Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12809
Назва: | Удосконалення елементів технології вирощування пшениці озимої в умовах СФГ "Мирослава" Сумської області |
Інші назви: | Improving the elements of winter wheat cultivation technology in the conditions of the "Myroslava" SFG, Sumy region |
Автори: | Кутак, Сергій Миколайович Kutak, Serhii Mykolaiovych |
Ключові слова: | пшениця озима сорт урожайність winter wheat variety productivity |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник М. В. Радченко |
Короткий огляд (реферат): | Україна є однією з головних країн для вирощування високоякісного зерна пшениці озимої завдяки своїми сприятливими ґрунтовими та кліматичними умовами. Однак зональний потенціал по вирощуванню пшениці озимої реалізується не повною мірою, на що вказує динаміка розвитку сільського господарства та показники його ефективності. Мета досліджень полягала в удосконалення окремих елементів технології, зокрема вивчення попередників та сучасних сортів пшениці озимої, які забезпечували б отримання гарантованих і сталих рівнів урожайності зерна високої якості. Максимальні показники урожайності були відмічені на варіанті з попередником соя у сорту Кубус – 5,5 т/га, що більше в порівнянні з варіантом за попередника соя у сорту Скаген на 0,3 т/га, на 0,7 т/га за варіанту з попередником соняшник сорту Кубус та на 0,9 т/га за попередника соняшник у сорту Скаген. Найменша урожайність була відмічена на варіанті з попередником соняшник у сорту Скаген – 4,6 т/га. В результаті досліджень було встановлено, що максимальні показники вмісту клейковини були отримані за попередника соя. Так, у сорту Кубус вона була найбільшою і становила 19,5 %. Найбільший вміст білка відмічається за попередника соя. У сорту Кубус вміст білка становив 11,9 %, а у сорту Скаген – 11,8 %. |
Опис: | Ukraine is one of the main countries for growing high-quality winter wheat grain due to its favorable soil and climatic conditions. However, the zonal potential for growing winter wheat is not fully realized, as indicated by the dynamics of agricultural development and its efficiency indicators. The purpose of the research was to improve certain elements of the technology, in particular, to study the predecessors and modern varieties of winter wheat, which would ensure obtaining guaranteed and stable levels of high-quality grain yield. The maximum productivity indicators were noted on the variant with the precursor soybean in the Kubus variety – 5.5 t/ha, which is more than the variant with the predecessor soybean in the Skagen variety by 0.3 t/ha, by 0.7 t/ha for the variant with the predecessor sunflower of the Kubus variety and by 0.9 t/ha for the predecessor sunflower of the Skagen variety. The lowest yield was noted on the version with the precursor sunflower in the Skagen variety – 4.6 t/ha. As a result of research, it was established that the maximum indicators of gluten content were obtained for the predecessor of soy. Thus, in the Kubus variety, it was the largest and amounted to 19.5%. The highest protein content is noted for the predecessor of soy. In the Kubus variety, the protein content was 11.9%, and in the Skagen variety – 11.8%. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12809 |
Розташовується у зібраннях: | Агротехнологій та природокористування |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Диплом Кутак С. М..pdf Restricted Access | 2,6 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити Запит копії |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.