Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/11153
Назва: | Аналіз стійкості до антибіотиків збудника сальмонельозу, виділеного від птиці |
Інші назви: | Analysis of antibiotic resistance of salmonellosis causant isolated from poultry |
Автори: | Лівощенко, Людмила Павлівна Лівощенко, Євгенія Михайлівна Livoshchenko, L. P. Livoshchenko, E. M. |
Ключові слова: | cальмонела серотипування чутливість до антибіотиків salmonella serotyping sensitivity to antibiotics |
Дата публікації: | 2023 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Лівощенко Л. П. Аналіз стійкості до антибіотиків збудника сальмонельозу, виділеного від птиці [Електронний ресурс] / Л. П. Лівощенко, Є. М. Лівощенко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2023. – Вип. 1 (60). – С. 57-62. |
Короткий огляд (реферат): | Сальмонела є убіквітарним збудником, що викликає захворювання у людей і тварин. Сальмонельоз, як харчова токсикоінфекція, є соціальноекономічною проблемою беручи до уваги те, що споживання контамінованих збудником продуктів харчування призводить до спалаху захворювання людей. У всьому світі нетифозні сальмонели є поширеною причиною бактеріального ентериту у людей. В Україні щорічно реєструється приблизно 10 000 випадків захворювання людей на сальмонельоз, що становить 16-22 % випадків на 10 тис. населення за рік. Поширеність та серотипи сальмонели можуть значно відрізнятися між місцевостями, районами, регіонами та країнами, а отже, виділення та ідентифікація серотипів сальмонели, отриманих від людей і птиці, необхідна для розробки програми контролю цієї хвороби в даній області. Протягом чотирьох річного періоду дослідження відібрано 84 зразків м’яса від різних видів птиці. Проведена ідентифікація виділених збудників шляхом посіву на штучні середовища. Серотип збудника підтверджувався реакцією аглютинації на предметному склі. Визначено дві серогрупи сальмонел: серогрупа B (n=11) та серогрупа D (n=14), в які входили три серотипи сальмонел: S. typhimurium, S. enteritidis, S. galinarum. У досліджених зразках відсоток S. enteritidis виявився найвищім і становив 13,09. У м’ясі курей становила S. enteritidis 7,84%, S. typhimurium – 3,9 %. У м’ясі качок відсоток позитивних проб S. typhimurium і S. enteritidis виявився рівним 13,63, тоді як у м’ясі гусей таких було більше – 16,6% і 33,33% відповідно до названих сероваріантів збудника. Залежно від району де проводили відбір проб м’яса від птиці спостерігається певна різниця у рівні виділення збудника. У зразках, відібраних в Сумському районі, відсоток позитивних виявилися найвищім – 36,84. При аналізі наявності сальмонел в різних ланках їх циркуляції установлено високий показник патогену в птахопродуктах власного подвір’я (39,13%). Випробування антимікробної резистентності показало, що сальмонели, виділені із дослідних зразків м’яса, виявилися стійкими до хлорамфеніколу у 44,0% випадків, і були чутливими до іміпенем/циластатин та левофлоксацину. До того ж 24,0% штамів продемонстрували резистентні до де кількох препаратів. |
Опис: | Salmonella is a ubiquitous pathogen that causes disease in humans and animals. Salmonellosis, as a food-borne toxic infection, is a socio-economic problem, given that the consumption of food products contaminated with the pathogen leads to outbreaks of the disease among people. Nontyphoidal Salmonella is a common cause of bacterial enteritis in humans worldwide. Approximately 10,000 cases of salmonellosis are registered in Ukraine every year, which is 16-22% of cases per 100,000 population per year. The purpose of the work The purpose of this work was to isolate the causative agent of salmonellosis from the meat of local poultry breeds and study the status of its resistance to the most commonly used antibiotics. Epizootological, clinical, pathomorphological, bacterioscopic, bacteriological, serological, statistical research methods were used in the work. The prevalence and serotypes of Salmonella can vary significantly between localities, districts, regions and countries, and therefore the isolation and identification of Salmonella serotypes obtained from humans and poultry is necessary to develop a program to control this disease in a given area. During the four-year period of research, 84 meat samples of different types of poultry were selected. Detection of isolated pathogens was carried out by inoculation on artificial media. The serotype of the pathogen was confirmed by the agglutination reaction on a glass slide. Two serogroups of salmonella were identified: serogroup B (n=11) and serogroup D (n=14), which included three serotypes of salmonella: S. typhimurium, S. enteritidis, S. galinarum. In chicken meat, S. enteritidis was 7.84%, S. typhimurium – 3.92%. In duck meat, the percentage of positive S. typhimurium and S. enteritidis samples was equal to 13.63, while in goose meat they were more – 16.6% and 33.33%, respectively, according to the named causative serovars. Depending on the region of sampling of poultry meat, there is a certain difference in the level of isolation of the pathogen. In the samples taken in the Sumy district, the percentage of positives turned out to be the highest – 36.84. When analyzing the presence of salmonella in various links of their circulation, a high content of the pathogen in the poultry products of the own yard was established (39.13%). Antimicrobial resistance testing showed that Salmonella isolated from meat samples were resistant to chloramphenicol in 44.0% of cases and were susceptible to imipenem/cilastatin and levofloxacin. In addition, 24.0% of strains showed multidrug resistance. Poultry meat can be a source of salmonellosis. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11153 |
Розташовується у зібраннях: | Науковий журнал "Вісник СНАУ" |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
9.pdf | 244,37 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.