Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/11907
Назва: | Управління витратами підприємства молочної галузі |
Інші назви: | Cost management of dairy enterprises |
Автори: | Харинко, Юлія Володимирівна Harynko, Yuliya Volodymyrivna |
Ключові слова: | управління витратами підприємство молочної галузі удосконалення cost management dairy enterprise improvement |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Факультет економіки та менеджменту ; наук. керівник Л. О. Дашутіна |
Короткий огляд (реферат): | У кваліфікаційній роботі досліджено теоретичні основи управління витратами підприємства. Об’єктом дослідження стало товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «Срібнянський молокозавод». У рамках розгляду теми дослідження встановлено, що система управління витратами на підприємстві передбачає виконання всіх функцій управління, тобто функції повинні реалізовуватись через елементи управлінського процесу: прогнозування, планування, нормування, організація, калькулювання, мотивація та стимулювання, облік, аналіз, регулювання та контроль витрат. Виконання всіх функцій управління по всіх елементах – це взаємодія керуючої підсистеми (суб’єкт управління) на керовану підсистему (об’єкт управління). Середньооблікова чисельність працівників молокозаводу в 2023 р. становить 11 осіб, Основними видами продукції, що виробляло підприємство з 2021 по 2023 роки була продукція, вироблена з молочної сировини: виробництво молока тобто сепарування молока, виробництво масла вершкового мяких сирів. Рівень рентабельності заводу низький, зафіксована негативна тенденція до його подальшого зниження (із 2,21% в 2021 р. до 0,15% у 2023 р.), тобто на 2,06%. В ході дослідження встановлено зниження загальної суми витрат за досліджуваний період, вструктурі витрат підприємства найбільшу питому вагу займали матеріальні витрати. Основними напрямами управління управління витратами є: оперативне отримання інформації про витрати, що дає змогу своєчасно здійснювати вплив на виробничий процес, оптимізуючи його; відповідність системи обліку цілям управління, що забезпечує надання інформації, необхідної для управління; критерієм точності під час обчислення собівартості продукції повинна бути не повнота включення витрат, а спосіб віднесення витрат на ту чи іншу продукцію; основну увагу слід приділити розподілу непрямих витрат, складанню обґрунтованих нормативних калькуляцій та організації контролю за їх дотриманням у процесі виробництва; виявлення відхилень до або під час здійснення виробничого процесу дає змогу менеджерам попереджати виробничі втрати, що має велике значення в мобілізації резервів виробництва та підвищенні його ефективності; чіткий взаємозв’язок між величиною витрат і особами, які за них відповідають та їх контролюють. Досягнення цього завдання можливе в умовах обліку витрат за центрами відповідальності. |
Опис: | The theoretical basis of cost management of the enterprise was investigated in the qualification work. The object of the research was the limited liability company "Sribnyanskyi molokozavod" LLC. As part of the examination of the research topic, it was established that the cost management system at the enterprise provides for the performance of all management functions, that is, the functions must be implemented through the elements of the management process: forecasting, planning, rationing, organization, calculation, motivation and stimulation, accounting, analysis, regulation and control of costs . Performance of all control functions on all elements is the interaction of the control subsystem (control subject) on the controlled subsystem (control object). The average registered number of dairy workers in 2023 is 11 people. The main types of products produced by the enterprise from 2021 to 2023 were products made from dairy raw materials: milk production, i.e. milk separation, butter production of soft cheeses. The level of profitability of the plant is low, a negative trend towards its further decrease is recorded (from 2.21% in 2021 to 0.15% in 2023), i.e. by 2.06%. In the course of the study, a decrease in the total amount of expenses was established for the period under study, in the structure of the company's expenses, the largest specific weight was occupied by material expenses. The main directions of cost management management are: prompt obtaining of information about costs, which allows timely influence on the production process, optimizing it; compliance of the accounting system with management goals, which ensures the provision of information necessary for management; the criterion of accuracy when calculating the cost of production should not be the completeness of the inclusion of costs, but the method of assigning costs to one or another product; the main attention should be paid to the distribution of indirect costs, the preparation of justified normative calculations and the organization of control over their compliance in the production process; detection of deviations before or during the implementation of the production process allows managers to prevent production losses, which is of great importance in mobilizing production reserves and increasing its efficiency; a clear relationship between the amount of costs and the persons who are responsible for them and control them. Achieving this task is possible in terms of cost accounting by responsibility centers. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11907 |
Розташовується у зібраннях: | Економіки та менеджменту |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Диплом Харинко Юл_я.pdf Restricted Access | 1,62 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити Запит копії |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.