Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/10440
Назва: Дослідження мікроклімату у приміщеннях для утримання свиней
Інші назви: Study of the microclimate in premises for holding pigs
Автори: Шкромада, Оксана Іванівна
Грек, Роман Валерійович
Shkromada, O. I.
Hrek, R. V.
Ключові слова: умови утримання
мікрофлора
поросята
housing conditions
microflora
piglets
Дата публікації: 2022
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Шкромада О. І. Дослідження мікроклімату у приміщеннях для утримання свиней [Електронний ресурс] / О. І. Шкромада, Р. В. Грек // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2022. – Вип. 1 (56). – С. 45-50.
Короткий огляд (реферат): Дотримання оптимальних умов вирощування свиней є важливим, оскільки можуть виникнути захворювання інфекційної та неінфекційної етіології, зниження продуктивності та загибель. Особливо важливий підсисний період для поросят, коли тільки формується імунна система та захист слизових оболонок. Дослідження проводились у господарстві з вирощування свиней породи Велика біла + Ландрас ДП «ДГ Інституту сільського господарства Північного Сходу» НААН України у період січень-лютий 2021 року. Для дослідження циркулюючої мікрофлори проби отримували з робочих поверхонь у цеху опоросу, дорощування та відгодівлі. Мікроорганізми у повітрі досліджували методом седиментації на чашки Петрі. Від поросят кожної виробничої групи відбирали зразки фекальних мас та змиви зі слизових оболонок. Для ідентифікації мікроорганізмів використовували елективні середовища (Phenol Red Broth Base), тести «Bergey’s Mannual of Systematics Bacteriology» та смужки «Himedia Laboratories Prv. Limited». Також у проводили порівняльні дослідження мікроклімату в цеху опоросу з різними конструкціями підлоги. В результаті проведених досліджень встановлено, що склад мікрофлори у кожному цеху залежав від вікової групи свиней. Так у цеху опоросу та дорощування більший відсоток мікроорганізмів складали : E. coli, S. aureus та Clostridium spp.; у цеху відгодівлі – E. faecium, E. faecalis, Streptococcus spp. та Yersinia. Дослідженнями було встановлено, що у з віком тварин збільшується кількість асоційованої мікрофлори у приміщенні, яка представлена не значним відсотком бактерій та мікроскопічних грибків. Через не значний відсоток представників асоційована мікрофлора не може викликати захворювання у свиней, однак вона впливає на загальну мікробну забрудненість у приміщенні. Визначено, що у приміщенні з решітчастою підлогою була вища температура на 18,18 %, при цьому відносна вологість повітря була достовірно нижча на 29,11%, порівняно до свинарника з бетонною підлогою (p≤0,05). Дослідженнями доведено, що були нижче рівень аміаку на 28,4 % (p≤0,05); вміст сірководню – на 51,6 %; загальна мікробна забрудненість – на 35,48 % (p≤0,05) у приміщенні з решітчастою підлогою. За результатами дослідження мікроклімату можна зробити висновок, що більш комфортні умови утримання для свиноматок з підсисними поросятами у приміщенні, яке облаштоване решітчастими підлогами з автоматичним видаленням гною та обігрівом. Перспективою подальших досліджень у цьому напрямку є визначення впливу негативних факторів мікроклімату на продуктивність свиней.
Опис: Optimal pig farming conditions are important as infectious and non-infectious diseases, reduced productivity and death can occur. The suckling period is especially important for piglets, as soon as the immune system and protection of mucous membranes are formed. The research was conducted on the farm for growing pigs of the Great White + Landrace pigs of SC "DG Institute of Agriculture of the Northeast" NAAS of Ukraine in January-February 2021. Samples were obtained from working surfaces in the farrowing, rearing and fattening rooms for the study of circulating microflora. Microorganisms in the air were studied by sedimentation on Petri dishes. Samples of fecal masses and flushes from mucous membranes were obtained from the piglets of each production group. Elective media (Phenol Red Broth Base), Bergey’s Mannual of Systematics Bacteriology tests and Himedia Laboratories Prv. Limited strips were used for microorganism identification. We also conducted comparative studies of the microclimate in a farrowing room with different floor structures. Because of this research, it was found that the composition of the microflora in each room depended on the age group of pigs. Thus, in the farrowing and rearing room, a larger percentage of microorganisms were E. coli, S. aureus and Clostridium spp.; in the fattening room – E. faecium, E. faecalis, Streptococcus spp. and Yersinia. Studies have shown that the amount of associated microflora in the room increases with the age of the animals, which is represented by a small percentage of bacteria and microscopic fungi. Due to the small percentage of representatives, the associated microflora cannot cause disease in pigs, but it affects the overall microbial contamination in the room. It was determined that the room with a lattice floor had a higher temperature by 18,18 %, while the relative humidity was significantly lower by 29,11 %, compared to a pigsty with a concrete floor (p≤0,05). Studies have shown that the level of ammonia was lower by 28,4 % (p≤0,05); hydrogen sulfide content – by 51,6 %; total microbial contamination – by 35,48 % (p≤0,05) in a room with a lattice floor. Based on the results of the microclimate study, it can be concluded that more comfortable conditions of detention for sows with suckling piglets in a room equipped with lattice floors with automatic manure removal and heating. The prospect of further research in this direction is to determine the impact of negative microclimate factors on pig productivity.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10440
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
6.pdf385,8 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.