Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9083
Назва: Comparative analysis of methods supplies thermal energy in high-water biological objects during drying
Інші назви: Порівняльний аналіз способів підводу теплової енергії до високовологих біологічних об’єктів в процесі сушіння
Сравнительный анализ способов подвода тепловой энергии к высоковлажным биологическим объектам в процессе сушки
Автори: Savoiskyi, Oleksandr Yurievich
Yakovliev, Valerii Fedorovich
Sirenko, Viktor Fedorovich
Савойський, Олександр Юрійович
Яковлєв, Валерій Федорович
Сіренко, Віктор Федорович
Савойский, Александр Юрьевич
Яковлев, Валерий Федорович
Сиренко, Виктор Федорович
Ключові слова: biological object
combined drying
convective heating
біологічний об’єкт
комбіноване сушіння
конвективний нагрів
биологический объект
комбинированная сушка
конвективный нагрев
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Savoiskyi O. Comparative analysis of methods supplies thermal energy in high-water biological objects during drying [Electronic resource] / O. Savoiskyi, V. Yakovliev, V. Sirenko // ScienceRise. – 2021. - №1. - Р. 3-10. - Режим доступу : https://doi.org/10.21303/2313-8416.2021.001667. - Заголовок з екрану
Короткий огляд (реферат): Object of research: the process of heating a biological object with various methods of supplying thermal energy, in particular, convective, direct electric and combined methods. Solved problem: intensification of heating of high-moisture biological objects during the drying process. Main scientific results. The expediency of using a combined (direct electric and convective) supply of thermal energy for intensifying heating of raw materials in the drying process has been established. In terms of the duration of the heating process, combined heating is much more effective than using purely convective or direct electric heating. Comparison of the values of the duration of the heating process for a body weighing 0.0028 kg shows that the combined heating occurs 1.5–2.5 times faster. At the same time, the consumption of electrical energy for the selected processing modes is 279–254 J, which is 80–87 % of the total required energy. It has been found that the main control factor in the combined heat supply is the applied voltage of direct electric heating. The area of practical application of the research results: enterprises of the processing industry, specializing in the production of dried products. Innovative technological product: a combined method of heating high-moisture objects during the drying process, which will provide intensive and energy-efficient processing modes while maintaining the established quality of the finished product. Scope of application of the innovative technological product: production of finished food products and semi-finished products. Об’єкт дослідження: процес нагріву біологічного об’єкту при різних методах підводу теплової енергії, зокрема, конвективним, прямим електричним та комбінованим способами. Проблема, що вирішується: інтенсифікація нагріву високовологих біологічних об’єктів в процесі сушіння. Основні наукові результати. Встановлено доцільність використання комбінованого (прямого електричного та конвективного) підводу теплової енергії для інтенсифікації нагріву сировини в процесі сушіння. За тривалістю процесу нагріву комбінований нагрів є значно ефективнішим в порівнянні з використанням суто конвективного або прямого електронагріву. Порівняння значень тривалості процесу нагріву тіла масою 0,0028 кг показує, що комбінований нагрів відбувається в 1,5–2,5 рази швидше. Водночас затрати електричної енергії для обраних режимів обробки складають 279–254 Дж, що складає 80–87 % сумарної необхідної енергії. Встановлено, що основним керуючим фактором при комбінованому підводі тепла є величина прикладеної напруги прямого електронагріву. Область практичного застосування результатів дослідження: підприємства переробної галузі, що спеціалізуються на виробництві сушеної продукції. Інноваційний технологічний продукт: комбінований спосіб нагріву високовологих об’єктів в процесі сушіння, що забезпечить інтенсивні та енергоефективні режими обробки з одночасним збереженням встановленої якості готової продукції. Сфера застосування інноваційного технологічного продукту: виробництво готових продуктів харчування та напівфабрикатів.
Опис: Объект исследования: процесс нагрева биологического объекта при различных методах подвода тепловой энергии, в частности, конвективным, прямым электрическим и комбинированным способами. Решаемая проблема: интенсификация нагрева высоковлажных биологических объектов в процессе сушки. Основные научные результаты. Установлена целесообразность использования комбинированного (прямого электрического и конвективного) подводу тепловой энергии для интенсификации нагрева сырья в процессе сушки. По продолжительности процесса нагрева комбинированный нагрев значительно более эффективным по сравнению с использованием чисто конвективного или прямого электронагрева. Сравнение значений продолжительности процесса нагрева тела массой 0,0028 кг показывает, что комбинированный нагрев происходит в 1,5-2,5 раза быстрее. В то же время затраты электрической энергии для избранных режимов обработки составляют 279-254 Дж, что составляет 80-87% суммарной необходимой энергии. Установлено, что основным управляющим фактором при комбинированном подводе тепла является величина приложенного напряжения прямого электронагрева. Область практического применения результатов исследования: предприятия перерабатывающей отрасли, специализирующихся на производстве сушеной продукции. Инновационный технологический продукт: комбинированный способ нагрева высоковлажных объектов в процессе сушки, обеспечит интенсивные и энергоэффективные режимы обработки с одновременным сохранением установленного качества готовой продукции. Сфера применения инновационного технологического продукта: производство готовых продуктов питания и полуфабрикатов.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9083
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Savoiskyi O. Comparative analysis.pdf842,57 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.