Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9505
Назва: Рослинні пробіотики : вплив на рослини в умовах стрессу
Інші назви: Растительные пробиотики : влияние на растения в условиях стресса
Plant probiotics : effect on crops under stress
Автори: Дацько, Оксана Миколаївна
Дацко, Оксана Николаевна
Datsko, O. M.
Ключові слова: пробіотики
Zea mays L.
стрес від посухи
пробиотики
Zea mays L.
стресс от засухи
probiotics
Zea mays L.
drought stress
Дата публікації: 2021
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Дацько О. М. Рослинні пробіотики : вплив на рослини в умовах стрессу [Електронний ресурс] / О. М. Дацько // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Агрономія і біологія» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2021. – Вип. 1 (43). – С. 10-18.
Короткий огляд (реферат): Світове сільське господарство стоїть на порозі нової революції. Агровиробники прагнуть використовувати менше мінеральних добрив та пестицидів і при цьому отримувати високі врожаї. Одим із інструментів, що можуть сприяти цьому, є рослинні пробіотики. Тому мета цієї статті дослідити вплив корисних мікроорганізмів на сільськогосподарські культури, а саме на те які бактерії чи гриби можуть сприяти в боротьбі рослин проти стресу від посухи, засолених ґрунтів чи патогенів. Важливим аспектом дослідження стала також інформація про те, що міроорганізи позитивно впливають на поглинання рослинами поживних речовин. Всі ці фактори негативно впливають на вирощування кукурудзи на силос (Zea mays L.), особливо в умовах швидкої зміни клімату. Для проведення дослідження було проаналізовано літературні джерела зарубіжних та вітчизняних авторів. В результаті дослідження було з’ясовано, що на стрес від посухи у посівах кукурудзи впливає Azospirillum lipoferum. На засолених ґрунтах рослини кукурудзи краще переживають стрес за інокуляції рослин Pseudomonas syringae, Enterobacter aerogenes, P. fluorescens, Bacillus aquimaris, Serratia liquefaciens, Gracilibacillus, Staphylococcus, Virgibacillus, Salinicoccus, Bacillus, Zhihengliuella, Brevibacterium, Oceanobacillus, Exiguobacterium, Pseudomonas, Arthrobacter, Halomonas та ін. Дію на патогени в посівах кукурудзи виявляють Pseudomonas fluorescens, Fusarium oxysporum, Fusarium verticillioides, Pseudomonas, Bacillus cereus. На засвоєння рослинами кукурудзи поживних речовин впливають Pseudomonas alcaligenes, Bacillus polymyxa, Mycobacterium phlei, Burkholderia, Bacillus spp., Herbaspirillum, Enterobacteriales, Streptomyces pseudovenezuelae, Ruminobacter amylophilus, Fibrobacter succinogenes, Enterococcus faecium, Арбускулярні мікоризні гриби, Enterobacter E1S2, Klebsiella MK2R2, Bacillus B2L2, Azospirillum brasilence, Micromonospora, Streptomyces, Bacillus, Hyphomicrobium, Rhizobium, Azohydromonas spp., Azospirillum spp. та інші. Цікавим фактом, що було виявлено в результаті цієї статті стало те, що деякі мікроорганізми можуть виявляти позитивну дію на рослину-госоподаря не лише в одному напрямку як наприклад, Pseudomonas fluorescens. Мировое сельское хозяйство стоит на пороге новой революции. Агропроизводители стремятся использовать меньше минеральных удобрений и пестицидов и при этом получать высокие урожаи. Одим из инструментов, которые могут способствовать этому, являются растительные пробиотики. Поэтому цель этой статьи исследовать влияние полезных микроорганизмов на сельскохозяйственные культуры, а именно на то бактерии или грибы могут способствовать в борьбе растений против стресса от засухи, засоленных почв или патогенов. Важным аспектом исследования стала также информация о том, что микроорганизмы положительно влияют на поглощение растениями питательных веществ.
Опис: World agriculture is on the threshold of a new revolution. Farmers interested in using less mineral fertilizers and pesticides but still get a high yields. One of the tools that can help with this is plant probiotics. Therefore, the purpose of this article is to investigate the effects of beneficial microorganisms on crops, namely which bacteria or fungi can help control plants against stress from drought, salinity or pathogens. An important aspect of the study was also the information that microorganisms have a positive ffect on the absorption of nutrients by plants. All these factors negatively affect thecultivation of silage maize (Zeamays L.), especially in conditions of rapid climate change. Literary sources of foreign and native authors were analyzed for the research. As a result of the study, it was recommended that the drought stress in maize crops affects Azospirillum lipoferum. On saline soils, maize plants can survive stress better by plants inoculating with Pseudomonas syringae, Enterobacter aerogenes, P. fluorescens, Bacillus aquimaris, Serratia liquefaciens, Gracilibacillus, Staphylococcusus, Virgibacillus, Salinicocushe, Bacillus, Bacillus, Bacillus aquarium, etc. Pseudomonas fluorescens, Fusarium oxysporum, Fusarium verticillioides, Pseudomonas, Bacillus cereus have an effect on pathogens in maize crops. In mastering the corn plant nutrients affect Pseudomonas alcaligenes, Bacillus polymyxa, Mycobacterium phlei, Burkholderia, Bacillus spp., Herbaspirillum, Enterobacteriales, Streptomyces pseudovenezuelae, Ruminobacter amylophilus, Fibrobacter succinogenes, Enterococcus faecium, Arbuskulyarni mycorrhizal fungi, Enterobacter E1S2, Klebsiella MK2R2, Bacillus B2L2 , Azospirillum brasilence, Micromonospora, Streptomyces, Bacillus, Hyphomicrobium, Rhizobium, Azohydromonas spp., Azospirillum spp. and other. An interesting fact that was discovered as a result of this article was that some microorganisms can have a positive effect on the host plant in more than one direction, such as Pseudomonas fluorescens.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9505
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2.pdf808,25 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.