Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8823
Назва: Scientific justification of acute toxicity parameters of semi-finished proteins and carbohydrates with food systems stabilizer
Інші назви: Наукове обгрунтування параметрів гострої токсичності напівфабрикатів білково-вуглеводних зі стабілізатором харчових систем
Научное обоснование параметров острой токсичности полуфабрикатов белково-углеводных со стабилизатором пищевых систем
Автори: Primenko, Vladislav
Sefikhanova, Ekaterina
Zolotukhina, Inna
Нelikh, Anna
Применко, Владислав
Сефіханова, Катерина
Золотухіна, Інна
Геліх, Анна
Применко, Владислав
Сефиханова, Екатерина
Золотухина, Инна
Гелих, Анна
Ключові слова: toxicity
semi-finished product
protein
токсичність
напівфабрикат
білок
токсичность
полуфабрикат
белок
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Scientific justification of acute toxicity parameters of semi-finished proteins and carbohydrates with food systems stabilizer [Electronic resource] / K. Sefikhanova, V. Prymenko, I. Zolotukhina, A. Helikh // Готельно-ресторанний та туристичний консалтинг. – 2020. – Т. 3, № 2. – C. 262-267.
Короткий огляд (реферат): Today, the use of traditional stabilizers, such as flour, starch, gelatin, is in- effective. To improve the properties of semi-finished protein-carbohydrate (NBV) was chosen stabilizer of food systems “Astri Gel”, consisting of 8 additives with an index of E and d-glucose. Each of the E-components, provided excessive intakes, can cause intoxication. Therefore, scientific studies aimed at determining the parameters of acute toxicity of NBV using the stabilizer “Astri Gel” are relevant. The purpose of the article is to identify possible manifestations of acute toxicity from the consumption of NBV with stabilizer of food systems “Astri Gel” and determine the class of its toxicity. The research methods on biological objects have been used (in vivo), experimental planning, the method of Probit analysis of Litchfield and Wilcoxon. Results. The effect of food stabilizer has been investigated “Astri Gel” on the body of white linear rats. The general fluidity of a clinical picture at acute toxicity at laboratory animals after introduction of NBV with the “Astri Gel” stabilizer has been studied. Thus, no animal died during the experiment, only some of them experienced moderate poisoning due to the introduction of maximum doses of NBV (7.5 ... 9.0 g per rat). The dependence of “effect-dose” after consumption by rats of NBV with the stabilizer “Astri Gel” has been established on the basis of which parameters of acute toxicity of the stabilizer have been calculated: indicators of lethal and effective doses, degree of its safety. Thus, according to the results of in vivo studies, the LD50 for NBV in terms of stabi- lizer “Astri Gel” was 17.87 g / kg (with estimated values of LD16 = 4.75 g / kg, LD84 = 67.20 g / kg, and LD99 = 395.95 g / kg), which corresponds to the fifth class of toxicity of additives and certi- fies its practical non-toxicity. Conclusions and discussions. The safety of the stabilizer for the mammalian body indicates its feasibility in the technology of food and semi-finished products, including NBV and dessert products. На сьогодні використання традиційних стабілізаторів, таких як борош- но, крохмаль, желатин, є малоефективним. Для покращення властивостей напівфабрика- тів білково-вуглеводних (НБВ) був обраний стабілізатор харчових систем «Астрі Гель», що складається із 8 добавок з індексом Е та d-глюкози. Кожен з Е-компонентів, за умови над- мірного надходження до організму, може викликати інтоксикаційні процеси. Тому наукові дослідження, спрямовані на визначення параметрів гострої токсичності НБВ із викорис- танням стабілізатора «Астрі Гель», є актуальними. Метою статті є виявлення можливих проявів гострої токсичності від споживання НБВ зі стабілізатором харчових систем «Астрі Гель» та визначення класу його токсичності. При написанні статті використовувались методи дослідження на біологічних об’єктах (in vivo), планування експерименту, метод Probit-аналізу Літчфілда і Вілкоксона. Результати. Досліджений вплив стабілізатора хар- чових систем «Астрі Гель» на організм білих лінійних щурів. Вивчена загальна плинність клінічної картини при гострій токсичності у лабораторних тварин після введення НБВ зі стабілізатором «Астрі Гель». Так, у ході експерименту жодна тварина не загинула, лише деякі з них відчували помірне отруєння через введення максимальних доз НБВ (7,5...9,0 г на одного щура). Встановлена залежність «ефект-доза» після споживання щурами НБВ зі стабілізатором «Астрі Гель», на основі чого розраховані параметри гострої токсичності стабілізатора: показники летальних і ефективних доз, ступінь його безпечності. Так, за результатами проведених досліджень in vivo показник ЛД50 для НБВ у перерахунку на стабілі- затор «Астрі Гель» склав 17,87 г/кг (при розрахункових величинах ЛД16=4,75 г/кг, ЛД84=67,20 г/кг, а ЛД99=395,95 г/кг), що відповідає п’ятому класу токсичності добавок та засвідчує його практичну нетоксичність. Висновки та обговорення. Безпечність стабілізатора для організму ссавців свідчить про його можливість застосування у технологіях харчових продуктів і напівфабрикатів, зокрема НБВ та десертній продукції.
Опис: На сегодняшний день использование традиционных стабилизаторов, таких как мука, крахмал, желатин, малоэффективно. Для улучшения свойств полуфабрикатов белково-углеводных (ПБУ) был выбран стабилизатор пищевых систем «Астри Гель», состоящий из 8 добавок с индексом Е и d-глюкозы. Каждый из Е-компонентов, при условии избыточного поступления в организм, может вызвать интоксикационные процессы. Поэтому научные исследования, направленные на определение параметров острой токсичности ПБУ с использованием стабилизатора «Астри Гель», актуальны. Целями статьи являются выявление возможных проявлений острой токсичности от употребления ПБУ со стабилизатором пищевых систем «Астри Гель» и определение класса его токсичности. При написании статьи использовались методы исследования на биологических объеках (in vivo), планирования эксперимента, метод Probit-анализа Литчфилда и Вилкоксона. Результаты. Исследовано влияние стабилизатора пищевых систем «Астри Гель» на организм белых линейных крыс. Изучено общее протекание клинической картины при острой токсичности у лабораторных животных после введения ПБУ со стабилизатором «Астри Гель». Так, в ходе эксперимента ни одно животное не погибло, лишь некоторые из них испытывали умеренное отравление из-за введения максимальных доз ПБУ (7,5 ... 9,0 г на одну крысу). Установлена зависимость «эффект-доза» после употребления крысами ПБУ со стабилизатором «Астри Гель», на основе чего рассчитаны параметры острой токсичности стабилизатора: показатели летальных и эффективных доз, степень его безопасности. Так, по результатам проведенных исследований in vivo показатель ЛД50 для ПБУ в пересчете на стабилизатор «Астри Гель» составил 17,87 г/кг (при расчетных величинах ЛД16=4,75 г/кг, ЛД84=67,20 г/кг, а ЛД99=395,95 г/кг), что соответствует пятому классу токсичности добавок и свидетельствует о его практической нетоксичности. Выводы и обсуждение. Безопасность стабилизатора для организма млекопитающих свидетельствует о его возможности применения в технологиях пищевых продуктов и полуфабрикатов, в частности ПБУ и десертной продукции.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8823
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
SCIENTIFIC.pdf484,41 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.