Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8721
Title: Відгодівельні та забійні якості свиней ірландського походження за різної інтенсивності росту на відгодівлі
Other Titles: Откормочные и убойные качества свиней ирландского происхождения по различной интенсивности роста на откорме
Fattening and slaughter qualities of pigs of Irish origin at different growth rates for fattening
Authors: Михалко, Олександр Григорович
Повод, Микола Григорович
Плечко, Оксана Сергіївна
Кохана, Олена Дмитрівна
Михалко, Александр Григорьевич
Повод, Николай Григорьевич
Плечко, Оксана Сергеевна
Коханая, Елена Дмитриевна
Mykhalko, Oleksandr Hryhorovych
Povod, Mykola Hryhorovych
Plechko, Oksana Serhiyivna
Kokhana, Olena Dmytrivna
Keywords: свині
забійна маса
товщина шпику
свиньи
убойная масса
толщина шпика
pigs
slaughter weight
fat thickness
Issue Date: 2020
Publisher: СНАУ
Citation: Відгодівельні та забійні якості свиней ірландського походження за різної інтенсивності росту на відгодівлі [Електронний ресурс] / О. Г. Михалко, М. Г. Повод, О. С. Плечко [та ін.] // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. «Тваринництво»/ Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2020. - Вип.4 (43). - С. 50-57
Abstract: Вивчався вплив інтенсивності росту в період відгодівлі та передзабійної живої маси на забійні показники туш. Встановлено, що по завершенню відгодівлі свині дослідної групи за рахунок вищої інтенсивності росту в період відгодівлі досягли передзабійної живої маси в віці 183 доби – 128,48 кг, вірогідно перевищивши при цьому свиней з низькою інтенсивністю росту, які в тому ж віці мали на 18,84 кг або 14,66% (р<0,001) нижчу масу. Це спричинено вірогідно вищою інтенсивністю росту, яка характеризувалась вищим на 16,81 кг або 16,49% – показником абсолютного приросту (р<0,001), на 158,62 г або 16,50% – показником середньодобового приросту (р<0,001), та на 4,54% – показником відносного приросту (р<0,001), що призвело до більш раннього на 17,52 доби досягнення живої маси в 100 кг. За комплексом відгодівельних якостей, свині з високою інтенсивністю росту переважали аналогів з низькою на 13,00 балів або 32,22%. Свині з вищою інтенсивністю росту в період відгодівлі, які були забиті за передзабійної живої маси в 130 кг, достовірно переважали своїх аналогів, яких забивали за ваги в 110 кг за показниками: забійної маси на 14,4 кг або 15,06%, маси охолодженої туші на 14,2 кг або 15,15%, товщиною шпику над 6-7 грудним хребцями на 4,01 мм або 11,43%, товщиною шпику в холці на 3,7 мм або 8,89%, товщиною шпику в крижах на 3,0 мм або 9,09%, довжиною туші на 3,7 см або 3,64% ,довжиною беконної половинки на 6,4 см або 7,18%, масою окосту на 2,5 кг або 16,18%, масою балику на 0,6 кг або 16,90% та площею «м’язового вічка» на 5,2 см2 або 7,21%. Не встановлено вірогідної різниці у величині втрат маси під час охолодження між тушами тварин обох груп. Шляхом однофакторного дисперсійного аналізу встановлено достовірний вплив показника передзабійної живої маси свиней на довжину туші – на 44,13%, на довжину беконної половинки – на 42,52%, на товщину шпику: в крижах – на 83,24%, над 6-7 хребцями – на 82,81%, в холці – на 84,04%, на масу окосту – на 67,14%, на площу «м’язового вічка» – на рівні 88,12%. Комплексний індекс відгодівельних і м’ясних якостей виявився вищим у свиней із середньою забійною вагою в 130 кг, склавши 188,01 балів, що вище на 10,76 або 5,72%, ніж у свиней, чия середня забійна вага досягала 110 кг. Изучалось влияние интенсивности роста в период откорма и предубойной живой массы на убойные показатели туш. Установлено, что по завершении откорма свиньи исследовательской группы за счет более высокой интенсивности роста в период откорма достигли предубойной живой массы в возрасте 183 суток - 128,48 кг, вероятно превысив при этом свиней с низкой интенсивностью роста, которые в том же возрасте имели 18,84 кг или 14,66% (р <0,001) ниже массу. Это вызвано достоверно выше интенсивнисттю роста, которая характеризовалась выше на 16,81 кг или 16,49% - показателем абсолюно прироста (Р <0,001), на 158,62 г или 16,50% - показателем среднесуточного прироста (р <0,001) и на 4,54% - показателем относительного прироста (р <0,001), что привело к более раннему на 17 52 суток достижения живой массы в 100 кг. По комплексу откормочных качеств, свиньи с высокой интенсивностью роста преобладали аналогов с низкой на 13,00 баллов или 32,22%. Свиньи с высокой интенсивностью роста в период откорма, которые были забиты за предубойной живой массы в 130 кг, достоверно превосходили своих аналогов, которых забивали при весе в 110 кг по показателям: убойной массы на 14,4 кг или 15,06%, массы охлажденной туши на 14,2 кг или 15,15%, толщиной шпика над 6-7 грудным позвонками на 4,01 мм или 11,43%, толщиной шпика в холке на 3,7 мм или 8,89%, толщиной шпика в крестце на 3,0 мм или 9,09%, длиной туши на 3,7 см или 3,64%, длиной беконной половинки на 6,4 см или 7,18%, массой окорока на 2,5 кг или 16,18%, массой балыка на 0,6 кг или 16,90% и площадью «мышечного глазка» на 5,2 см2 или 7,21%. Не установлено достоверной разницы в величине потерь массы при охлаждении между тушами животных обеих групп. Путем однофакторного дисперсионного анализа установлено достоверное влияние показателя предубойной живой массы свиней на длину туши - на 44,13%, на длину беконной половинки - на 42,52%, на толщину шпика: в крестце - на 83,24%, за 6-7 позвонками - на 82,81%, в холке - на 84,04%, на массу окорока - на 67,14%, на площадь «Мышечного глазка» - на уровне 88,12%. Комплексный индекс откормочных и мясных качеств оказался выше у свиней со средней убойной весом в 130 кг, составив 188,01 баллов, что выше на 10,76 или 5,72%, чем у свиней, чья средняя убойный вес достигала 110 кг.
Description: The influence of growth intensity during fattening and pre-slaughter live weight on carcass slaughter rates was studied. It is established that upon completion of fattening pigs of the experimental group due to the higher growth rate during fattening reached pre-slaughter live weight at the age of 183 days - 128.48 kg, probably exceeding the pigs with low growth intensity, which at the same age had 18.84 kg or 14.66% (p <0.001) lower weight. This is probably due to the higher growth intensity, which was characterized by a higher by 16.81 kg or 16.49% - the rate of absolute growth (p <0.001), by 158.62 g or 16.50% - the average daily growth rate (p <0.001), and 4.54% - the relative growth rate (p <0.001), which led to an earlier 17, 52 days to achieve a live weight of 100 kg. According to the complex of fattening qualities, pigs with high growth intensity prevailed over analogues with low by 13.00 points or 32.22%. Pigs with higher growth intensity during the fattening period, which were slaughtered at ante-mortem live weight of 130 kg, significantly outperformed their counterparts, which were slaughtered at a weight of 110 kg in terms of: slaughter weight by 14.4 kg or 15.06%, weight of chilled carcass by 14.2 kg or 15.15%, the thickness of the fat above 6-7 thoracic vertebrae by 4.01 mm or 11.43%, the thickness of the fat in withers by 3.7 mm or 8.89%, the thickness of the fat in the buttocks by 3.0 mm or 9.09%, the length of the carcass by 3.7 cm or 3.64%, the length bacon halves by 6.4 cm or 7.18%, ham weight by 2.5 kg or 16.18%, balyk weight by 0.6 kg or 16.90% and "muscle eye" area by 5.2 cm2 or 7.21%. There is no significant difference in the amount of mass loss during cooling between the carcasses of animals of both groups. By one-way analysis of variance, a significant effect of the pre-slaughter live weight of pigs on the length of the carcass - by 44.13%, on the length of the bacon half - by 42.52%, on the thickness fat: in the buttocks - by 83.24%, over 6-7 vertebrae - by 82.81%, at the withers - by 84.04%, by ham weight - by 67.14%, by area "Muscle eye" - at the level of 88.12%. The complex index of fattening and meat qualities was higher in pigs with an average slaughter weight of 130 kg, amounting to 188.01 points, which is higher by 10.76 or 5.72% than in pigs with an average slaughter weight reached 110 kg.
URI: http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8721
Appears in Collections:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Відгодівельні та забійні якості.pdf540,68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.