Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/11076
Назва: | Ветеринарно-санітарна оцінка ефективності застосування пробіотиків при вирощуванні телят |
Інші назви: | Veterinary-sanitary assessment of the effectiveness of the use of probiotics in raising calves |
Автори: | Дудченко, Юлія Андріївна Dudchenko, Yu. A. |
Ключові слова: | молодняк великої рогатої худоби шлунково-кишкові розлади диспепсія приріст живої ваги метаболізм телят імунодефіцит антибіотикорезистентність мікробіом young cattle gastrointestinal disorders dyspepsia live weight gain calf metabolism immunodeficiency antibiotic resistance microbiome |
Дата публікації: | 2023 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Дудченко Ю. А. Ветеринарно-санітарна оцінка ефективності застосування пробіотиків при вирощуванні телят [Електронний ресурс] : дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю : 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» / Ю. А. Дудченко. – Суми : Сумський національний аграрний університет, 2023. – 149 с. |
Короткий огляд (реферат): | Анотація Дудченко Ю. А. Ветеринарно-санітарна оцінка ефективності застосування пробіотиків при вирощуванні телят [Електронний ресурс] : дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю : 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» / Ю. А. Дудченко. – Суми : Сумський національний аграрний університет, 2023. – 149 с. У дисертаційній роботі впроваджений новий метод профілактики інфекційних захворювань та лікування шлунково-кишкових розладів у молочних телят за рахунок застосування пробіотичних штамів Bacillus sp. Дослідницьким шляхом встановлений лікувальний ефект від застосування Bacillus сoagulans ALM 86 при диспепсії у телят на відлученні, доведений позитивний вплив на мікробіом шлунково-кишкового тракту, метаболізм, функціональну активність рубця, приріст живої ваги; визначені основні причини виникнення дисбактеріозу в телят у господарствах, досліджені властивості пробіотичного штаму B. сoagulans ALM 86. Під час досліджень також встановлено, що штам Bacillus coagulans ALM86 є грампозитивною, паличкоподібною спороутворюючою бактерією, яка витримує вплив високих температур до 80 ºС, високу кислотність шлунково-кишкового тракту та тиск. У процесі метаболізму B. coagulans використовує арабінозу, ксилозу, глюкозу, галактозу, манозу, фруктозу, мальтозу, сахарозу та трегалозу, не гідролизує крахмал, казеїн та желатин, не виділяє сірководень та індол, має негативний оксидазний тест. У результаті проведених досліджень було встановлено, що індекс адгезивності еритроцитів (ІАЕ) був 1,700,09, що є показником низької активності відповідно до класифікації Бриліс. Крім того, коефіцієнт участі еритроцитів у адгезійному процесі (КУЕ) складав 75,231,13, а середній показник адгезії (СПА) становив 1,400,03. Низький показник адгезії до еритроцитів Bacillus coagulans був пов’язаний з утворенням біоциду – коагуліну, який обумовлює бактерицидну активність пробіотичного штаму. Також було виявлено високу чутливість B. coagulans до канаміцину, рифампіцину, гентаміцину, лінкоміцину, окситетрацикліну, стрептоміцину, хлорамфеніколу, ванкоміцину та фраміцетину. Перелічені антимікробні препарати становлять загрозу знищення B. coagulans при сумісному застосуванні. Також виявлено, що основними збудниками захворювань молодняка великої рогатої худоби є S. agalactiae (23 %), S. aureus (11 %), S. epidermidis (18 %), E. fecalis (10 %), E. coli (12 %), Mycoplasma spp. (7 %), гриби Candida (9 %) та асоційована мікрофлора (10 %). Результати проведених мікробіологічних досліджень показали, що Bacillus coagulans ALM 86 проявив антагоністичні властивості стосовно S. agalactiae на 18,93 % більше, порівняно з антибіотиком цефалексином. Колонії S. aureus виявили чутливість до B. сoagulans ALM 86 більше на 15,56 %, до B. megaterium NCH 55 однакову з антибіотиком. Штам Bacillus pumilus LA 56 пригнічував ріст колоній S. epidermidis на 20,49 % більше ніж цефалексин. Пробіотичний мікроорганізм Bacillus megaterium NCH 55 проявляв антагонізм стосовно E. fecalis на тому ж рівні що і антибіотик. Навколо Bacillus pumilus LA 56 зона затримки росту E. coli була більше на 28,78 %, порівняно з контролем. Дріжджові гриби роду Candida проявили більшу чутливість стосовно Bacillus pumilus LA 56 – на 7,33 %, та до Bacillus coagulans ALM 86 – на 29,16 %, порівняно з антибіотиком. Таким чином, визначено три пробіотичних штамів мікроорганізмів, до яких проявили найбільшу чутливість мікроорганізми ізольовані у приміщенні телятника. За результатами досліджень встановлено, що Bacillus coagulans ALM 86 проявляв максимальні антагоністичні властивості порівняно з антибіотиком. Мікроклімат у приміщенні для утримання телят на відлученні відповідав санітарно-гігієнічним нормам, за винятком показника мікробної забрудненості, який перевищував допустимі межі в дослідному приміщенні восени на 10,21 %, взимку – на 23,53 % та навесні – на 12,81 %. У контрольному приміщенні утримання рівень мікробних тіл був вищий за норму восени – на 8,69 %, взимку – на 25,26 % та навесні – на 9,37 %. У подальшому дослідженні з’ясовано вплив пробіотичних штамів Bacillus на формування мікрофлори шлунково-кишкового тракту та приріст живої маси у телят. Для достовірності результатів експеримент проводили протягом місяця і по закінченню досліду визначали видовий склад мікрофлори шлунково-кишкового тракту у телят. Крім того, для запобігання непередбаченого впливу на організм телят щодо обраних пробіотичних штамів мікроорганізмів Bacillus amyloliquefaciense, Bacillus mucilaginosus, Bacillus coagulans, Bacillus megaterium, Bacillus pumilus визначали рівень основних біохімічних показників у сироватці крові. Було встановлено, що максимальний позитивний вплив на мікрофлору шлунково-кишкового тракту телят до 30 добового віку мав В. coagulans (1×109) при випоюванні в дозі 5 г на тварину. При цьому кількість Lactobacillus sp. була максимальною і досягла 800 КУО/г, що більше на 80%, у порівнянні з контрольною групою. Разом з цим, рівень умовно-патогенних мікроорганізмів у дослідній групі з В. coagulans мав мінімальні показники і складав: Clostridium на 20 %; Escherichia coli – на 70 %; Enterobacteriaceae, Staphylococcus та Candida – на 100 %, менше порівняно до контроля. У хімусі телят, яким задавали В. mucilaginosus, була більша кількість Candida – до 300 КУО/г та Enterobacteriaceae – 200 КУО/г, що на 50 % менше порівняно до контролю. В. megaterium не пригнічував ріст Clostridium, Staphylococcus та Candida – на 10-15 % менше порівняно до контролю. У групі, де застосовували в якості пробіотика В. pumilus, не значно зменшилась кількість Clostridium, Candida та Enterobacteriaceae, порівняно до контролю (на 35 %). В. amyloliquefaciense не створював сприятливих умов для росту та розмноження Lactobacillus sp.(до 100 КУО/г). Однак при цьому рівень Clostridium, Staphylococcus та Enterobacteriaceae не перевищував 200-100 КУО/г. Жива маса телят, яким задавали Bacillus coagulans ALM 86, була вірогідно більше на 22,16 % та середньодобовий приріст – на 24 %, порівняно з групою контролю (* р≤0,05). Доведено, що застосування телятам пробіотиків вплинуло на збільшення рівня загального протеїну з В. coagulans на 20 %; В. mucilaginosus – на 22%; В. megaterium – на 18 %; В. pumilus – на 10 %; В. amyloliquefaciense – на 12 %, порівняно до тварин контрольної групи. Також у дослідних групах збільшився рівень глобулінів з В. coagulans на 17 %; В. mucilaginosus – 20%; В. megaterium – на 18 %; В. pumilus – на 20 %; В. amyloliquefaciense – на 17 %, що вказує на імуностимулюючий вплив пробіотиків. Активність ферментів аланінамінотрансферази та аспартатамінотрансферази була у межах фізіологічної норми. Наступним етапом досліджень було проведення визначення терапевтичного ефекту від застосування Bacillus coagulans при диспепсії телят. У процесі дослідження з’ясувалось, що в дослідній групі рівень лактобактерій збільшився в ході лікування порівняно до контрольної групи телят. На момент завершення дослідження рівень Lactobacillus sp. та Bifidobacterium sp. збільшився у першій дослідній групі на 130,8–469,8 %, у другій – на 151,58–272,7 % відповідно у порівнянні з початком лікування. Після проведення лікування кількість Enterobacter sp. зменшилась у першій дослідній групі – на 44,3 %, у другій – на 69,38 %. Рівень Citrobacter sp. зменшився у групі телят, яку випоювали B. Coagulans у дозі 3 г на 62,18 %. У другій дослідній групі кількість Citrobacter sp. зменшилась на 75,97 %. В дослідній групі по закінченню експерименту відбувалось зменшення дріжджоподібних грибів на 76,5 %, у другій – на 95,16 %, порівняно з початком лікування. Проведені експерименти доводять, що B. coagulans ефективний як для лікування, так і для профілактики діареї, спричиненої Clostridium. При проведенні експерименту було встановлено, що кількість Clostridium sp. зменшувалась при додаванні B. coagulans у першій дослідній групі на 73,7 %, у другій – на 90,18 % відповідно до контролю. Проведене дослідження показало, що середньодобовий приріст телят тижневого віку та споживання корму були однаково невисокі у всіх групах через проблеми з травленням, що проявлялись у вигляді діареї. На двадцять першу добу експерименту у контрольній та дослідних групах телят проявів діареї не спостерігали. Також збільшився середньодобовий приріст у дослідній групі на 19,7 %, у другій – на 23,4 %, в порівнянні з контролем. Відповідно збільшилось і споживання корму у першій дослідній групі на 15,0 %, у другій – на 19,9 %. У даному дослідженні було доведено, що введення В. coagulans ALM 86 в концентрації 1×109, КУО/г у дозі 3 – 5 г на кожну тварину зменшує частоту діареї, сприяє збільшенню середньодобового приросту та споживанню корму. В ході експерименту було встановлено, що початок роботи рубця у дослідних груп телят був раніше на чотири доби, порівняно з контрольною групою. Для з’ясування впливу В. coagulans ALM 86 на метаболізм телят проводили біохімічне дослідження сироватки крові. Встановлено, що рівень загального протеїну був вищим у першій дослідній групі на 18,57 %, у другій – на 22,6 %, порівняно до контролю, за рахунок збільшення вмісту глобулінів. Рівень глобулінів був вірогідно більшим у першій дослідній групі на 49,3 %, у другій – на 57,37 % (р≤0,05), порівняно з контролем. Вміст сечовини у сироватці крові телят дослідних та контрольної груп був у межах фізіологічної норми, однак у тварин контрольної групи рівень сечовини наблизився до мінімальних показників. Також в результаті застосування телятам В. coagulans ALM 86 було встановлено зниження рівня загального холестерину у першій дослідній групі на 41,61 %, у другій – на 58,95 %, порівняно з контрольною. Встановлено, що у першій дослідній групі вміст креатиніну в крові був вірогідно менший на 17,11 %, у другій – на 22,16 %, порівняно до контролю (р≤0,05). Рівень глюкози у сироватці крові тварин дослідних та контрольних груп був практично на одному рівні у межах фізіологічної норми, що також вказує на нормальний метаболізм в організмі. Активність ферменту аланінамінотрансферази (АЛТ) в сироватці крові контрольної групи телят був на максимально допустимій межі референтного рівня, що вказує на інтоксикацію організму внаслідок диспепсії. У телят дослідної групи завдяки використанню пробіотика В. coagulans ALM 86 був достовірно нижчий АЛТ у першій групі на 60,22 %, у другій – на 63,06 % (р≤0,05), порівняно з контрольною. У телят першої дослідної групи рівень ферменту аспартатамінотрансферази (АСТ) був менший на 58,15 %, у другій на 63,07 % (р≤0,05), порівняно до контролю. За результатами дослідження встановлено, що у телят контрольної та дослідних груп рівень циркулюючих імунних комплексів та серомукоїдів був однаковим у фізіологічних межах. Наступним етапом досліджень було визначення впливу ферментно-пробіотичної добавки (ФПД) на розвиток шлунково-кишкового тракту молочних телят. Результати спостереження свідчать, що серед телят, які отримували ферментно-пробіотичну добавку, протягом перших трьох діб життя не зареєстровано жодного випадку діареї. Тоді як у тварин, які не отримували пробіотики 66,7% мали розлади травлення – диспепсію. Під час захворювання тварини були пригніченими, малорухливими, із відсутнім апетитом, задня частина тіла забруднена фекальними масами. В подальшому такі тварини, хоч і незначно, мали меншу інтенсивність росту. Отже, включення до одного з випоювань молока ферментно-пробіотичної добавки щоденно одноразово забезпечує надійну (100 %) профілактику розладів травлення. Дані отримані в ході дослідження доводять, що через тиждень проведення експерименту у дослідній групі кількість бактерій вірогідно збільшилась (р≤0,05) на 83,5 %; інфузорій – на 65,2 %; ентодиноморфів – на 24,3 %. Уже через два тижні проведення експерименту із застосування добавки телятам значно збільшило масу мікроорганізмів у рубці. При цьому фізіологічні показники телят: температура, пульс, частота дихання та скорочення рубця були в нормі, вони мали гарний апетит. На 30-ту добу експерименту у дослідній групі, чисельність бактерій вірогідно збільшилась на 94,3 %; інфузорій – на 40,5 %; ентодиноморфів – на 26,7 %, порівняно до контролю. Отримані дані реєстрації першої жуйки у телят доводять, що складові ферментно-пробіотичної добавки на основі В. coagulans ALM 86 та ферментів ксилаза та филюлаза, прискорюють заселення мікрофлорою та розвиток рубцевого травлення у телят у 2,5 рази в порівнянні із телятами контрольної групи. |
Опис: | The dissertation presents a new method for the prevention of infectious diseases and the treatment of gastrointestinal disorders in calves using probiotic strains of Bacillus spp.. The therapeutic effect of the use of Bacillus coagulans ALM 86 in dyspepsia in calves at weaning has been established experimentally, the positive effect on the microbiome of the gastrointestinal tract, metabolism, functional activity of the rumen, live weight gain has been proven; the main causes of calf dysbacteriosis in farms were determined, the properties of the probiotic strain B. coagulans ALM 86 were investigated. Research has established, the Bacillus coagulans ALM 86 strain is a gram positive, rod-shaped spore-forming bacterium that can withstand the effects of high temperatures up to 80 ºС and high acidity of the gastrointestinal tract and pressure. B. coagulans uses arabinose, xylose, glucose, galactose, mannose, fructose, maltose, sucrose and trehalose, does not hydrolyze starch, casein and gelatin, does not release hydrogen sulfide and indole In the process of metabolism, has a negative oxidase test. As a result of the research, it was established that the erythrocyte adhesion index (EAI) was 1,700,09, which is an indicator of low activity according to the Brylis classification. In addition, the coefficient of erythrocytes participation in the adhesion process (CEP) was 75,231,13, the average adhesion index (AAI) was 1,400,03. The low rate of erythrocyte adhesion of Bacillus coagulans is associated with the formation of a biocide – coagulin, which determines the bactericidal activity of the probiotic strain. Studies have shown high sensitivity of B. coagulans to kanamycin, rifampicin, gentamicin, lincomycin, oxytetracycline, streptomycin, chloramphenicol, vancomycin, and framycetin. The listed antimicrobial drugs pose a threat of B. coagulans destruction when used together. Research has established that the main causative agents of diseases in young cattle are S. agalactiae (23%), S. aureus (11%), S. epidermidis (18%), E. faecalis (10%), E. coli (12%) ), Mycoplasma spp. (7%), Candida spp. (9%) and associated microflora (10%). According to the results of the conducted microbiological studies, it was established that Bacillus coagulans ALM 86 showed antagonistic properties against S. agalactiae by 18.93% more, compared to the antibiotic cephalexin. Colonies of S. aureus showed sensitivity to B. coagulans ALM 86 more by 15.56%, and to B. megaterium NCH 55 the same with the antibiotic. Bacillus pumilus LA 56 strain inhibited S. epidermidis colony growth by 20,49% more than cephalexin. The probiotic microorganism Bacillus megaterium NCH 55 showed antagonism against E. faecalis at the same level as the antibiotic. Around Bacillus pumilus LA 56, the inhibition zone of E. coli was 28,78% larger than the control. Yeast fungi of the genus Candida showed greater sensitivity to Bacillus pumilus LA 56 – на 7,33 %, and to Bacillus coagulans ALM 86 – by 29,16 %, compared to the antibiotic. Thus, three probiotic strains of microorganisms were identified, to which the microorganisms isolated in the calf house showed the greatest sensitivity. Based on the research results, it was established that Bacillus coagulans ALM 86 showed maximum antagonistic properties compared to the antibiotic. The microclimate in the room for keeping calves at weaning met sanitary and hygienic standards. However, the indicator of microbial pollution exceeded the permissible limits in the experimental room by 10,21 % in autumn, by 23,53 % in winter, and by 12,81 % in spring. In the holding room (control room) the level of microbes was higher than the norm in autumn – by 8,69 %, in winter – by 25,26 % and in spring by 9,37 %. In the following study, the influence of probiotic strains of Bacillus spp. on the formation of the gastrointestinal tract microflora and the increase in calves live weight was determined. For the reliability of the results, the experiment was carried out for a month, and at the end of the experiment, the species composition of the gastrointestinal tract microflora of calves was determined. In addition, in order to prevent unforeseen effects of selected probiotic strains of microorganisms Bacillus amyloliquefaciense, Bacillus mucilaginosus, Bacillus coagulans, Bacillus megaterium, Bacillus pumilus on the calves body, the level of basic biochemical indicators in blood serum was determined. It was established that the maximum positive effect on the gastrointestinal tract microflora of calves up to 30 days of age had B. coagulans (1×109 ) when drinking at a dose of 5 g per animal. At the same time, the amount of Lactobacillus spp. was the maximum and reached 800 CFU/g, which is 80% more compared to the control group. Along with this, the level of opportunistic pathogens in the experimental group with B. coagulans had minimal indicators and was: Clostridium – by 20 %; Escherichia coli – by 70 %; Enterobacteriaceae, Staphylococcus and Candida – by 100 %, less compared to the control. In the chyme of calves that were given B. mucilaginosus, there was a higher amount of Candida – up to 300 CFU/g and Enterobacteriaceae – 200 CFU/g; which is 50 % less compared to the control. B. megaterium did not suppress the growth of Clostridium, Staphylococcus and Candida – by 10-15%, less compared to the control. In the group where B. pumilus was used as a probiotic, the number of Clostridium, Candida and Enterobacteriaceae did not significantly decrease compared to the control (by 35 %). B. amyloliquefaciense did not create favorable conditions for the growth and reproduction of Lactobacillus sp. (up to 100 CFU/g). However, the level of Clostridium, Staphylococcus and Enterobacteriaceae did not exceed 200-100 CFU/g. Calves fed Bacillus coagulans ALM 86 had a 22,16 % higher live weight and a 24% higher average daily gain compared to the control group (* р≤0,05). It has been proven that the use of probiotics for calves increased the level of total protein with B. coagulans by 20 %; B. mucilaginosus – by 22 %; B. megaterium – by 18 %; B. pumilus – by 10 %; B. amyloliquefaciense – by 12 %, compared to animals of the control group. Also, the level of globulins with B. coagulans increases by 17 % in the experimental groups; B. mucilaginosus – 20 %; B. megaterium – by 18 %; B. pumilus – by 20 %; B. amyloliquefaciense – by 17 %, which indicates the immunostimulating effect of probiotics. The activity of alanine aminotransferase and aspartate aminotransferase enzymes was within the physiological norm. The next stage of research was to determine the therapeutic effect of using Bacillus coagulans in calf dyspepsia. In the course of the study, it was found that the level of lactobacilli in the experimental group increased during the treatment compared to the control group of calves. At the end of the study, the level of Lactobacillus spp. and Bifidobacterium spp. increased in the first experimental group by 13,8–469,8 %, in the second – by 151,58–272,7 %, respectively, compared to the beginning of treatment. After treatment, the number of Enterobacter spp. decreased in the first experimental group – by 44,3 % and in the second – by 69,38 %. The level of Citrobacter spp. decreased by 62,18 % in the group of calves that drank B. coagulans at a dose of 3 g. In the second experimental group, the number of Citrobacter spp. decreased by 75,97 %. In the experimental group, at the end of the experiment, yeast-like fungi decreased by 76,5 %, in the second group by 95,16 %, compared to the beginning of treatment. Experiments have shown that B. coagulans is effective both in the treatment and prevention of diarrhea caused by Clostridium spp.. During the experiment, it was established that the number of Clostridium spp. decreased with the addition of B. coagulans in the first experimental group by 73,7 %, in the second by 90,18 %. The conducted study showed that the average daily gain of one-week-old calves and feed consumption were not equally high in all groups due to digestive problems, which were manifested in the form of diarrhea. On the twenty-first day of the experiment, no manifestations of diarrhea were observed in the control and experimental groups of calves. Also, the average daily growth in the experimental group increased by 19,7 %, in the second group by 23,4 %, compared to the control. Accordingly, feed consumption in the first experimental group increased by 15,0 %, in the second by 19,9 %. In this study, it was proven that the introduction of B. coagulans ALM 86 at a concentration of 1×109 , CFU/g at a dose of 3-5 g per animal reduces the frequency of diarrhea, contributes to an increase in average daily growth and feed consumption. In the course of the experiment, it was established that the start of the rumen work in the experimental groups of calves was four days earlier, compared to the control group. To determine the effect of B. coagulans ALM 86 on the metabolism of calves, a biochemical study of blood serum was performed. It was established that the level of total protein was higher in the first experimental group by 18.57%, in the second by 22,6 %, compared to the control, due to an increase in the content of globulins. The level of globulin was significantly higher in the first experimental group by 49,3 %, in the second by 57,37 % (р≤0,05), compared to the control. The content of urea in the calves blood serum of the experimental and control groups was within the physiological norm, but the level of urea in the animals of the control group approached the minimum values. Also, as a result of the application of B. coagulans ALM 86 to calves, a decrease in the level of total cholesterol was established in the first experimental group by 41,61 %, in the second – by 58,95 %, compared to the control group. It was established that in the first experimental group the creatinine content in the blood was lower by 17,11 %, in the second by 22,16 %, compared to the control (р≤0,05). The level of glucose in the blood serum of the animals of the experimental and control groups was practically at the same level within the physiological norm, which also indicates normal metabolism in the body. The activity of the enzyme alanine aminotransferase in the blood serum of calves of the control group was at the maximum permissible limit of the reference level, which indicates intoxication of the body as a result of dyspepsia. In the calves of the experimental group, thanks to the use of the probiotic B. coagulans ALM 86, ALT was significantly lower in the first group by 60,22 %, in the second by 63,06 % (р≤0,05), compared to the control. In the blood serum of calves of the first experimental group, the level of AST enzyme was lower by 58,15 %, in the second by 63,07 % (р≤0,05), compared to the control. According to the results of the study, it was established that the level of circulating immune complexes and seromucoids in calves of the control and experimental groups was the same within physiological limits. The next stage of the research was to determine the effect of the enzyme probiotic supplement (FPD) on the development of the gastrointestinal tract of dairy calves. The results of the observation show that among the calves that received the enzyme-probiotic supplement, during the first three days of life, not a single case of diarrhea was registered. Whereas in animals that did not receive probiotics, 66,7 % had digestive disorders - dyspepsia. During the disease, the animals were depressed, sedentary, with no appetite, the rear part of the body was contaminated with fecal masses. In the future, such animals, albeit slightly, had a lower intensity of growth. Therefore, adding an enzyme-probiotic supplement to one of the milk drinks daily, once, provides a reliable (100 %) prevention of digestive disorders. The data obtained during the study prove that after a week of conducting the experiment, the number of bacteria in the experimental group probably increased (р≤0,05) by 83,5 %; infusoria – by 65,2 %; entodinomorphs – by 24,3 %. Already after two weeks, conducting an experiment on the use of probiotics in calves significantly increased the mass of rumen microorganisms. At the same time, the physiological parameters of the calves: temperature, pulse, respiratory rate and reduction of the rumen were normal, they had a good appetite. On the 30th day of the experiment in the experimental group, the number of bacteria probably increased by 94,3 %; ciliates – by 40,5 %; entodinomorphs – by 26,7 %, compared to the control. The obtained data of registration of the first chewing in calves prove that the components of the enzyme-probiotic supplement based on B. coagulans ALM 86 and enzymes: xylase and phyllulase accelerate the settlement of microflora and the development of rumen digestion in calves by 2,5 times compared to calves of the control group. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11076 |
Розташовується у зібраннях: | Дисертації та автореферати |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Dis. Dydchenko.pdf | 6,51 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.