Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8724
Назва: Захисні покриття на основі хітозану від патогенної мікрофлори харчових яєць
Інші назви: Защитные покрытия на основе хитозана от патогенной микрофлоры пищевых яиц
Protective coatings based on chitosane from the pathogenic microflora of food eggs
Автори: Чех, Олександр Олександрович
Бордунова, Ольга Георгіївна
Чех, Александр Александрович
Бордунова, Ольга Георгиевна
Czech, Alexander Alexandrovich
Bordunova, Olga Georgievna
Ключові слова: технологія
харчові яйця
робочий розчин
технология
пищевые яйца
рабочий раствор
technology
food eggs
working solution
Дата публікації: 2020
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Чех О. О. Захисні покриття на основі хітозану від патогенної мікрофлори харчових яєць [Електронний ресурс] / О. О. Чех, О. Г. Бордунова // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2020. – Вип. 3 (42). – С. 87-92.
Короткий огляд (реферат): Проводились дослідження розробки композиції для обробки харчових яєць курей на основі хітозану у поєднанні з потужними дезінфектантами з групи органічних перекисних сполук надоцтовою кислотою (НОК) та перекисом водню, яка піддана електроактивуванню у водному розчині з використанням електродів з титану у комплексі заходів із захисту від патогенної мікрофлори, бактеріального і вірусного походження протягом усього терміну зберігання яєць шляхом нанесення на поверхню біоцидної і водночас екологічно безпечної нетоксичної захисної плівки. Встановлено вплив на шкаралупу яєць технічного кислоторозчинного хітозану, розчину надоцтової кислоти, які піддавали електролізу у реакторі, протягом 30 хв, за температури 60-70о С. Формували дві партії яєць – контроль та дослід. Дослідну групу обробляли шляхом нанесення на поверхню яєць біоцидної і екологічно безпечної нетоксичної захисної плівки. «Штучна кутикула», до складу якої входять речовина природного походження хітозан у поєднанні з потужними речовинами з групи органічних перекисних сполук надоцтовою кислотою (НОК) та перекисом водню, була піддана електроактивуванню у водному розчині з використанням електродів з титану. На 14, 19, 28 і 33 добу з поверхні шкаралупи харчових яєць робили змиви, які досліджували на БГКП, стафілокок, сальмонели та спороутворюючі бактерії. Наведений склад композиції для обробки харчових яєць курей у комплексі заходів із захисту від патогенної мікрофлори бактеріального і вірусного походження протягом усього терміну зберігання достовірно гальмує збільшення кількості патогенної мікрофлори на поверхні харчових яєць. Рівень мікробної контамінації харчових яєць курей протягом зберігання зменшується. Так у контролі (харчові яйцях без обробки) на 14 добу з’являються бактерії групи кишкової палички (БГКП), - 15%, на 19 добу 20%, на 28 добу 40% і на 33 добу 65 %. Також кількість спороутворюючих бактерій, становить 10% і стафілококу 5%. При обробці харчових яєць курей композицією на основі хітозану рівень контамінації менший: на 14 і 19 добу БГКП не виявлено, на 28 добу становить 5 % і на 33добу 10 %, а спороутворюючі бактерії на рівні 5 %. Хітозан в комплексі з іншими дезінфікуючими речовинами дозволяє запобігти контамінації поверхні харчових яєць патогенною мікрофлорою протягом зберігання їх за підвищених рівнів температури і вологи. Исследования по разработке композиции на основе хитозана в сочетании с мощными дезинфицирующими средствами из группы органических пероксидов с перуксусной кислотой (ПА) и перекисью водорода, которая подвергается электроактивации в водном растворе с использованием титановых электродов для обработки куриных яиц в комплексе микрозащитного, бактериального и вирусного происхождения на протяжении всего срока хранения яиц за счет нанесения на поверхность биоцидной и в то же время экологически чистой нетоксичной защитной пленки. Действие технического кислоторастворимого раствора перуксусной кислоты, который подвергали электролизу в реакторе, в течение 30 мин, при температуре 60-70 ° С. Образовались две партии яиц - контрольная и опытная. Опытная группа лечилась нанесением на поверхность яиц биоцидной и экологически чистой нетоксичной защитной пленки. «Искусственная кутикула», содержащая вещество хитозана природного происхождения в сочетании с сильнодействующими веществами из группы органических пероксидов с перуксусной кислотой (ПА) и перекисью водорода, была подвергнута электроактивации в водном растворе с использованием титановых электродов. На 14, 19, 28 и 33 дни с поверхности яичной скорлупы были промыты, которые исследовали на наличие бактерий Escherichia coli, стафилококков, сальмонелл и спорообразующих бактерий. Состав состава для обработки пищевых яиц кур в комплексе мероприятий по защите от патогенной микрофлоры бактериального и вирусного происхождения на протяжении всего срока годности существенно тормозит увеличение количества патогенной микрофлоры на поверхности пищевых яиц. Уровень микробной загрязненности куриных яиц при хранении снижается. Так, в контроле (пищевые яйца без обработки) на 14-е сутки присутствуют бактерии группы Escherichia coli - 15%, на 19-е сутки - 20%, на 28-е сутки - 40% и на 33-е сутки - 65%. Также количество спорообразующих бактерий составляет 10% и стафилококка 5%. При переработке пищевых яиц цыплят составом на основе хитозана уровень зараженности ниже: на 14 и 19 сутки бактерии группы Escherichia coli не обнаружены, на 28 сутки 5%, на 33 сутки 10%. , а спорообразующие бактерии на уровне 5%. Хитозан в сочетании с другими дезинфицирующими средствами может предотвратить заражение поверхности пищевых яиц патогенной микрофлорой во время хранения при повышенных температурах и влажности.
Опис: Studies of the development of a composition based on chitosan in combination with powerful disinfectants from the group of organic peroxides with peracetic acid (PA) and hydrogen peroxide, which is subjected to electroactivation in aqueous solution using titanium electrodes for processing chicken eggs in a complex of microprotective , bacterial and viral origin throughout the shelf life of eggs by applying to the surface of biocidal and at the same time environmentally friendly non-toxic protective film. The effect of technical acid-soluble solution of peracetic acid, which was subjected to electrolysis in the reactor, for 30 min, at a temperature of 60-70о C. Formed two batches of eggs - control and experiment. The experimental group was treated by applying a biocidal and environmentally friendly non-toxic protective film to the surface of the eggs. The "artificial cuticle", which contains a substance of natural origin chitosan in combination with powerful substances from the group of organic peroxides with peracetic acid (PA) and hydrogen peroxide, was subjected to electroactivation in aqueous solution using titanium electrodes. On days 14, 19, 28, and 33, washings were made from the surface of the eggshell, which were examined for bacteria of the Escherichia coli, staphylococcus, salmonella, and spore-forming bacteria. The composition of the composition for processing edible eggs of chickens in a set of measures to protect against pathogenic microflora of bacterial and viral origin throughout the shelf life significantly inhibits the increase in the number of pathogenic microflora on the surface of edible eggs. The level of microbial contamination of chicken eggs during storage decreases. Thus, in the control (food eggs without processing) on the 14th day there are bacteria of the Escherichia coli group - 15%, on the 19th day 20%, on the 28th day 40% and on the 33rd day 65%. Also, the number of spore-forming bacteria is 10% and staphylococcus 5%. When processing edible eggs of chickens with a composition based on chitosan, the level of contamination is lower: on the 14th and 19th day bacteria of the Escherichia coli groupwas not detected, on the 28th day it is 5% and on the 33rd day 10%, and spore-forming bacteria at the level of 5%. Chitosan in combination with other disinfectants can prevent contamination of the surface of food eggs with pathogenic microflora during storage at elevated levels of temperature and humidity.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8724
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
10.pdf589,55 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.