Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/11611
Назва: | Удосконалення продуктивних і технологічних якостей корів залежно від будови тіла, стресостійкості та певних ознак раннього онтогенезу |
Інші назви: | Іmprovement of productive and technological qualities of cows depending on the body structure, stress resistance and certain signs of early ontogenesis |
Автори: | Кізлак, Анна Ігорівна Kizlak, Anna Igorivna |
Ключові слова: | корови бура молочна порода тип конституції cows Brown dairy breed constitution type |
Дата публікації: | 2023 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Біолого-технологічний факультет ; наук. керівник І. В. Левченко |
Короткий огляд (реферат): | Мета: Мета нашої роботи полягала у дослідженні екстер’єру тварин згідно типів конституції та встановлення зв’язку з продуктивністю та технологічними ознаками. За сукупністю даних серед тварин бурої молочної породи племзаводу «Михайлівка» нами було виділено два типи — широкотілий та вузькотілий, а диференціацією кожного з них ще на 4 поєднання: ніжний щільний, ніжний крихкотілий, грубий щільний і грубий крихкотілий. Результати досліджень Дослідження молочної продуктивності з типами нервової діяльністю дали результат згідно темпів селекції у бажаному напрямку в значній мірі залежать від того, яка питома вага конституціальних типів у кожному конкретному стаді. Наші дослідження показали, що стадо бурої молочної породи характеризується досить значною різноманітністю у цьому відношенні. Так, найбільше тварин відносилось до вузькотілого ніжного щільного типу (23.6%), найменше — до вузькотілого грубого крихкого (4.8%). Корови були диференційовані на рихлий-щільний, ніжний-грубий, вузькотілий-широкотілий (за методикою М. М. Колесника). Залежно від типу конституції було досліджено ріст, розвиток, інтенсивність формування живої маси ремонтних телиць, екстер’єр, молочну продуктивність і відтворювальну здатність первісток; вивчено особливості корів різних типів конституції залежно від походження за батьком; обчислено економічну ефективність використання корів різних типів конституції. Вищим рівнем рентабельності виробництва молока за першу лактацію характеризувались корови ніжного типу (12,0 %), широкотілого (11,2 %) і рихлого (10,0 %) типів конституції, що на 2,6 %,1,3 % і 1,3 % вище порівняно із грубим, вузькотілим і рихлим типами. |
Опис: | Purpose: The aim of our work was to study the exterior of animals according to the types of Constitution and establish a connection with productivity and technological characteristics. According to the totality of data among the animals of the brown dairy breed of the mikhailovka breeding plant, we identified two types — broad-bodied and narrow-bodied, and differentiating each of them into 4 more combinations: tender dense, tender brittle, coarse dense and coarse brittle. Research results: Studies of milk productivity with types of nervous activity have yielded results according to the rate of selection in the desired direction, largely depending on the specific weight of constitutional types in each particular herd. Our research has shown that the herd of Brown dairy breeds is characterized by quite significant diversity in this regard. Thus, most of the animals belonged to the narrow — bodied tender dense type (23.6%), the least-to the narrow-bodied coarse brittle type (4.8%). Cows were differentiated into loose-dense, tender-coarse, narrow-bodied-broad-bodied (according to the method of M. M. Kolesnik). Depending on the type of Constitution, the growth, development, intensity of live mass formation of repair heifers, exterior, milk productivity and reproductive capacity of first-born children were studied; the features of cows of different types of Constitution were studied depending on the origin of the father; the economic efficiency of using cows of different types of Constitution was calculated. Cows of tender type (12.0 %), broad-bodied (11.2 %) and loose (10.0 %) Constitution types were characterized by a higher level of profitability of milk production during the first lactation, which is 2.6 %,1.3% and 1.3% higher compared to coarse,narrow-bodied and loose types. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11611 |
Розташовується у зібраннях: | Біолого-технологічний |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Кізлак Анна Ігорівна.pdf Restricted Access | 1,04 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити Запит копії |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.