickens by crossing highly productive crosses of foreign selection with poultry. Crossings of meat and egg chickens with males of the parental form of the Cobb-500 cross significantly increased the live weight of F1 hybrid offspring, the weight of eggs at 52 weeks of age, but decreased egg production compared to the initial base population. Hybridization of meat and egg chickens with roosters of the Ross-308 cross only increased the growth energy of F1 young stock up to 10 weeks of age. Breeding F1 hybrids "in itself" and reverse crossing of F1 females with over-eaten males of the "Cobb-500" cross contributed to an increase in live weight in F2 offspring, egg weight, but at the same time reduced egg production by 7.7-10.1 eggs (or 8.19-11.03%) compared to the original maternal form. Breeding "Ross" F1 birds "in itself" and reverse crossing of hybrid F1 females with roasted roosters of the Ross-308 cross helped to improve the live weight of F2 offspring by 5.21-11.89%, egg production by 6.2-7.4 eggs in comparison with meat and egg hens of the base population. When poultry of different genotypic groups were combined, a heterogeneous subpopulation was created, the productive characteristics of which improved in comparison with previous generations (F9-F11) of the original basic population. In comparison with previous generations, the live weight of poultry increased in young (males by 100-310 g, chickens by 50-180 g) and adult (males by 130-730 g, chickens by 150-650 g), the weight of eggs in different age periods, egg production (for the initial hen by 14.5-27.2 eggs, for the average hen - by 14.3-26.2 eggs), the viability of young stock (by 5.0-7.3%) and adult livestock (by 5.5-7.6%). The reproductive qualities of the chickens of the created heterogeneous population were good.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8705
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
4.pdf409,05 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.