00 DSpace/Manakin Repository

Вплив концентрації цукрів в поживному середовищі на формування мікробульб картоплі

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Гришак, Карина Олегівна
dc.contributor.author Hryshak, Karina Olegivna
dc.date.accessioned 2025-09-18T11:45:10Z
dc.date.available 2025-09-18T11:45:10Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник В. М. Коваленко uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14514
dc.description The thesis investigated the influence of sugar concentration in the nutrient medium on the processes of potato microtuber formation (Solanum tuberosum L.) in vitro. The relevance of the topic is due to the need to optimize biotechnological methods for the propagation of elite seed material, which is an important component of modern potato growing. This study investigated the effects of benzylaminopurine (BAP) and kinetin (Kin) at concentrations ranging from 0 to 5 mg/L and sucrose concentrations ranging from 20 to 120 g/L on in vitro tuber formation, focusing on the size, weight, and tuber formation rate of microtubers. Nodal segments from virus-free potato plants of the variety “Red Scarlet” grown in vitro were used as explants. These explants were cultured on Murashige and Skoog (MS) medium thickened with 0.5% agar. The study also compared the efficiency of minituber production in soil greenhouses and aeroponic conditions. The highest level of in vitro potato tuber formation (90%) was achieved with 80 g/L sucrose and 3.0 mg/L BAP. After induction, virus-free microtubers were transferred to both greenhouse conditions and aeroponic systems for further evaluation of minituber production and biochemical composition. uk_UA
dc.description.abstract У дипломній роботі досліджено вплив концентрації цукрів у поживному середовищі на процеси формування мікробульб картоплі (Solanum tuberosum L.) у умовах in vitro. Актуальність теми обумовлена необхідністю оптимізації біотехнологічних методів розмноження елітного насіннєвого матеріалу, що є важливою складовою сучасного картоплярства. У даному дослідженні вивчали вплив бензиламінопурину (BAP) та кінетину (Kin) у концентраціях від 0 до 5 мг/л та концентраціях сахарози від 20 до 120 г/л на бульбоутворення in vitro, зосереджуючись на розмірі, вазі та швидкості бульбоутворення мікробульб. В якості експлантатів використовували вузлові сегменти з безвірусних рослин картоплі сорту « Red Scarlet », вирощених in vitro. Ці експлантати культивували на середовищі Мурасіге та Скуга (MS), загущеному 0,5% агаром. У дослідженні також порівнювали ефективність виробництва мінібульб у ґрунтових теплицях та аеропонних умовах. Найвищий рівень бульбоутворення картоплі in vitro (90%) був досягнутий з 80 г/л сахарози та 3,0 мг/л BAP. Після індукції, безвірусні мікробульби були перенесені як у тепличні умови, так і в аеропонні системи для подальшої оцінки виробництва мінібульб та біохімічного складу. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject мікробульби uk_UA
dc.subject вирощування в умовах in vitro uk_UA
dc.subject концентрація живильних компонентів та цукру uk_UA
dc.subject microtubers uk_UA
dc.subject in vitro cultivation uk_UA
dc.subject concentration of nutritional components and sugar uk_UA
dc.title Вплив концентрації цукрів в поживному середовищі на формування мікробульб картоплі uk_UA
dc.title.alternative The influence of sugar concentration in the nutrient medium on the formation of potato microtubers uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу