Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/11111
Назва: Порівняння якісних показників молока корів вітчизняних порід
Інші назви: Comparison of quality indicators of cows' milk native breeds
Автори: Чернявська, Тетяна Олексіївна
Самохіна, Євгенія Анатоліїівна
Chernyavska, T. O.
Samokhina, Ye. A.
Ключові слова: молоко
порода
вміст жиру
milk
breed
fat content
Дата публікації: 2022
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Чернявська Т. О. Порівняння якісних показників молока корів вітчизняних порід [Електронний ресурс] / Т. О. Чернявська, Є. А. Самохіна // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2022. – Вип. 4 (51). – С. 55-58.
Короткий огляд (реферат): Використання в Україні плідників спеціалізованих молочних порід голштинської та швіцької дозволило підвищити рівень молочної продуктивності корів вітчизняних молочних порід. При цьому виникає питання, які зміни відбулися з якісними показниками молока у тварин цих порід. Для цього необхідно проводити регулярний моніторинг по оцінці вмісту окремих складових молока. Це дозволить проведення корегування селекційних заходів у напрямку покращення якісних характеристик молока. Для виконання поставленої мети, були проведені дослідження, які передбачали визначення якісних характеристик молока у корів вітчизняних порід: українська чорно-ряба молочна (ДПДГ ІСГПС НААН n=20), українська бура молочна (ДПДГ ІСГПС НААН n=10; ТДВ Маяк n=10), лебединська (ПЗ «Михайлівка» n=10; ТДВ «Камишанське» n=10), симентальська (ПЗ «Михайлівка» n=10; СФГ «Урожай»). Вміст складових в молоці визначали у лабораторії Сумського національного аграрного університету на обладнанні Ultrasonic milk analyzer Master Classic виробник Milkotester Ltd (Болгарія). Встановлено, що корови української чорно-рябої молочної породи поступалася за середнім вмістом жиру в молоці всім іншим досліджуваним породам (р<0,01). Тварини української бурої молочної породи поступалися лебединській та симентальській за даною ознакою (р<0,01). За середнім вмістом білка та казеїна корови української чорно-рябої молочної породи поступалися всім досліджуваним породам (р<0,01-р<0,01). За середнім вмістом лактози тварини української чорно-рябої молочної породи поступалися ровесницям лебединської породи (р < 0,05). Корови лебединської породи переважали за вмістом лактози (р<0,01), а симентальської навпаки поступалися (р<0,01) ровесницям української бурої молочної породи. Корова української чорно-рябої молочної породи у порівнянні з тваринами інших досліджуваних порід характерний нижчий вміст сухої речовини в молоці (р<0,01-р<0,001). За вмістом сухого знежиреного молочного залишку переважали тварини української бурої молочної та симентальської порід. На породу, як на фактор формування якісних показників молока припадає від 10,2 до 17,3%.
Опис: The use of breeders of specialized Holstein and Swiss dairy breeds in Ukraine made it possible to increase the level of milk productivity of cows of domestic dairy breeds. At the same time, the question arises as to what changes have occurred with the quality indicators of milk in animals of these breeds. For this, it is necessary to carry out regular monitoring to assess the content of individual components of milk. This will make it possible to adjust selection measures in the direction of improving the quality characteristics of milk. In order to fulfill the set goal, studies were carried out that involved determining the quality characteristics of milk in cows of domestic breeds: Ukrainian black-spotted dairy (DPDG ISGPS NAAS n=20), Ukrainian brown dairy (DPDG ISGPS NAAS n=10; TDV Mayak n=10 ), Lebedinska (PZ "Mykhailivka" n=10; TDV "Kamyshanske" n=10), Simmental (PZ "Mykhailivka" n=10; SFG "Urozhai"). The content of components in milk was determined in the laboratory of the Sumy National Agrarian University using the Ultrasonic milk analyzer Master Classic, manufactured by Milkotester Ltd (Bulgaria). It was established that cows of the Ukrainian black and spotted dairy breed were inferior to all other studied breeds in terms of average fat content in milk (p<0.01). Animals of the Ukrainian brown dairy breed were inferior to Lebedyn and Simmental in this respect (p<0.01). According to the average content of protein and casein, cows of the Ukrainian black and spotted dairy breed were inferior to all studied breeds (р<0.01-р 0.01). In terms of the average lactose content, animals of the Ukrainian black-spotted dairy breed were inferior to their peers of the Lebedin breed (p<0.05). Cows of the Lebedin breed prevailed in terms of lactose content (p < 0.01), while Simmental cows, on the contrary, were inferior (p<0.05) to their peers of the Ukrainian brown dairy breed. Cows of the Ukrainian black-spotted dairy breed are characterized by a lower content of dry matter in milk compared to animals of other studied breeds (р<0.01-р<0.001). In terms of the content of dry skimmed milk residue, animals of the Ukrainian brown dairy and Simmental breeds prevailed. From 10.2 to 17.3% accounts for the breed as a factor in the formation of quality indicators of milk.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11111
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
5.pdf248,22 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.