Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/11075
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorLi, Fang-
dc.contributor.authorЛі, Фанг-
dc.date.accessioned2023-08-16T11:26:30Z-
dc.date.available2023-08-16T11:26:30Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationLi F. Determination of methyl parathion in vegetables by high performance liquid chromatography [Electronic resource] / F. Li // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Агрономія і біологія» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2022. – Вип. 3 (49). – С. 3-8.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11075-
dc.descriptionФосфорорганічні пестициди є одними з найбільш широко використовуваних інсектицидів, які головним чином використовуються на зернових, овочевих культурах та фруктах. Метилпаратіон – це різновид фосфорорганічного пестициду, який відноситься до нервово–паралітичної речовини. Він може спричиняти різного ступеня отруєння людини та худоби, а також викликати серйозне забруднення навколишнього середовища. Тому велике значення має встановлення ефективного методу виявлення залишків метилпаратіону в сільськогосподарській продукції. Визначення метилпаратіона часто проводиться за допомогою газової хроматографії, але через сильну полярність і термічну нестійкості метилпаратіону цей метод визначення має певні труднощі. Для тестування залишків метилпаратіону в овочах був досліджений метод високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ), а також хроматографічні умови для екстракції, очищення та виявлення зразків. В овочевій продукції досить складно визначити залишкову кількість пестицидів. Основні залишкові компоненти нелегко розділити, збагатити і очистити, тому виявлення супутніх пестицидів не є точним. Дослідним шляхом було встановлено такі оптимальні умови для проведення хроматографічних досліджень: співвідношення метанолу до води (73:27) як рухомої фази та довжина хвилі виявлення ультрафіолету 270 нм. Більше того, метод QuEChERS (Швидко, Легко, Дешево, Ефективно, Надійно, Безпечно) – нова технологія попередньої обробки для виявлення залишків пестицидів у сільськогосподарських продуктах, розроблена в світі останніми роками, була використана для попередньої обробки трьох видів овочів, а PSA та GCB були обрані, у підсумку, як очисні агенти для попередньої обробки зразків. Результати експерименту показали, що хроматографічна площа піку метилпаратіону демонструє пряму лінійну залежність з його концентрацією в діапазоні 0,05 мкМ~20 мкМ, а стандартне рівняння кривої дорівнює Y=4833,5x-32,64, коефіцієнт кореляції становить 99,96%. Середній вміст метилпаратіону в трьох видах овочів (салат, огірок і помідор) становив від 87,38% до 114,12% при трьох рівнях визначення 0,5, 2 і 8 мкМ, а відносне стандартне відхилення (RSD) становило від 1,72% до 6,2%. Цей метод має переваги простоти роботи, точності та надійності та підходить для виявлення залишків пестицидів (метилпаратіону) у різних овочах.uk_UA
dc.description.abstractOrganophosphorus pesticides are one of the most widely used insecticides, which are mainly used in grain, vegetables and fruits. Methyl parathion is a kind of organophosphorus pesticide, which belongs to nerve agent. It can cause different degrees of poisoning to human and livestock and cause serious environmental pollution. Therefore, it is of great significance to establish an effective method for detecting methyl parathion residues in agricultural products. The determination of methyl parathion is often carried out by gas chromatography, but because of the strong polarity and thermal instability of methyl parathion, gas chromatography brings certain difficulty. The High Performance Liquid Chromatography (HPLC) method was researched for the testing of Methyl Parathion residues in vegetables, and the chromatographic conditions for sample extraction, purification and detection were screened and optimized. In vegetables, the matrix is complex, the pesticide residue is low, and there are many interference factors. The main residual components are not easy to separate, enrich and purify, so the detection of related pesticides is not accurate. After lots of experimental exploration, the chromatographic conditions by acetonitrile extraction agent, methanol:water (73:27) as mobile phase and UV detection wavelength choosing 270 nm was selected finally. What’s more, QuEChERS (Quickly, Easy, Cheap, Effective, Rugged, Safe) method, a new pretreatment technology for pesticide residue detection in agricultural products developed in the world recent years, was used for pretreatment of three kinds of vegetables, and PSA and GCB were selected as purifying agents for sample pretreatment ultimately. The experimental results displayed that the chromatographic peak area of Methyl Parathion exhibiting a good linear relationship with its concentration in the 0.05 μM~20 μM range, and the standard curve equation is Y=4833.5x-32.64, the correlation coefficient is 99.96%. The average recoveries of Methyl Parathion in three kinds of vegetables (Lettuce, Cucumber and tomato) were between 87.38% and 114.12% at the three spiked levels of 0.5, 2 and 8μM, and the relative standard deviation (RSD) was between 1.72% and 6.2%. This method has the good points of simple operation, accurate and reliable, and is suitable for the detection of MP pesticide residues in various vegetables.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherСНАУuk_UA
dc.subjectMethyl Parathionuk_UA
dc.subjectpesticide residueuk_UA
dc.subjectHigh Performance Liquid Chromatographyuk_UA
dc.subjectМетилпаратіонuk_UA
dc.subjectзалишки пестицидівuk_UA
dc.subjectвисокоефективна рідинна хроматографіяuk_UA
dc.titleDetermination of methyl parathion in vegetables by high performance liquid chromatographyuk_UA
dc.title.alternativeВизначення метилпаратіону в овочах методом високоефективної рідинної хроматографіїuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
7.pdf562,02 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.