Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12805
Назва: Оптимізація елементів технології вирощування пшениці озимої в умовах ТОВ "Велетень" Сумської області
Інші назви: Optimization of the elements of winter wheat cultivation technology in the conditions of "Veleten" LLC of the Sumy region
Автори: Рибалко, Денис Павлович
Rybalko, Denys
Ключові слова: пшениця озима
сорт
урожайність
winter wheat
variety
yield
Дата публікації: 2024
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник М. В. Радченко
Короткий огляд (реферат): Україна посідає друге місце у світі за територією орних земель та збором зерна, але в той же час країна має високу нестачу зерна, так як разом з позитивними показниками виробленої продукції є також втрати при збиранні, перевезенні, переробці, зберіганні. Відповідно головним шляхом підвищення загального виробництва зернових рослин є збільшення продуктивності, що може бути досягнуто лише за рахунок використання сучасних технологій. Мета досліджень полягала у визначенні впливу попередників на процеси росту й розвитку, формування врожайності та якості зерна пшениці озимої. За результатами досліджень урожайність пшениці озимої залежно від попередника змінювалася від 5,70 до 6,67 т/га. Найбільша урожайність була відмічена на варіанті з попередником горох і склала 6,67 т/га, а найменша з попередником кукурудза на силос – 5,70 т/га. Найбільший відсоток склоподібності в досліді було відмічено за сівби пшениці озимої після попередника горох – 48,0 %. Найбільша кількість білка отримана за попередника горох – 11,8 %, дещо менший вміст білка було відмічено за сівби пшениці озимої після ріпаку озимого – 11,5 %, після однорічних трав – 11,2 % та після кукурудзи на силос – 11,0 %.
Опис: Ukraine ranks second in the world in terms of arable land and grain collection, but at the same time, the country has a high grain shortage, as along with positive indicators of the produced products, there are also losses during harvesting, transportation, processing, and storage. Accordingly, the main way to increase the overall production of grain plants is to increase productivity, which can be achieved only through the use of modern technologies. The purpose of the research was to determine the influence of precursors on the processes of growth and development, formation of yield and grain quality of winter wheat. According to the research results, the yield of winter wheat, depending on the predecessor, varied from 5.70 to 6.67 t/ha. The highest yield was recorded on the variant with the predecessor of peas and amounted to 6.67 t/ha, and the lowest with the predecessor of corn for silage was 5.70 t/ha. The highest percentage of vitreousness in the experiment was noted for sowing winter wheat after the predecessor of peas – 48.0%. The largest amount of protein was obtained for the predecessor of peas – 11.8%, a slightly lower protein content was noted for sowing winter wheat after winter rape – 11.5%, after annual grasses – 11.2% and after corn for silage – 11.0%.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12805
Розташовується у зібраннях:Агротехнологій та природокористування

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Диплом Рибалко Д. П. .pdf
  Restricted Access
2,78 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.