Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8825
Назва: Характеристика якісного складу молока корів української чорно-рябої молочної породи
Інші назви: Характеристика качественного состава молока коров украинской черно-пестрой молочной породы
Characteristics of qualitative composition of milk of cows of Ukrainian black-and-white dairy breed
Автори: Чернявська, Т. О.
Чернявская, Т. А.
Chernyavska, T. O.
Ключові слова: складники молока
порода
кореляція
составные молока
порода
корреляция
milk components
breed
correlation
Дата публікації: 2020
Видавництво: ХДАУ
Бібліографічний опис: Чернявська Т. О. Характеристика якісного складу молока корів української чорно-рябої молочної породи [Електронний ресурс] / Т. О. Чернявська // Таврійський вісник. – Херсон : ХДАУ, 2020. - Вип. 115. - С. 256-261
Короткий огляд (реферат): Проведений аналіз літературних джерел із питання породних особливостей якісних показників молочної продуктивності корів. Виявлені породні особливості щодо вмісту окремих складників молока. Одним із важливих критерії якості молочної сировини визнано кількість соматичних клітин у молоці, з огляду на те, що вони є достовірним показником захворювання корів на мастит. Тому для підвищення конкурентоспроможності молочного скотарства потрібен регулярний моніторинг якісних показників молока. Це стосується, в першу чергу, тварин вітчизняних порід, що зумовлене малою кількістю досліджень. Вирішення цього питання зумовило проведення досліджень на поголів’ї української чорно-рябої молочної породи, яке утримується в Державному підприємстві «Дослідне Господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України». Визначення вмісту складників молока проводили в лабораторії Інституту тваринництва Національної академії аграрних наук України на обладнанні фірми Bentley. Нами проаналізовані якісні характеристики молочної продуктивності корів і встановлено, що тварини української чорно-рябої молочної породи мають достатній вміст жиру та білка в молоці. Виявлена залежність вмісту складників молока від віку тварин. Так, повновікові тварини мали перевагу за вмістом білка, казеїну, сухої речовини та сухого знежиреного молочного залишку над коровами-первістками. Середній вміст соматичних клітин у молоці відповідав фізіологічній нормі. При цьому встановлено, що зі збільшенням віку у корів збільшується вміст соматичних клітин у молоці. Виявлений зв’язок різного напряму та рівня достовірності між окремими якісними показниками молока. Позитивний зв’язок встановлений між вмістом у молоці жиру та білка, жиру та сухої речовини, білка та казеїну, білка та сухого знежиреного молочного залишку. Також встановлено, що у повновікових тварин сила зв’язку збільшується. Встановлений достовірний негативний кореляційний зв’язок між кількістю соматичних клітин у молоці та вмістом сухого знежиреного молочного залишку і лактози. Подальше вдосконалення української чорно-рябої молочної породи має бути спрямоване на покращення якісного складу молока. Проведенный анализ литературных источников по вопросу породных особенностей качественных показателей молочной продуктивности коров. Обнаруженные породные особенности по содержанию отдельных частей молока. Одним из важных критериев качества молочного сырья признано количество соматических клеток в молоке, учитывая то, что они достоверным показателем заболевания коров маститом. Поэтому для повышения конкурентоспособности молочного скотоводства необходим регулярный мониторинг качественных показателей молока. Это касается, в первую очередь, животных отечественных пород обусловлено малым количеством исследований. Ре- шение этого вопроса обусловило проведение исследований на поголовье украинской черно-рябой молочной породы, которое содержится в Государственном предприятии «Опытное Хозяйство Института сельского хозяйства Северо-Востока Национальной академии аграрных наук Украины ». Определение содержания составляющих молока проводили в лаборатории Института животноводства Национальной академии аграрных наук Украины на оборудовании фирмы Bentley. Нами проанализированы качественные характеристики молочной продуктивности коров и установлено, что животные украинской черно-рябой молочной породы имеют достаточное содержание жира и белка в молоке. Выявлена зависимость содержания компонентов молока от возраста животных. так, полнолвозрастные животные имели преимущество по содержанию белка, казеина, сухого вещества и сухого обезжиренного молочного остатка над коровами-первенцами. Среднее содержание соматических клеток в молоке отвечал физиологической норме. При этом установлено, что с увеличением возраста у коров увеличивается содержание соматических клеток в молоке. Обнаружена связь различного направления и уровня достоверности между отдельными качественными показателями молока. Положительным ный связь установлена между содержанием в молоке жира и белка, жира и сухого вещества, белка и казеина, белка и сухого обезжиренного молочного остатка. Также установлено, что в полновозрастные животных сила связи увеличивается. Установлен достоверный отрицательный корреляционная связь между количеством соматических клеток в молоке и содержанием сухого обезжиренного молочного остатка и лактозы. Дальнейшее совершенствование украинской черно-рябой молочной породы должно быть направлено на улучшение качественного состава молока.
Опис: The analysis of literature sources on the issue of breed characteristics of qualitative indicators of milk productivity of cows is carried out. Breed features concerning the content of separate components of milk are revealed. One of the important criteria for the quality of raw milk is the number of somatic cells in milk, given that they are a reliable indicator of cows' disease of mastitis. Therefore, to monitor the competitiveness of dairy farming requires regular monitoring of milk quality. This applies primarily to animals of domestic breeds, due to the small number of studies. The solution to this issue has led to research on the livestock of the Ukrainian black-and-white dairy breed, which is kept in the State Enterprise "Experimental Farm of the Institute of Agriculture of the Northeast of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine." The content of milk components was determined in the laboratory of the Institute of Animal Husbandry of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine on Bentley equipment. We analyzed the qualitative characteristics of milk productivity of cows and found that animals of the Ukrainian black-and-white dairy breed have a sufficient content of fat and protein in milk. The dependence of the content of milk components on the age of animals is revealed. Thus, adult animals had an advantage in terms of protein, casein, dry matter and dry nonfat milk residue over the first-born cows. The average content of somatic cells in milk corresponded to the physiological norm. It was found that with increasing age in cows increases the content of somatic cells in milk. The connection of different direction and level of reliability between separate qualitative indicators of milk is revealed. A positive relationship has been established between the content of fat and protein in milk, fat and dry matter, protein and casein, protein and dry skim milk residue. It has also been found that in adult animals the bond strength increases. A significant negative correlation was found between the number of somatic cells in milk and the content of dry nonfat milk residue and lactose. Further improvement of the Ukrainian black-spotted dairy breed should be aimed at improving the quality of milk.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8825
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Чернявська Т. О. Характеристика якісного складу молока.pdf423,07 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.