Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/11163
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorСпичак, Юрій Іванович-
dc.contributor.authorБутенко, Сергій Олександрович-
dc.contributor.authorSpychak, Yu. I.-
dc.contributor.authorButenko, S. O.-
dc.date.accessioned2023-08-23T12:16:46Z-
dc.date.available2023-08-23T12:16:46Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationСпичак Ю. І. Вплив системи захисту на структуру врожайності та якість зерна пшениці озимої на північному сході України [Електронний ресурс] / Ю. І. Спичак, С. О. Бутенко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Агрономія і біологія» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2023. – Вип. 1 (51). – С. 111-119.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11163-
dc.descriptionWinter wheat is one of the most important crops in Ukraine. It ranks first in terms of cultivated area, which is 6,907.5 thousand hectares, satisfying export and consumer needs. A constantly growing demand for wheat consumption requires constant improvement of production technologies. In order to form the yield of winter wheat, a significant role is assigned to the choice of the protection system. Without effective measures aimed at protecting the crop, it is impossible to get good results, so it is this stage that is given enough attention when planning cultivation technology. Comparisons of conventional and organic defense systems are relevant and widespread in the scientific literature and cover several scientific fields. These comparisons are of interest to the scientific community, particularly when they deal with issues such as environmental impact, biodiversity, or health. The study demonstrated the influence of the organic and chemical protection systems on the yield structure and quality characteristics of winter wheat grain. The research was conducted on the basis of NNVK SNAU in the city of Sumy, in the north-east forest-steppe zone of Ukraine, during 2021–2022. Two varieties were chosen for the experiment: Aliot and Emil, from the first generation. For the chemistry-based defense system, the following were used: Maxim XL 035 FS, Aviator Xpro 225 ES, Granstar Gold 75, Fas, Ammonium Nitrate; for the organic system: mulching, pre-sowing treatment, and ear treatment with a 20% aqueous solution of garlic; on the control, the same agrotechnical techniques were carried out, with the condition of using and processing only clean water. The Aliot variety of the 2021–2022 crop year showed a decrease in results when using protection systems. The decrease in quality indicators on the organic system varied from 0.1% to 0.8% depending on the indicator, which is much less than the chemical one. In turn, the biological yield of the chemical system was 10% (10.1 t/ha) higher compared to the control variant. On the contrary, protection systems had a positive effect on the Emil variety of the 2021–2022 crop year. Different systems had different effects on development, increasing certain indicators. Protection systems significantly affected the biological yield, compared to the control, the organic protection system increased it by 11.4% (1.2 t/ha), and the chemical protection system increased it by 35.5% (3 t/ha). It should be noted that the studied varieties responded to the chemical protection system by increasing the number of vegetative shoots, which in turn had a positive effect on the overall yield. According to the results of the obtained data, based on a one-year study, it is impossible to state which protection system has a better effect on the studied indicators. Different varieties react differently to different protection systems, showing better or lower indicators. Thus, to obtain accurate conclusions, the experiment needs further repetition and study.uk_UA
dc.description.abstractПшениця озима одна з найважливіших культур в Україні. Вона займає перше місце за посівними площами, що складає 6907,5 тис. га, задовольняючи експортні та споживчі потреби. Постійні зростаючі потреби споживання пшениці, вимагає постійного вдосконалення технологій виробництва. Для формування врожайності пшениці озимої культури суттєву роль приділяють вибору системи захисту. Без ефективних заходів спрямованих на захист врожаю, отримати добрі результати неможливо, тому саме цьому етапу приділяють достатньо уваги, плануючи технологію вирощування. Порівняння звичайних і органічних систем захисту є актуальними та поширеними в науковій літературі та охоплюють кілька наукових областей. Ці порівняння представляють інтерес для наукової спільноти, зокрема, коли вони мають справу з такими питаннями, як вплив на навколишнє середовище, біорізноманіття, або здоров’я. В дослідженні продемонстровано вплив органічної та хімічної системи захисту на елементи структури врожайності та якісні ознаки зерна пшениці озимої. Дослідження проводилися на базі ННВК Сумського НАУ м. Суми (Північно-східний Лісостеп України) впродовж 2021–2022 рр. Для досліду було обрано 2 сорти: Аліот та Еміл, 1 репродукції. Для системи захисту з використанням хімії використовувались: Максим XL 035 FS, Авіатор Xpro 225 ЕС, Гранстар Голд 75, Фас, Аміачна селітра; для органічної системи: мульчування, перед посівна обробка та обробка по колосу 20%-му водному розчині часнику; на контролі проводилися ті ж самі агротехнічні прийоми, з умовою використання та обробки тільки чистою водою. Сорт Аліот 2020–2022 року врожайності показав зниження результатів при використанні систем захисту. Зниження показників якості на органічній системі варіювалась 0,1%–0,8% в залежності від показника, що значно менше ніж хімічній. В свою чергу біологічна врожайність хімічної системи була на 10% (10,1 т/га) більша в порівнянні до контрольного варіанту. На сорт Еміл 2021–2022 року врожайності, системи захисту навпаки вплинули позитивно. Різні системи по-різному впливали на розвиток, збільшуючи ті чи інші показники. Системи захисту значно вплинули на біологічну врожайність, в порівнянні з контролем, органічна система захисту збільшила на 11,4% (1,2 т/га), хімічна система захисту збільшила на 35,5% (3 т/га). Слід зазначити, що досліджувані сорти відреагували на хімічну систему захисту збільшенням кількість вегетативних пагонів, що своєю чергою позитивно вплинуло на загальну врожайність. За результатами отриманих даних, на основі однорічних досліджень, не можна стверджувати яка система захисту краще впливає на досліджувані показники. Різні сорти по різному реагують на різні системи захисту, показуючи кращі або нижчі показники. Таким чином для отримання точних висновків, дослід потребує подальшого повторення та вивчення.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherСНАУuk_UA
dc.subjectхімічний захистuk_UA
dc.subjectорганічний захистuk_UA
dc.subjectМ1000uk_UA
dc.subjectchemical protectionuk_UA
dc.subjectorganic protectionuk_UA
dc.subjectM1000uk_UA
dc.titleВплив системи захисту на структуру врожайності та якість зерна пшениці озимої на північному сході Україниuk_UA
dc.title.alternativeThe influence of the protection system on the yield structure and grain quality of winter wheat in the North-East of Ukraineuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
5.pdf496,75 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.