00 DSpace/Manakin Repository

Одержання β–каротину Еscherichia coli

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Власенко, Сергій Миколайович
dc.contributor.author Vlasenko, Serhiy Mykolayovych
dc.date.accessioned 2025-09-18T11:22:29Z
dc.date.available 2025-09-18T11:22:29Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник О. О. Дубовик uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14511
dc.description The qualification work is devoted to the development of biotechnological production of β-carotene by cultivating the Escherichia coli YJM49 bacterial strain with an amount of synthesized target product of 3.2 g/l. β-carotene is a source of vitamin A, which has antioxidant properties and is an effective means of combined protection of the body from radiation exposure, and for the prevention of cardiovascular and oncological diseases. The annual production capacity of β-carotene is calculated, which is 255 kg. The technological process consists of auxiliary (preparation of aeration air, preparation and sterilization of a solution of trace elements, storage of glycerin, preparation of titration agents and preparation and sterilization of nutrient media) and main works (cultivation of inoculum in flasks on a rocking chair and inoculating devices with volumes of 5 l, 60 l, 0.63 m³, as well as production biosynthesis in a fermenter with a volume of 6.3 m³. The qualification work is presented on 44 pages of printed text, contains 8 tables, 11 figures and consists of an introduction, 3 chapters and a list of references (39 sources). uk_UA
dc.description.abstract Кваліфікаційна робота присвячена розробці біотехноголічного виробництва β-каротину культивуванням штаму бактерій Escherichia coli YJM49 з кількістю синтезованого цільового продукту 3,2 г/л. β-каротин є джерелом вітаміну А, що володіє антиоксидантними є ефективним засобом комбінованого захисту організму від впливу радіації, а для профілактики при серцево-судинних і онкологічних захворювань. Розраховано річну потужність виробництва β-каротину, яка становить 255 кг. Технологічний процес складається з допоміжних (підготовка аераційного повітря, приготування та стерилізація розчину мікроелементів, зберігання гліцерину, приготування титрувальних агентів та підготовка і стерилізація поживних середовищ) та основних робіт (вирощування інокуляту в колбах на качалці та посівних апаратах об’ємами 5 л, 60 л, 0,63 м3, а також виробничий біосинтез у ферментері об’ємом 6,3 м3. Кваліфікаційна робота викладена на 44 сторінках друкованого тексту, містить 8 таблиць, 11 рисунків і складається зі вступу, 3 розділів та списку використаної літератури (39 джерел). uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject Escherichia coli YJM49 uk_UA
dc.subject β-каротин uk_UA
dc.subject харчовий барвник uk_UA
dc.subject Escherichia coli YJM49 uk_UA
dc.subject β-carotene uk_UA
dc.subject food coloring uk_UA
dc.title Одержання β–каротину Еscherichia coli uk_UA
dc.title.alternative Оbtection of β-carotine from Еscherichia coli uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу