Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/10417
Назва: Насіння льону (Linum usitatissimum L.) як цінний харчовий ресурс
Інші назви: Flax seeds (Linum usitatissimum L.) as a valuable food resource
Автори: Верещагін, Ігор Володимирович
Кандиба, Наталія Миколаївна
Сташко, Максим Русланович
Недогибченко, Анастасія Сергіївна
Vereshchahin, I. V.
Kandyba, N. M.
Stashko, M. R.
Nedohybchenko, A. S.
Ключові слова: льон
насіння
олія
flax
seed
oil
Дата публікації: 2021
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Насіння льону (Linum usitatissimum L.) як цінний харчовий ресурс [Електронний ресурс] / І. В. Верещагін, Н. М. Кандиба, М. Р. Сташко, А. С. Недогибченко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Агрономія і біологія» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2021. – Вип. 3 (45). – С. 18-26.
Короткий огляд (реферат): У статті наводяться результати аналізу літературних джерел, що стосуються досліджень морфології, анатомії, хімічного складу насіння льону (Linum usitatissimum L.), а також промислового та медичного використання лляної олії. Ця культура з давніх часів відома людству як прядивна, оскільки слугувала як джерело волокна для виготовлення одягу та технічних тканин. Перелік тканинної продукції надзвичайно різноманітний: груба пакувальна тканина, мішковина, брезент, шпагат, тонкі постільні тканини, тканини для декору, рушників та одягу, а також тонкий батист. Насіння використовували як поживний корм для тварин та посівний матеріал. Але на сьогоднішній день все більше підвищується попит на насіння льону для переробки його на харчові, лікувальні та технічні цілі. Лляна олія широко використовується у промисловості для виготовлення оліфи, фарб, лаків, ізоляційної стрічки, лінолеуму, у кондитерській та рибоконсервній промисловості. Крім того, насіння льону може виступати в якості лікарського препарату для лікування захворювань кишково-шлункового тракту. Насінина льону має ряд морфолого-анатомічних особливостей, що обумовлюють біологічні властивості використання даної культури. Величина насінини (маса 1000 шт.) коливається, залежно від сорту та умов вирощування, від 2,1 до 13 г. Ендосперм лляної насінини містить велику кількість жирів та білку. Анатомічна будова та хімічний склад насіння льону визначають його потенціал як харчової та лікарської сировини. Насіння грубого помолу використовується для виготовлення хліба та випічки, що застосовуються у дієтичному харчуванні. Сучасні наукові дослідження показали, що насіння льону надзвичайно багате на поліненасичені жирні кислоти, такі як лінолева (ω-3), ліноленова (ω-6) та ряд інших. Ці кислоти зустрічаються у багатьох цінних оліях та продуктах тваринного походження; для людського організму вони є незамінними, оскільки ним не синтезуються. Їх вживання позитивно впливає на функціонування як окремих органів, так і терапевтичний стан людського організму в цілому. Так, поліненасичені жирні кислоти покращують еластичність стінок кровоносних судин, зокрема сітківки ока і м’язових волокон серця. Саме тому їх вживання бажане при глаукомі, катаракті, інфаркті міокарду, атеросклерозі, цукровому діабеті. Вживання даних кислот жінками під час вагітності позитивно впливає на розвиток головного мозку у плоду. У світовій практиці використання продуктів з ненасиченими жирними кислотами застосовують для підтримки пацієнтів з раковими захворюваннями та дефіцитом імунітету. Додавання лляної макухи у раціон сільськогосподарських тварин підвищує їх імунітет та поліпшує смакові якості м’яса.
Опис: The article presents the results of the analysis of literature sources related to studies of morphology, anatomy, chemical composition of flax seeds (Linum usitatissimum L.), as well as industrial and medical use of flaxseed oil. This culture has long been known to mankind as a yarn, as it served as a source of fiber for the manufacture of clothing and technical fabrics. The list of fabric products is extremely diverse: coarse packaging fabric, burlap, tarpaulin, twine, fine bedding, fabrics for decoration, towels and clothing, as well as fine lawn. The seeds were used as animal feed and seed. But today there is a growing demand for flax seeds for processing into food, medicinal and technical purposes. Flaxseed oil is widely used in the industry for the manufacture of drying oils, paints, varnishes, insulating tape, linoleum, confectionery and fish canning industry. In addition, flax seeds can act as a drug for the treatment of diseases of the gastrointestinal tract. Flax seed has a number of morphological and anatomical features that determine the biological properties of this culture. The size of the seed (weight of 1000 pcs.) Varies, depending on the variety and growing conditions, from 2.1 to 13.0 g. Endosperm of flaxseed contains a large amount of fat and protein. The anatomical structure and chemical composition of flax seeds determine its potential as a food and medicinal raw material. Coarse seeds are used to make bread and pastries used in dietary nutrition. Recent scientific studies have shown that flaxseed is extremely rich in polyunsaturated fatty acids such as linoleic (ω-3), linolenic (ω-6) and others. These acids are found in many valuable oils and products of animal origin; for the human body they are indispensable because they are not synthesized. Their use has a positive effect on the functioning of both individual organs and the therapeutic state of the human body as a whole. Thus, polyunsaturated fatty acids improve the elasticity of blood vessel walls, including the retina and muscle fibers of the heart, so their use is desirable in glaucoma, cataracts, myocardial infarction, atherosclerosis, diabetes. The use of these acids by women during pregnancy has a positive effect on the development of the brain in the fetus. In world practice, the use of products with unsaturated fatty acids is used to support patients with cancer and immune deficiency. Adding flaxseed meal to the diet of farm animals increases their resistance to disease and improves the taste of meat.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10417
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2.pdf269,38 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.