Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/10180
Назва: Особливості формування якісних показників молока корів української бурої молочної породи
Інші назви: Features of the formation of quality indicators of milk of Ukrainian brown dairy cows
Автори: Чернявська, Тетяна Олексіївна
Chernyavska, T. O.
Ключові слова: молоко
порода
лінія
milk
breed
line
Дата публікації: 2022
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Чернявська Т. О. Особливості формування якісних показників молока корів української бурої молочної породи [Електронний ресурс] / Т. О. Чернявська // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2022. – Вип. 2 (49). – С. 74-77.
Короткий огляд (реферат): Актуальним завданням, яке ставиться перед селекціонерами є вивчення особливостей формування молочної продуктивності у корів. Між тваринами різних генеалогічних формувань існує істотна різниця за величиною надоїв та вмісту в молоці окремих його складових. Так тварини різної лінійної належності, різних родин можуть мати різний вміст складових молока, таких як жир та білок. Для виконання поставленої мети, проведені в державному племінному заводі ДП «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України», Сумського району на 75 тваринах української бурої молочної породи. Для відбору проб молока використовували лічильник – індикатор ИУ-1. Пробу молока зберігали у пластиковій ємкості (25 мл) протягом доби при температурі +3 °С, використовуючи консервантом хромпік. Якісні показники визначали в лабораторії Інституту тваринництва НААН. В результаті проведених досліджень встановлено, що за рівнем надою, вмістом жиру та білка в молоці піддослідні тварини відповідали стандарту породи. При цьому повновікові тварини переважали первісток за вмістом жиру та білка в молоці. навпаки за вмістом соматичних клітин кращі показники мали первістки. Серед генотипових факторів, що впливають на вміст складових молока досліджено вплив лінійної належності. Встановлена диференціація за вмістом жиру в молоці у тварин різних генеалогічних ліній. Перевагу за цією ознакою мали тварини лінії Дістінкшна. Тварини обох ліній відповідали стандарту породи за даною ознакою. Результати наших досліджень вказують на те, що корови лінії Дістінкшна переважали корів лінії Елеганта за вмістом білку. Вищим вмістом жиру в молоці відрізнялися тварини, що отелилися взимку та восени, а нижчим ті що отелилися влітку. Подібна тенденція характерна і вмісту білка та казеїну в молоці. Для вивчення впливу захворювання корів маститом на кількість молока були відібрано три групи корів за принципом аналогів: контрольна група тварин, куди увійшли здорові корови (5 голів), і дві групи тварин з субклінічним (група 1) і клінічним (група 2) маститом. При захворюванні корів маститом змінюється хімічний склад молока. Кількість соматичних клітин при маститі в молоці різко збільшується. Так, якщо у здорових корів кількість соматичних клітин у молоці було 285–320 тис./см3 , що задовольняє вимоги вищого ґатунку, то при субклінічній формі маститу цей показник збільшується до 750–850 тис./см3 , що відповідає вимогам першого або другого сорту, а при клінічній формі – більше 2000 тис.
Опис: An urgent task for breeders is to study the peculiarities of the formation of milk productivity in cows. Between animals of different genealogical formations, there is a significant difference in the amount of milk yield and the content of its individual components in milk. Thus, animals of different lineages and families may have different contents of milk components, such as fat and protein. In order to fulfill the set goal, 75 animals of the Ukrainian brown dairy breed were carried out in the state breeding plant of the SE "Experimental farm of the Institute of Agriculture of the Northeast of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine", Sumy district. A counter – indicator IU-1 was used to take milk samples. The milk sample was stored in a plastic container (25 ml) for a day at a temperature of +3С0, using chromepik as a preservative. Qualitative indicators were determined in the laboratory of the Institute of Animal Husbandry of the National Academy of Sciences. As a result of the conducted research, it was established that the test animals met the breed standard in terms of milk yield, fat and protein content in milk. At the same time, full-aged animals prevailed over first-borns in the content of fat and protein in milk. on the contrary, according to the content of somatic cells, the first-borns had the best indicators. Among the genotypic factors affecting the content of milk components, the influence of lineal affiliation was investigated. Differentiation by fat content in milk of animals of different genealogical lines was established. Animals of the Distinction line had an advantage in this respect. Animals of both lines met the breed standard for this trait. The results of our research indicate that the cows of the Distinction line exceeded the cows of the Elegant line in terms of protein content. Animals that calved in winter and autumn had a higher fat content in milk, and those that calved in summer had a lower content. A similar trend is characteristic of the content of protein and casein in milk. To study the influence of mastitis in cows on the amount of milk, three groups of cows were selected according to the principle of analogues: a control group of animals, which included healthy cows (5 cows), and two groups of animals with subclinical (group 1) and clinical (group 2) mastitis. When cows get mastitis, the chemical composition of milk changes. The number of somatic cells in mastitis in milk increases sharply. So, if in healthy cows the number of somatic cells in milk was 285-320 thousand/cm3, which meets the requirements of the highest grade, then with subclinical mastitis this indicator increases to 750-850 thousand/cm3, which meets the requirements of the first or second grade , and with the clinical form – more than 2000 thousand.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10180
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
4.pdf402,34 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.