Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12344
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorНаливайко, Олександр Олександрович-
dc.contributor.authorNalyvaiko, O. O.-
dc.date.accessioned2024-09-18T12:35:08Z-
dc.date.available2024-09-18T12:35:08Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationФакультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник Л. М. Бондарєваuk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12344-
dc.descriptionThe presented research consists in the study of the impact of irrigation on the cultivation of three main agricultural crops: soybeans, wheat and corn, as well as the analysis of the main ecological aspects of water use: the impact on water resources, soil erosion, soil salinization, microclimate change, and others. The main part of the study is devoted to a detailed analysis of the impact of irrigation on biometric indicators and yield of the studied crops. For soybeans, Siberia and Sphinx varieties were studied, for wheat - Reform and Depot varieties, and for corn - hybrids DKS 3972 and DKS 4964. Comprehensive information was provided on such important indicators as plant height, lodging resistance, yield, weight of 1000 grains and other characteristics, comparing them under irrigation conditions and without it. These data make it possible to assess the potential of different varieties and hybrids in different growing conditions. Particularly interesting are the data on the positive influence of irrigation on the content of protein, gluten and the nature of wheat grain, which is of great importance for the food industry and grain export. The study highlights the critical importance of irrigation for maximizing the genetic potential of crops. Arguably, it has been proven that in conditions of optimal water supply, plants not only produce a higher yield, but also form better quality grain.uk_UA
dc.description.abstractПредставлене дослідження полягає у вивченні впливу зрошення на вирощування трьох основних сільськогосподарських культур: сої, пшениці та кукурудзи, а також аналізі основних екологічних аспектів водокористування: вплив на водні ресурси, ерозію та засолення грунтів, зміну мікроклімату та інші. Основна частина дослідження присвячена детальному аналізу впливу зрошення на біометричні показники та врожайність досліджуваних культур. Для сої були вивчені сорти Сіберія та Сфінкса, для пшениці - сорти Реформ та Депот, а для кукурудзи - гібриди ДКС 3972 та ДКС 4964. Надана вичерпна інформація про такі важливі показники, як висота рослин, стійкість до вилягання, урожайність, маса 1000 зерен та інші характеристики, порівнюючи їх в умовах зрошення та без нього. Ці дані дозволяють оцінити потенціал різних сортів та гібридів в різних умовах вирощування. Особливо цікавими є дані щодо позитивного впливу зрошення на вміст білка, клейковини та натуру зерна пшениці, що має велике значення для харчової промисловості та експорту зерна. Дослідження підкреслює критичну важливість зрошення для максимальної реалізації генетичного потенціалу сільськогосподарських культур. Аргументовано доведено, що в умовах оптимального водозабезпечення рослини не лише дають вищий урожай, але й формують зерно кращої якості.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherСНАУuk_UA
dc.subjectекологічні аспекти водокористуванняuk_UA
dc.subjectкукурудзаuk_UA
dc.subjectозима пшеницяuk_UA
dc.subjectecological aspects of water useuk_UA
dc.subjectcornuk_UA
dc.subjectwinter wheatuk_UA
dc.titleЕкологічні аспекти використання водних ресурсів на агропідприємстві ТОВ НВФ «Урожай» Канівського району Черкаської областіuk_UA
dc.title.alternativeEcological aspects of the use of water resources at the agro-enterprise LLC NVF "Urozhai" of the Kaniv district of the Cherkasy regionuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Агротехнологій та природокористування

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Наливайко О.О..pdf
  Restricted Access
806,03 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.