Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8713
Назва: Відгодівельні якості імунокастрованих та некастрованих свинок
Інші назви: Откормочные качества имунокастрованих и некастрированных свинок
Fatteting qualities of immunocastrated and uncastrated pigs
Автори: Андрєєва, Діана Миколаївна
Повод, Микола Григорович
Андреева, Диана Николаевна
Повод, Николай Григорьевич
Andrieieva, Diana Mykolaivna
Povod, Mykola Hryhorovych
Ключові слова: свинка
приріст
імунна кастрація
свинка
прирост
иммунная кастрация
piggy
growth/increase
immune castration
Дата публікації: 2020
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Андрєєва Д. М. Відгодівельні якості імунокастрованих та некастрованих свинок [Електронний ресурс] / Д. М. Андрєєва, М. Г. Повод // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2020. – Вип. 3 (42). – С. 17-21.
Короткий огляд (реферат): У статті представлено результати досліджень відгодівельних якостей імунокастрованих та некастрованих свинок отриманих від помісних свиноматок ірландського ландраса та ірландського йоркшира і кнурів синтетичної лінії Maxgro, в умовах ТОВ «НВП «Глобинський свинокомплекс» цеху відгодівлі №3. Для виконання дослідження було сформовано дві групи свинок, середня жива маса яких знаходилась в межах 25,68 – 25,82 кг, з похибкою 0,30-0,26 кг. Встановлено, що імунокастровані свинки на відмінну від некастрованих свинок в період відгодівлі мали більшу середню живу масу при знятті з відгодівлі на 4,96%. Характеризувалися вищими на 6,65% та 6,64% показниками абсолютного та середньодобового приросту. Відносний приріст був вищим у імунокастрованих свинок на 4,20% (р < 0,001). Імунокастровані свинки щодоби на 3,54% споживали більше корму, що спричинило досягнення їх живої маси 120 кг на 3,89 % швидше, в той час як оплата корму приростами була кращою на 2,39% в порівнянні з некастрованими свинками. Індекс комплексної оцінки відгодівельних якостей імунокастрованих тварин був вищим на 4,4 бали або на 11,8% порівняно з з їх некастрованими аналогами. За допомогою однофакторного дисперсійного аналізу було встановлено силу впливу типу кастрації свинок на їх відгодівельні показники. Визначено значний вірогідний вплив типу кастрації свинок на такі відгодівельні показники як середня жива маса при зняті з відгодівлі на рівні 7,53%, абсолютний приріст на 10,92% середньодобовий приріст на 10,91% та вік досягнення живої маси 120 кг на рівні 7,09%. Сила впливу типу кастрації свинок на відносний приріст склала всього 2,71%. Результати досліджень засвідчили, що використання імунної кастрації свинок має значний вплив та підвищує їх відгодівельні показники. В статье представлены результаты исследования откормочных качеств иммунокастрированных и некастрированных свиней, полученных от местных свиноматок породы ирландский ландрас, ирландский йоркширский и синтетической линии хряков Maxro в условиях ООО (ООО) НПП (НИП). производственное предприятие) Глобинский свиноводческий комплекс, откормочный цех №3. Для проведения исследования были сформированы две группы свиней, средняя живая масса которых находилась в пределах 25,68-25,82 кг, с погрешностью 0,30. -0,26 кг. Было обнаружено, что в период откорма иммунокастрированные свиньи, в отличие от некастрированных, имели большую среднюю живую массу при снятии с откорма на 4,96%. Они характеризовались более высокими абсолютными и среднесуточными темпами прироста на 6,65% и 6,64%. Относительный прирост иммунокастрированных свиней был выше на 4,20% (d <0,001). Иммунокастрированные свиньи ежедневно потребляли больше корма на 3,54%, что привело к достижению их живой массы 120 кг на 3,89% быстрее, в то время как оплата корма увеличивалась на 2,39% по сравнению с некастрированными свиньями. Индекс комплексной оценки кормовых качеств иммунокастрированных животных был выше на 4,4 балла или 11,8% по сравнению с их некастрированными собратьями.
Опис: The article presents the research results of the study of fatteting qualities of immunocastrated and non-castrated pigs which were received/obtained from local sows of Irish Landrace, Irish Yorkshire and synthetic line Maxro boars in the conditions of OOO(LLC) NPP(research and production enterprise) Globinsky pig-breeding complex, fatteting workshop №3.To carry out the study, two groups of pigs were formed, the average live weight of which was in the range of 25.68-25.82 kg, with an error of 0,30-0,26 kg. It was found that during the fattening period the immunocastrated pigs, in contrast to the non-castrated pigs, had a large average live weight at removal from fattening by 4,96%. They were characterized by 6.65% and 6.64% higher absolute and average daily growth rates. The relative gain of immunocastrated pigs was higher by 4,20 % (d.<0,001). Immunocastrated pigs daily consumed more feed by 3,54% which led to the achievement of their live weight of 120 kg by 3.89% faster while the payment for feed by increments was better by 2,39% as compared with non-castrated pigs. The index of a comprehensive assessment of the feeding qualities of immunocastrated animals was higher by 4.4 points or 11.8% compared to their non-castrated counterparts. Using/With the help of one-way analysis of variance, the strength of the influence of the type of castration of gilts on their fattening indicators was established. Significant influence of the type of pigs castration for fattening indicators such as average live weight at removal from fattening at the level of 7,53%,absolute increase of 10,92%, average daily gain of 10,91% and the age of reaching a live weight of 120kg at 7,09% were defined. The strength of the influence of the type of castration of pigs on the relative gain was only 2.71%. Research results have shown that the use of immune castration of pigs has a significant impact and increases their feeding performance/indicators.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8713
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
3.pdf741,28 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.