Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10380
Назва: Морфологічний склад туш імунокастрованих та некастрованих свинок з а різної передзабійної живої маси
Інші назви: Мorphological composition of carcases of immuno casted and uncastrated pigs at different рre-slaughter mass
Автори: Андрєєва, Діана Миколаївна
Повод, Микола Григорович
Вербельчук, Тетяна Василівна
Вербельчук, Сергій Петрович
Andrieieva, Diana Mykolaivna
Povod, Mykola Hryhorovych
Verbelchuk, Tetiana Vasylivna
Verbelchuk, Serhii Petrovych
Ключові слова: свинка
імунна кастрація
обвалювання
mumps
immune castration
deboning
Дата публікації: 2021
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Морфологічний склад туш імунокастрованих та некастрованих свинок з а різної передзабійної живої маси [Електронний ресурс] / Д. М. Андрєєва, М. Г. Повод, Т. В. Вербельчук, С. П. Вербельчук // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2021. – Вип. 4 (47). – С. 49-54.
Короткий огляд (реферат): В статті проведено порівняльну оцінку морфологічного складу туш та співвідношення окремих тканин в ній у імунокастрованих і некастрованих свинок за різної передзабійної живої маси отриманих від помісних свиноматок ірландського ландраса та ірландського йоркшира і кнурів синтетичної лінії MaxGrо. Найбільший вміст м’яса у масі туші 71,8% мали некастровані свинки за передзабійної маси 110 кг, тоді як у інших піддослідних свинок цей показник становив 71,1%. Найбільшу частку жиру у туші 19,2%, мали імунокастровані свинки вагової категорії 130 кг, що на 0,2% більше порівняно з некастрованими свинками такої ж вагової категорії. Найменшу частку жирової тканини виявлено у тушах некастрованих тварин за передзабійної маси 110 кг, що достовірно на 0,8% менше ніж у їх імунокастрованих аналогів. За часткою кісток у тушах піддослідних тварин за обох вагових категорій помічено тенденцію незначного зменшення цього показника у імунокастрованих свинок. Так частка кісток у тушах некастрованих тварин за передзабійної живої маси 110 кг та 130 кг виявилась невірогідно більшою відповідно на 0,1% та 0,2% порівняно з їх імунокастрованими аналогами. Найкраще співвідношення м’яса до кісток мали імунокастровані тварини за передзабійнї живої маси 130 кг. Їх туші мали більше м’язової тканини ніж кісткової в 7,33 рази, що на 0,15 одиниць менше порівняно з їх некастрованими аналогами. У імунокастрованих та некастрованих свинок за вагової категорії 110 кг різниці за м'ясо-кістковим співвідношенням не виявлено. М'ясо-сальне співвідношення було кращим у некастрованих свинок за обох вагових категорій. Некастровані тварини за передзабійної маси 110 та 130 кг мали тенденцію до покращення цього співвідношення відповідно на 0,21 та на 0,04 одиниці порівняно з аналогами дослідної групи. Застосування імунної кастрації для свинок не несе в собі негативного впливу на морфологічний склад туш. Більшого впливу на морфологічний склад як некастрованих так і імунокастрованих свинок мала їх передзабійна жива маса. З її збільшенням знижувався вміст кісток та збільшувався вміст жиру, тоді як вміст м’язової тканини залишався практично стабільним.
Опис: The article describes a comparative assessment of the morphological composition of carcasses and the ratio of individual tissues in immunocastrated and uncastrated pigs at different pre-slaughter weight based on the results of previous scientific research. Pigs for the experiment were obtained from crossing local sows of Irish Landrace and Irish Yorkshire and boars of the MaxGro synthetic line. The study found the highest meat content in the carcass weight of 71,8% had uncastrated pigs at a preslaughter weight of 110 kg. Other experimental pigs had this figure was 71,1%. Immunocastrated pigs weighing 130 kg had the largest share of fat in the carcass of 19,2%, which is 0,2% more than uncastrated pigs of the same weight category. The smallest share of adipose tissue was found in the carcasses of uncastrated animals with a pre-slaughter weight of 110 kg, which is significantly 0,8% less than their immunocastrated counterparts. The proportion of bones in the carcasses of experimental animals in both weight categories showed a tendency to slightly reduce this figure in immunocastrated pigs. Thus, the proportion of bones in the carcasses of uncastrated animals at pre-slaughter weight of 110 kg and 130 kg was statistically incredibly higher by 0,1% and 0,2%, respectively, compared to their immunocastrated counterparts. Immunocastrated animals with the best pre-slaughter weight of 130 kg had the best ratio of meat to bones. Their carcasses had 7,33 times more muscle tissue than bone, which is 0,ht category of 110 kg, no difference in meat-bone ratio was found. The meat-fat ratio was better in uncastrated pigs in both weight categories. Uncastrated animals at pre-slaughter weight of 110 and 130 kg tended to improve this ratio by 0,21 and 0,04 units, respectively, compared with the analogues of the experimental group. The use of immune castration for pigs does not have a negative effect on the morphological composition of carcasses. Their pre-slaughter weight had a greater influence on the morphological composition of both uncastrated and immunocastrated pigs. As it increased, bone content decreased and fat content increased, while muscle content remained virtually stable.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10380
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
6.pdf431,55 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.