Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/10368
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЧернявська, Тетяна Олексіївна-
dc.contributor.authorChernyavska, T. O.-
dc.date.accessioned2023-02-08T11:42:27Z-
dc.date.available2023-02-08T11:42:27Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationЧернявська Т. О. Порівняння якісних показників молока корів української бурої молочної та симентальської порід [Електронний ресурс] / Т. О. Чернявська // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2022. – Вип. 1 (48). – С. 92-95.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10368-
dc.descriptionThe formation of qualitative and quantitative indicators of milk productivity of cows is influenced by genotypic and paratypic factors. There is a big difference between animals of different breeds in terms of milk yield and milk content of its individual components. The highest milk yields in the world are inherent in Holstein cows. However, animals of this breed are inferior in terms of fat and protein content in the milk of cows of breeds such as Jersey and Swiss. To achieve this goal, conducted in the state breeding plant SE "Research Farm of the Institute of Agriculture of the Northeast of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine", Sumy region on 50 animals of Ukrainian brown dairy breed and Simmental cows kept in PZ "Mykhailivka" Lebedyn district of Sumy region (n = 46) and SFG "Harvest" Romensky district of Sumy region (n = 30). The content of components in milk was determined in the laboratory of Sumy National Agrarian University on the equipment Ultrasonic milk analyzer Master Classic manufacturer Milkotester Ltd (Bulgaria). As a result of the conducted researches it is established that on average value of milkings of animals of experimental breeds correspond to breed standards. Animals of the Ukrainian brown dairy breed had an advantage on this basis (by 3%). In terms of fat and protein content in cow's milk, breed standards prevailed. Simmental animals had a statistically insignificant advantage in terms of the content of the main components of milk. At the same time, they also predominated in the content of somatic cells. Found that animals of the studied breeds between the content of individual components there are relationships of different direction and magnitude. Statistically significant correlation coefficients were found between the content of: fat and protein; fat and casein; fat and dry matter, protein and casein; protein and dry matter; protein and skimmed milk powder. A statistically significant relationship between somatic cell content and the content of individual components of milk has been established. Decreases in lactose, dry matter and skimmed milk solids were observed with increasing somatic cell content in milk.uk_UA
dc.description.abstractФормування якісних та кількісних показників молочної продуктивності корів мають вплив генотипові та паратипові чинники. Між тваринами різних порід існує велика різниця за величиною надоїв та вмісту в молоці окремих його складових. Найвищі надої у світі притаманні коровам голштинської породи. Але при цьому тварини цієї породи поступаються за вмістом жиру та білка в молоці коровам таких порід, як джерсейська та швіцька. Для виконання поставленої мети, проведені в державному племінному заводі ДП «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України», Сумського району на 50 тваринах української бурої молочної породи та поголів’ї корів симентальської породи, що утримуються в ПЗ «Михайлівка» Лебединського району Сумської області (n = 46) та СФГ «Урожай» Роменського району Сумської області (n = 30). Вміст складових в молоці визначали у лабораторії Сумського національного аграрного університету на обладнанні Ultrasonic milk analyzer Master Classic виробник Milkotester Ltd (Болгарія). В результаті проведених досліджень встановлено, що за середньою величиною надоїв тварини піддослідних порід відповідають стандартам породи. Перевагу за цією ознакою мали тварини української бурої молочної породи (на 3%). За вмістом жиру та білка в молоці корови переважали стандарти порід. За вмістом основних складових молока статистично незначущу перевагу мали тварини симентальської породи. При цьому вони також переважали за вмістом соматичних клітин. Встановлено, що у тварин досліджуваних порід між вмістом окремих складових існує взаємозв’язки різного напрямку та величини. Статистично значущі коефіцієнти кореляції виявлені між вмістом: жиру та білка; жиру та казеїну; жиру та сухої речовини;білка та казеїну; білка та сухої речовини; білка та сухого знежиреного молочного залишку. Встановлено статистично значущий зв'язок між вмістом соматичних клітин та вмістом окремих складових молока. Зниження вмісту лактози, сухої речовини та сухого знежиреного молочного залишку відмічено при зростанні вмісту соматичних клітин в молоці.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherСНАУuk_UA
dc.subjectмолокоuk_UA
dc.subjectпородаuk_UA
dc.subjectкореляціяuk_UA
dc.subjectmilkuk_UA
dc.subjectbreeduk_UA
dc.subjectcorrelationuk_UA
dc.titleПорівняння якісних показників молока корів української бурої молочної та симентальської порідuk_UA
dc.title.alternativeComparison of quality indicators of cow's milk Ukrainian brown of dairy and simmental breedsuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
7.pdf267,39 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.