Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8729
Назва: Вплив обробки захисними препаратами на основі комплексів «Хітозан-мідь» на зменшення маси харчових курячих яєць протягом зберігання
Інші назви: Влияние обработки защитными препаратами на основе комплексов «Хитозан-медь» на уменьшение массы пищевых куриных яиц при хранении
The effect of treatment with protective drugs based on complexes "Chitosan-copper" on reducing the weight of edible chicken eggs during storage
Автори: Чех, Олександр Олександрович
Бордунова, Ольга Георгіївна
Чиванов, Вадим Дмитрович
Чех, Александр Александрович
Бордунова, Ольга Георгиевна
Чиванов, Вадим Дмитриевич
Chekh, Oleksandr Oleksandrovych
Bordunova, Olha Heorhiyivna
Chyvanov, Vadym Dmytrovych
Ключові слова: технологія
харчові яйця
дезінфекція
технология
пищевые яйца
дезинфекция
technology
food eggs
disinfection
Дата публікації: 2020
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Чех О. О. Вплив обробки захисними препаратами на основі комплексів «Хітозан-мідь» на зменшення маси харчових курячих яєць протягом зберігання [Електронний ресурс] / О. О. Чех, О. Г. Бордунова, В. Д.Чиванов // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. «Тваринництво»/ Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2020. - Вип.4 (43). - С. 122-127
Короткий огляд (реферат): У роботі представлено способи обробки харчових курячих яєць. Відбиралися свіжі знесені яйця категорії С0 65-75 г породи «Декалб-Уайт». Зберігали в чистих лотках по 30 штук у кожному. Яйця були розділені на VII груп і зберігалися при температурі 21°С. Зберігання яєць при кімнатній температурі призводить до погіршення якісних органолептичних показників вмісту яйця, збільшення швидкості проникнення і розмноження Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella enterica, БГКП (бактерій групи кишкових паличок) у порівнянні з яйцями, що зберігалися у холодильних камерах при температурі до 8º С. Метою роботи було визначення впливу обробки харчових яєць курей захисними препаратами на основі комплексів «хітозан-мідь» на зменшення маси харчових курячих яєць протягом зберігання. Формували сім партій курячих яєць по 30 шт. в кожній. Дослідні партії обробляли захисними препаратами комплексів «Хітозан-мідь», приготованими різними способами. Дослід проводився протягом 30 днів. Яйця курячі розподіляли на окремі групи. З метою ізоляції вмісту яєць курячих харчових від впливу зовнішнього середовища, зменшення втрат маси та запобігання мікробного забруднення нами було застосовано обробку поверхні шкаралупи кожного яйця різними речовинами. Наведений склад композиції для обробки харчових курячих яєць на основі комплексів «Хітозан-мідь» із захисту від патогенної мікрофлори бактеріального і вірусного походження гальмує втрату маси яєць протягом усього терміну зберігання. В дослідній групі, де курячі яйця обробляли Розчином (5), до складу якого входять водний хітозан (2-5%) з додаванням надоцтової та оцтової кислоти (1:1 за об’ємом) і підданий електролізу із застосуванням титану у якості аноду та катоду, вага яєць зменшилася на 1,3 %, 2,4 % на 14 день, 3,1 % на 21 день, 7,5% на 30 добу, що показало найкращий результат. Таким чином на зменшення маси курячих яєць впливає не тільки температура зберігання, а й захисні препарати на основі комплексів «хітозан-мідь», що показали зменшення швидкості втрати ваги і псування яєць під час зберігання при температурі 21ºС. Розроблена «зелена» електрохімічна технологія синтезу захисних покрить для харчових яєць для подовження терміну зберігання/транспортування на основі комплексів типу «хітозан-мідь»; 2) Експериментально доведено, що використання технології захисту харчових яєць курей, що базується на утворенні на поверхні яєць тонкошарового покриття з екологічно безпечного хітозану, до складу якого входять іони міді, не здійснюють статистично вірогідного впливу на зменшення маси яєць у порівнянні з контролем. В работе представлены способы обработки пищевых куриных яиц. Отбирались свежие снесенные яйца категории С0 65-75 г породы «Декалб-Уайт». Хранили в чистых лотках по 30 штук в каждом. Яйца были разделены на VII групп и хранились при температуре 21 ° С. Хранение яиц при комнатной температуре приводит к ухудшению качественных органолептических показателей содержания яйца, увеличение скорости проникновения и размножения Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella enterica, БГКП (бактерий группы кишечных палочек) по сравнению с яйцами, хранившихся в холодильных камерах при температуре до 8º С . Целью работы было определение влияния обработки пищевых яиц кур защитными препаратами на основе комплексов «хитозан-медь» на уменьшение массы пищевых куриных яиц при хранении. Формировали семь партий куриных яиц по 30 шт. в каждой. Опытные партии обрабатывали защитными препаратами комплексов «Хитозан-медь», приготовленными разными способами. Опыт проводился в течение 30 дней. Яйца куриные распределяли на отдельные группы. С целью изоляции содержимого яиц куриных пищевых от воздействия внешней среды, уменьшение потерь массы и предотвращения микробного загрязнения нами были применены обработку поверхности скорлупы каждого яйца различными веществами. Приведенный состав композиции для обработки пищевых куриных яиц на основе комплексов «Хитозан-медь» по защите от патогенной микрофлоры бактериального и вирусного происхождения тормозит потерю массы яиц в течение всего срока хранения. В опытной группе, где куриные яйца обрабатывали Раствором (5), в состав которого входят водный хитозан (2-5%) с добавлением надуксусной и уксусной кислоты (1: 1 по объему) и подвергнут электролиза с применением титана в качестве анода и катода, вес яиц уменьшилось на 1,3%, 2,4% на 14 день, 3,1% на 21 день, 7,5% на 30 сутки, что показало лучший результат. Таким образом на уменьшение массы куриных яиц влияет не только температура хранения, но и защитные препараты на основе комплексов «хитозан-медь», что показали уменьшение скорости потери веса и порчи яиц во время хранения при температуре 21ºС. Разработана «зеленая» электрохимическая технология синтеза защитных покрытий для пищевых яиц для продления срока хранения / транспортировки на основе комплексов типа «хитозан-медь»; 2) Экспериментально доказано, что использование технологии защиты пищевых яиц кур, основанный на образовании на поверхности яиц тонкослойного покрытия из экологически безопасного хитозана, в состав которого входят ионы меди, не осуществляют статистически достоверного влияния на уменьшение массы яиц по сравнению с контролем.
Опис: The paper presents methods of processing edible chicken eggs. Fresh demolished eggs of category C0 65-75 g of breed "Decalb-White" were selected. Stored in clean trays of 30 pieces each. The eggs were divided into groups VII and stored at 21 ° C. Storage of eggs at room temperature leads to deterioration of quality organoleptic parameters of egg content, increased rate of penetration and reproduction of Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella enterica, BGKP (bacteria of the Escherichia coli group) in comparison with eggs stored in refrigerators. The aim of the study was to determine the effect of treatment of edible chicken eggs with protective drugs based on "chitosan-copper" complexes on reducing the weight of edible chicken eggs during storage. Formed seven batches of chicken eggs of 30 pieces. in every. The experimental batches were treated with protective drugs of Chitosan-copper complexes, prepared in different ways. The experiment was performed for 30 days. Chicken eggs were divided into separate groups. In order to isolate the contents of chicken eggs from the environment, reduce weight loss and prevent microbial contamination, we used the treatment of the surface of the shell of each egg with different substances. The composition of the composition for processing edible chicken eggs on the basis of complexes "Chitosan-copper" for protection against pathogenic microflora of bacterial and viral origin inhibits the loss of egg weight throughout the shelf life. In the experimental group, where chicken eggs were treated with Solution (5), which consists of aqueous chitosan (2-5%) with the addition of peracetic and acetic acid (1: 1 by volume) and subjected to electrolysis using titanium as an anode and cathode, egg weight decreased by 1.3%, 2.4% on day 14, 3.1% on day 21, 7.5% on day 30, which showed the best result. Thus, the reduction in the weight of chicken eggs is influenced not only by the storage temperature, but also by protective preparations based on chitosan-copper complexes, which showed a decrease in the rate of weight loss and spoilage of eggs during storage at 21 ° C. Developed "green" electrochemical technology for the synthesis of protective coatings for eggs for prolongation of storage / transportation on the basis of complexes such as "chitosan-copper"; 2) It is experimentally proven that the use of technology for protection of laying hens' eggs, based on the formation on the surface of eggs of a thin layer of environmentally friendly chitosan, which includes copper ions, does not have a statistically significant effect on egg weight reduction compared to control.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8729
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Чех О. О. Вплив обробки.pdf657,84 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.