Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11129
Назва: Розроблення раціонального способу переробки плодів обліпихи
Інші назви: Development of a rational method of processing the fruits of sea-buckthir
Автори: Самілик, Марина Михайлівна
Шешеня, Ігор Олексійович
Samilyk, М. М.
Sheshenya, І. О.
Ключові слова: осмотична дегідратація
заморожування
дефростація
osmotic dehydration
freezing
defrosting
Дата публікації: 2022
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Самілик М. М. Розроблення раціонального способу переробки плодів обліпихи [Електронний ресурс] / М. М. Самілик, І. О. Шешеня // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Механізація та автоматизація виробничих процесів» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2022. – Вип. 4 (50). – С. 98-102.
Короткий огляд (реферат): У статті наведено результати експериментального дослідження переробки плодів дикорослої обліпихи (Hippophae rhamnoides L.), які було зібрано на території Сумської області в жовтні 2022 року. Метою дослідження є розробка раціонального способу переробки плодів обліпихи, який дозволить зберегти вміст вітаміну С. Об’єктом даного дослідження є спосіб переробки плодів обліпихи, який включає їх попереднє заморожування (t=-18±2ºС), дефростацію (t=4±2ºС), осмотичну дегідратацію (t=50±5ºС), сушіння (t=55±5ºС) та тонкодисперсне подрібнення. В якості осмотичного розчину використовували розчин сахарози концентрацією 70%. Матеріальний баланс процесу розраховували за зміною маси в процесі зневоднення. Досліджували тривалість процесу сушіння у інфрачервоних сушарках із застосуванням попередньої дегідратації та без неї. Вміст вітаміну C у експериментальних зразках (порошках та осмотичних розчинах) вивчали за допомогою високоефективної рідинної хроматографії. Встановлено, що заморожування змінює структуру клітинного соку і призводить до часткового видалення вологи при дефростації плодів (1,5% до маси плодів). В процесі осмотичної дегідратації частина клітинного соку переходить в осмотичний розчин, зменшуючи вологість плодів обліпихи на 38%. Розрахунок матеріального балансу показав, що при застосуванні заморожування, дефростації та осмотичної дегідратації із плодів обліпихи видаляється 41% вологи. Це дозволяє скоротити енерговитрати на процес сушіння на 6,75 кВт за один цикл роботи обладнання. Досліджено вплив запропонованого режиму зневоднення на вміст вітаміну С у похідних переробки обліпихи. Виявлено, що у порошках із плодів обліпихи залишається 3,81 мг/100 г вітаміну С, а в осмотичний розчин переходить 0,37 мг/100 г. Таким чином, похідні переробки плодів обліпихи можна використовувати в якості натуральних харчових добавок.
Опис: The article presents the results of an experimental study of the processing of fruits of wild sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.). The fruits were collected on the territory of the Sumy region in October 2022. The aim of the study is to develop a rational method for processing sea buckthorn fruits, which will preserve the content of vitamin C. The object of this study is a method for processing sea buckthorn fruits, which includes their preliminary freezing (t=-18±2ºС), defrosting (t=4±2ºС), osmotic dehydration (t=50±5ºС), drying (t=55±5ºС) and fine grinding. A sucrose solution with a concentration of 70% was used as an osmotic agent. The material balance of the process was calculated from the change in mass during dehydration. The duration of the drying process in infrared dryers with and without pre-dehydration was studied. The content of vitamin C in experimental samples (powders and osmotic solutions) was studied using high performance liquid chromatography. It has been established that freezing changes the structure of cell sap and leads to partial removal of moisture during defrosting of fruits (1.5% by weight of fruits). In the process of osmotic dehydration, part of the cell sap passes into the osmotic solution, reducing the moisture content of sea buckthorn fruits by 38%. The calculation of the material balance showed that when freezing, defrosting and osmotic dehydration are used, 41% of moisture is removed from sea buckthorn fruits. This makes it possible to reduce energy consumption for the drying process by 6.75 kW per one cycle of equipment operation. The effect of the proposed dehydration regimen on the content of vitamin C in sea buckthorn derivatives was studied. It was found that 3.81 mg/100 g of vitamin C remains in powders from sea buckthorn fruits, and 0.37 mg/100 g passes into the osmotic solution. Thus, derivatives of sea buckthorn fruit processing can be used as natural food additives.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11129
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
18.pdf323,27 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.