Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/10405
Назва: Дослідження антимікробної активності пробіотичних штамів Bacillus
Інші назви: Study of antimicrobial activity of probiotic strains of Bacillus
Автори: Шкромада, Оксана Іванівна
Дудченко, Юлія Андріївна
Shkromada, O. I.
Dudchenko, Yu. A.
Ключові слова: телята
бактеріальний антагонізм
антибіотикорезистентність
calves
bacterial antagonism
antibiotic resistance
Дата публікації: 2021
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Шкромада О. І. Дослідження антимікробної активності пробіотичних штамів Bacillus [Електронний ресурс] / О. І. Шкромада, Ю. А. Дудченко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2021. – Вип. 4 (55). – С. 38-43.
Короткий огляд (реферат): Невиправдане та неконтрольоване використання протимікробних препаратів у тваринництві може призвести до збільшення антибіотикорезистентності та вплинути на здоров’я тварин та людей. Дослідження проводились у господарстві з вирощування великої рогатої породи голштин худоби України ТОВ агрофірма «Лан» у період березень-квітень 2021 року. Проводили моніторинг мікроорганізмів у господарстві, визначали їх кількість і видову належність. В якості елективного середовища для Escherichia використовували агар Ендо; визначення Staphуlococcus aureus проводили на агарі Чистовича, визначення грибів та дріжджів – на агарі Сабуро. Застосовували полімеразну ланцюгову реакцію для визначення Mycoplasma spp.. Також визначали антагоністичні властивості пробіотичних штамів Bacillus методом дифузії в агарові лунки. Визначали розмір зони затримки росту у мм навколо різних штамів: Bacillus amyloliquefaciense NR 59, Bacillus mucilaginosus ACH 82, Bacillus coagulans ALM86, Bacillus megaterium NCH 55, Bacillus pumilus LA 56 в розведенні 1×109 , КУО/г. В якості контролю використовували диски з антибіотиком цефалексином. В кожну лунку з м'ясо-пептонним агаром з відповідним ізолятом вливали відповідний штам пробіотичного мікроорганізму. Далі проводили інкубацію протягом 24 годин за температури 37 ºС та визначали демаркаційну зону навколо кожної лунки. Визначені основні збудники захворювань молочних телят на фермі: S. agalactiae (23 %), S. aureus (11 %), S. epidermidis (18 %), E. fecalis (10 %), E. coli (12 %), Mycoplasma spp. (7 %), гриби Candida (9 %) та асоційована мікрофлора (10 %). Визначено три пробіотичних штамів мікроорганізмів, до яких проявили найбільшу чутливість мікроорганізми ізольовані у приміщенні телятника. Встановлено, що Bacillus coagulans ALM 86 проявляв антагоністичні властивості більше порівняно з антибіотиком стосовно S. agalactiae – на 18,93 %; Candida – на 29,16 %; S. aureus – на 15,56 %. Штам Bacillus pumilus LA 56 пригонічував більше ніж цефалексин ріст колоній S. epidermidis на 20,49 %; E. coli 28,78 %; Candida – на 7,33 %. B. Megaterium NCH 55 проявляв протимікробні властивості до S. aureus та E. fecalis однакову з антибіотиком цефалексином. В результаті проведених досліджень визначені пробіотики, які можуть стати альтернативою для заміни антибіотиків. Перспективою подальших досліджень у цьому напрямку є визначення механізму дію пробіотиків Bacillus megaterium NCH 55, Bacillus coagulans ALM 86 та Bacillus pumilus LA 56 на патогенні мікроорганізми та визначення терапевтичного ефекту на тварин.
Опис: Improper and uncontrolled use of antimicrobials in livestock can lead to increased antibiotic resistance and affect animal and human health. The research were conducted in the farm of Holstein cattle LLC AF “Lan” Ukraine in March-April 2021. We monitored microorganisms on the farm, determined their number and species. Endo agar was used as the elective medium for Escherichia; Staphylococcus aureus was determined on Chistovich's agar, and fungi and yeast were determined on Saburo's agar. Polymerase chain reaction was used to determine Mycoplasma spp.. Antagonistic properties of probiotic strains of Bacillus spp. by diffusion into agar wells were also determined. The size of growth inhibition zone around different strains was determined in mm: Bacillus amyloliquefaciense NR 59, Bacillus mucilaginosus ACH 82, Bacillus coagulans ALM86, Bacillus megaterium NCH 55, Bacillus pumilus LA 56 in a dilution of 1 × 109, CFU/g. Disks with the antibiotic cephalexin were used as control. An appropriate strain of probiotic microorganism was poured into each well of meatpeptone agar with the appropriate isolate. Then incubated for 24 hours at 37 ºC and determined the demarcation zone around each well. The main pathogens of dairy calves on the farm are identified: S. agalactiae (23 %), S. aureus (11 %), S. epidermidis (18 %), E. fecalis (10 %), E. coli (12 %), Mycoplasma spp. (7 %), fungi Candida (9 %) and associated microflora (10 %). Three probiotic strains of microorganisms were identified, to which microorganisms which were isolated in the indoor of calf showed the greatest sensitivity. It was found that Bacillus coagulans ALM 86 showed more antagonistic properties compared to the antibiotic against S. agalactiae - by 18.93%; Candida - by 29.16%; S. aureus - by 15.56%. Bacillus pumilus LA 56 strain inhibited the colony's growth of S. epidermidis by 20.49%; E. coli 28.78%; Candida - by 7.33% more than cephalexin. B. megaterium NCH 55 showed antimicrobial properties against S. aureus and E. fecalis identical to the antibiotic cephalexin. As a result of the conducted research probiotics which can become an alternative of antibiotics are defined. The prospect of further research in this direction is to determine the mechanism of action of probiotics Bacillus megaterium NCH 55, Bacillus coagulans ALM 86 and Bacillus pumilus LA 56 on pathogenic microorganisms and determine the therapeutic effect on animals.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10405
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2.pdf473,26 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.