Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9460
Назва: Експериментальне дослідження впливу параметрів біологічнихоб’єктів на вихідні характеристики пристрою контролю їх якості
Інші назви: Экспериментальное исследование влияния параметров биологических объектов на выходные характеристики устройства контроля их качества
Experimental studies of the influence of the parameters of biological objects on the output characteristics of their quali-ty control device
Автори: Яковлєв, Валерій Федорович
Яковлев, Валерий Федорович
Yakovlev, V. F.
Ключові слова: електронно-акустичний пристрій
параметри акустичного поля
ударне збудження
электронно-акустический устройство
параметры акустического поля
ударное возбуждение
electronic-acoustic device
acoustic field parameters
impact excitation
Дата публікації: 2020
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Яковлєв В. Ф. Експериментальне дослідження впливу параметрів біологічнихоб’єктів на вихідні характеристики пристрою контролю їх якості [Електронний ресурс] / В. Ф. Яковлєв // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Механізація та автоматизація виробничих процесів» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2020. – Вип. 2 (40). – С. 17-21.
Короткий огляд (реферат): Забезпечення високої якості продукції сільського господарства, яка реалізується населенню, може бути досягнуто тільки при широкому впроваджені сучасних методів і технічних засобів неруйнівного експресного контролю якісних ознак продукції в технологічних процесах. Тому наукові дослідження, які направлені на створення технічних систем, що забезпечують експресний неруйнівний контроль ступені стиглості та наявності внутрішніх пошкоджень, вище названих біологічних структур, є актуальними. Найбільші труднощі виникають при контролі якісних ознак біологічних об’єктів фіксованої геометричної форми (яблука, баштанні, томати, лимон, апельсин та ін.) в технологічному потоці (виробництва, переробки, зберігання), якість яких не завжди можливо визначити по зовнішньому стану продукту (наприклад, баштанні). Серед великої кількості різних фізичних методів контролю, які можуть бути реалізовані у технічному засобі, найбільш перспективним є метод акустичного зондування, який дозволяє оцінювати якісні ознаки продукту по параметрам акустичного поля. Матеріал, який наведено у даній статті, є результатом експериментальних досліджень, які спрямовані на перевірку основних параметрів електронно-акустичного пристрою визначення якості біологічних структур фіксованої геометричної форми (ЕАП), обраних на базі попередньо проведених теоретичних досліджень, а саме, на оцінку точності поділу об'єктів на фракції за параметрами сигналу післядії їх ударного збудження. Обеспечение высокого качества продукции сельского хозяйства, которая реализуется населению, может быть достигнуто только при широком внедрении современных методов и технических средств неразрушающего экспрессного контроля качественных признаков продукции в технологических процессах. Поэтому научные исследования, направленные на создание технических систем, обеспечивающих экспрессный неразрушающий контроль степени зрелости и наличия внутренних повреждений, выше названных биологических структур, актуальны.
Опис: Ensuring the high quality of agricultural products sold to the population can only be achieved with the widespread introduction of modern methods and technical means of non-destructive express control of quality features of products in technological processes. Therefore, scientific research aimed at creating technical systems that provide express non-destructive control of the degree of maturity and the presence of internal damage to the above biological structures are relevant. The greatest difficulties arise when controlling the qualitative features of biological objects of a fixed geometric shape (apples, melons, tomatoes, lemon, orange, etc.) in the technological flow (production, processing, storage), the quality of which is not always possible to determine by the external state of the product (for example, melons). Among the large number of different physical control methods that can be implemented in a technical device, the most promising is the method of acoustic sounding, which makes it possible to evaluate the qualitative characteristics of a product by the parameters of the acoustic field. The material presented in this article is the result of experimental studies aimed at checking the main parameters of an electron-ic-acoustic device for determining the quality of biological structures of a fixed geometric shape (EAP), selected on the basis of preliminary theoretical studies, namely, to assess the accuracy of separating objects into fractions by the parameters of the afteref-fect signal of their shock excitation.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9460
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
3.pdf603,89 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.