Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/8726
Назва: | Якісні показники яєць м'ясо-яєчних курей різного генезису |
Інші назви: | Качественные показатели яиц мясо-яичных кур разного генезиса Qualitative indicators of eggs of meat and egg hens of different genesis |
Автори: | Хвостик, Віктор Павлович Бондаренко, Юрій Васильович Хвостик, Виктор Павлович Бондаренко, Юрий Васильевич Khvostyk, Viktor Pavlovych Bondarenko, Yuriy Vasylʹovych |
Ключові слова: | м'ясо-яєчні кури схрещування якість яєць мясо-яичные куры скрещивания качество яиц meat and egg hens crossbreeding egg quality |
Дата публікації: | 2020 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Хвостик В. П. Якісні показники яєць м'ясо-яєчних курей різного генезису [Електронний ресурс] / В. П. Хвостик, Ю. В. Бондаренко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. «Тваринництво»/ Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2020. - Вип.4 (43). - С. 82-87 |
Короткий огляд (реферат): | Досліджено широкий комплекс морфологічних ознак яєць курей вихідної материнської форми, нащадків першогодругого поколінь, створеної синтетичної популяції у ході проведення досліджень з вивчення ефективності схрещування півнів імпортних м'ясних кросів із м'ясо-яєчними самками вітчизняної селекції. Якісні показники яєць у кількості 30 штук від кожної генотипової групи курей визначали у віці 30 тижнів. У курей вихідної материнської форми такі ознаки як маса яєць, діаметри яєць та жовтку, висота жовтку, маса та відносна доля жовтку були вірогідно більшими як порівняти з нащадками першої генерації. Тоді як, у гібридів першого покоління висота білка, індекс білка та його маса характеризувалися вищими значеннями за порівняння з курми вихідної материнської форми. У нащадків другого покоління, батьками яких були півні кросу „Кобб-500”, маса яєць та білка були більшими за порівняння з ровесницями, для отримання яких використовували самців кросу „Росс-308”. У м'ясо-яєчних курей вихідної форми індекс форми більший на 2,11-2,86 % (P>0,95- 0,99) порівняно з гібридами F2. Маса яєць, їх довжина та ширина, індекс форми характеризувалися слабкою мінливістю (2,46-9,06 %) й у нащадків F2, у більшості випадків, були більшими, ніж у м'ясо-яєчних курей вітчизняної селекції. За висотою й індексу білка значної відмінності між птицею різних груп F2 не встановлено. За масою жовтку вірогідної різниці між курми різного генезису F2 не досягнуто. Исследован широкий комплекс морфологических признаков яиц кур исходной материнской формы, потомков першогодругого поколений, созданной синтетической популяции в ходе проведения исследований по изучению эффективности скрещивания петухов импортных мясных кроссов с мясо-яичными самками отечественной селекции. Качественные показатели яиц в количестве 30 штук с каждой генотипов группы кур определяли в возрасте 30 недель. У кур исходной материнской формы такие признаки как масса яиц, диаметры яиц и желтке, высота желтке, масса и относительная доля желтке были достоверно больше как сравнить с потомками первой генерации. Тогда как, у гибридов первого поколения высота белка, индекс белка и его масса характеризовались высокими значениями по сравнения с курами исходной материнской формы. У потомков второго поколения, родителями которых были петухи кросса "Кобб-500", масса яиц и белка были больше сравнение с ровесницами, для получения которых использовали самцов кросса "Росс-308». В мясо-яичных кур исходной формы индекс формы больше на 2,11-2,86% (P> 0,95- 0,99) по сравнению с гибридами F2. Масса яиц, их длина и ширина, индекс формы характеризовались слабой изменчивостью (2,46-9,06%) и у потомков F2, в большинстве случаев, были больше, чем в мясо-яичных кур отечественной селекции. По высоте и индекса белка значительного отличия между птицей разных групп F2 не установлено. По массе желтке достоверной разницы между курами различного генезиса F2 не достигнуто. |
Опис: | A wide range of morphological features of eggs of hens of the original maternal form, descendants of the first and second generations, created by the synthetic population in the study of the effectiveness of crossing roosters of imported meat crosses with meat-egg females of domestic selection. Qualitative indicators of eggs in the amount of 30 pieces from each genotypic group of chickens were determined at the age of 30 weeks. In the original maternal hens, traits such as egg weight, egg and yolk diameters, yolk height, yolk weight, and relative proportion were likely to be greater than those of first-generation offspring. Whereas, in the first generation hybrids, the height of the protein, the protein index and its mass were characterized by higher values compared to the chickens of the original maternal form. In the offspring of the second generation, whose parents were Cobb-500 cross cocks, the weight of eggs and protein was greater than that of their peers, for which Ross-308 cross males were used. In meat and egg hens of the original form, the form index is higher by 2.11-2.86% (P> 0.95-0.99) compared with F2 hybrids. The weight of eggs, their length and width, the shape index were characterized by low variability (2.46-9.06%) and in the offspring of F2, in most cases, were greater than in meat and egg hens of domestic selection. There is no significant difference in the height and index of the protein between the birds of different F2 groups. By weight of the yolk, a probable difference between chickens of different genesis F2 is not achieved. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8726 |
Розташовується у зібраннях: | Науковий журнал "Вісник СНАУ" |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Хвостик В. П. Якісні показники.pdf | 533,82 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.