00 DSpace/Manakin Repository

Оптимізація технології виробництва стрептоміцину

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Мурашко, Анатолій Олексійович
dc.contributor.author Murashko, Anatoliy Oleksiyovych
dc.date.accessioned 2025-09-18T12:46:56Z
dc.date.available 2025-09-18T12:46:56Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник О. О. Дубовик uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14521
dc.description Streptomycin is a broad-spectrum aminoglycoside antibiotic that inhibits protein synthesis on the ribosomes of microbial cells. It is a classical anti-tuberculosis drug and is effective against many gram-negative bacteria such as staphylococci, streptococci and diphtheria, but has no effect on anaerobic bacteria. In the qualification work on improving the production of the antibiotic streptomycin, it is proposed to install a 3.2 m³ fermenter, the design of which will allow for fermentation with a high degree of asepsis, with a bubbler that allows for more oxygen to be supplied to the culture medium per unit time, which will have a positive impact on the life processes of the antibiotic producer. To control product quality, it is important to use methods for quantifying antibiotic activity - chemical, physical and biological. The above justification confirmed the feasibility of the chosen biotechnological approach and the prospects for the production of the antibiotic streptomycin by industrial method. . uk_UA
dc.description.abstract Стрептоміцин є аміноглікозидним антибіотиком з широким спектром дії, який пригнічує синтез білків на рибосомах мікробних клітин. Він є класичним протитуберкульозним засобом та ефективний проти багатьох грамнегативних бактерій, таких як стафілококи, стрептококи та дифтерії, але не має дії на анаеробні бактерії. У кваліфікаційній роботі, присвяченій удосконаленню виробництва антибіотика стрептоміцину, запропоновано встановити ферментер об’ємом 3,2 м³, конструкція якого дозволить проводити ферментацію з високим ступенем асептики, з барботером, який дозволяє подавати до поживного середовища більше кисню за одиницю часу, що позитивно вплине на процесі життєдіяльності продуцента антибіотика. Для контролю якості продукції важливе застосування методів кількісного визначення антибіотичної активності – хімічних, фізичних і біологічних. Наведене обґрунтування підтвердило доцільність обраного біотехнологічного підходу та перспективність виробництва антибіотика стрептоміцину промисловим методом. Кваліфікаційна робота складається зі вступу, десяти розділів, графічних матеріалів, висновку, списку використаної літератури із 22 найменувань та додатків. Загальний обсяг роботи - 51 сторінок, 12 рисунків. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject антибіотик uk_UA
dc.subject продуцент uk_UA
dc.subject біосинтез uk_UA
dc.subject antibiotic uk_UA
dc.subject producer uk_UA
dc.subject biosynthesis uk_UA
dc.title Оптимізація технології виробництва стрептоміцину uk_UA
dc.title.alternative Оptimization of streptomycin production technology uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу