Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/10439
Назва: Моніторинг факторів ризику на фермах для утримання курчат-бройлерів
Інші назви: Monitoring of risk factors on farms to keep chicken broilers
Автори: Фотіна, Тетяна Іванівна
Сергійчик, Тарас Володимирович
Fotina, T. I.
Sergeychik, T. V.
Ключові слова: курчата-бройлери
навколишнє середовище
фактори ризику
broiler chickens
environment
risk factors
Дата публікації: 2022
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Фотіна Т. І. Моніторинг факторів ризику на фермах для утримання курчат-бройлерів [Електронний ресурс] / Т. І. Фотіна, Т. В. Сергійчик // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2022. – Вип. 1 (56). – С. 31-36.
Короткий огляд (реферат): Дотримання ветеринарно-санітарного контролю на всіх ланках виробництва та визначення факторів ризику дасть можливість запобігти невиправданих збитків у птахівництві. Оскільки селекційні якості бройлерів в останні роки значно покращились, відповідно збільшились вимоги до їх добробуту. Дослідження проводились у ПАТ «Миронівська птахофабрика» Черкаської області Черкаського району, у період листопад-грудень 2022 року. Основним завданням було визначити склад мікрофлори, яка циркулює у птиці різних вікових груп. Отримували змиви з різних виробничих поверхонь у стерильний посуд. Від кожної вікової групи курчат відбирали зразки фекальних мас. Циркулюючу мікрофлору у повітрі приміщень визначали методом седиментації. Для ідентифікації мікроорганізмів використовували спеціальні тести та елективні середовища. У результаті проведених досліджень встановлено, кореляційний зв'язок між віком курчат та основним складом мікрофлори. Escherichia coli складала на сьому добу досліджень – на 292,3 %, на чотирнадцяту – на 201,28 %, на двадцять першу – на 75,64 %, на тридцять п’яту – на 34,61 % більше, порівняно до курчат забійного віку. Зменшення частки Enterococcus faecium відбувалось починаючи з першого тижня у порівнянні до дорослих курчат на 150,92 %, на 14 добу – на 122,65 %, на 21 добу – на 80,46 %, на 35 добу – на 71,87 %. Тенденція зменшення кількості Enterococcus faecalis на сьому добу була на 232,76 %, на чотирнадцяту – на 164,23 %, на двадцять першу – на 148,39 %, на тридцять п’яту – на 31,04 %, порівняно до курчат на 42 добу. На сьому добу частка S. aureus була менше, в порівнянні до дорослих бройлерів на 72,85 %, на 14 добу на – 37,01 %, на 21 добу – на 28,87 %, на 35 добу – на 20,77 %. Заселення кишечника Listeria monocytogenes аналогічно збільшувалась з віком у дорослих курчат. У курчат тижневого віку кількість L. monocytogenes збільшувалась на 55,40 %, у 14-ти добових – на 30,6 %, у 21-ти добових – на 20,32 %, у 35-ти добових – на 11,96 %. На сьому добу життя кількість Campylobacter spp. була менше, порівняно до дорослих курчат на 72 %, у 14-ти добових – на 66,28 %, у 21-ти добових – на 27,42 %, у 35-ти добових – на 12,51 %. Під час дослідження кількість S. enterica у тижневих бройлерів була більша порівняно до дорослих на 174,07 %, на чотирнадцяту добу– на 140,0 %, на двадцять першу – на 59,25 %, на тридцять п’яту – на 14,8 %. Кількість асоційованої мікрофлори збільшувалась з віком птиці. Перспективою подальших досліджень у цьому напрямку є визначення чутливості ізольованої мікрофлори до протимікробних засобів.
Опис: Observance of veterinary and sanitary control at all stages of production and identification of risk factors will help prevent unjustified losses in poultry. As the breeding qualities of broilers have improved significantly in recent years, the requirements for their welfare have increased accordingly. The research was conducted in PJSC "Myronivska Poultry Farm" of Cherkasy region of Cherkasy district, in the period November-December 2022. The main task was to determine the composition of the microflora circulating in birds of different ages. Received washes from various production surfaces in sterile containers. Samples of fecal masses were taken from each age group of chickens. Circulating microflora in indoor air was determined by sedimentation. Special tests and elective media were used to identify microorganisms. As a result of the conducted researches, the correlation between the age of chickens and the main composition of the microflora was established. Escherichia coli was 292.3% on the seventh day of the study, 201.28% on the fourteenth day, 75.64% on the twenty-first day, and 34.61% more on the 35th day compared to slaughter chickens. age. The share of Enterococcus faecium decreased from the first week in comparison with adult chickens by 150.92%, on the 14th day - by 122.65%, on the 21st day - by 80.46%, on the 35th day - by 71.87%. The tendency to decrease the number of Enterococcus faecalis on the seventh day was 232.76%, on the fourteenth - by 164.23%, on the twenty-first - by 148.39%, on the thirty-fifth - by 31.04%, compared with chickens on 42 days. On the seventh day the share of S. aureus was lower, compared to adult broilers by 72.85%, on the 14th day - by 37.01%, on the 21st day - by 28.87%, on the 35th day - by 20.77% . Intestinal population of Listeria monocytogenes increased similarly with age in adult chickens. The number of L. monocytogenes increased by 55.40% in week-old chickens, by 30.6% in 14-day-old chickens, by 20.32% in 21-day-old chickens, and by 11.96% in 35-day-old chickens. . On the seventh day of life, the number of Campylobacter spp. was less, compared to adult chickens by 72%, in 14 daily - by 66.28%, in 21 daily - by 27.42%, in 35 daily - by 12.51%. During the study, the amount of S. enterica in weekly broilers was higher than in adults by 174.07%, on the fourteenth day - by 140.0%, on the twenty-first - by 59.25%, on the thirty-fifth - by 14, 8%. The number of associated microflora increased with the age of the bird. The prospect of further research in this direction is to determine the sensitivity of the isolated microflora to antimicrobials.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10439
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
5.pdf326,99 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.