Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12927
Назва: | Екологізація окремих елементів технології вирощування бобових культур |
Інші назви: | Elements of environmentally friendly technology in legume production |
Автори: | Теслик, Аніта Вікторівна Teslyk, Anita |
Ключові слова: | чина сочевиця технології вирощування peavine lentil growing technology |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник Г. О. Жатова |
Короткий огляд (реферат): | Сучасне сільське господарство стикається з численними викликами, пов’язаними зі збереженням навколишнього середовища, підвищенням продуктивності, а також забезпеченням сталого використання природних ресурсів. У глобальному контексті, де зростаюче населення вимагає все більших обсягів продукції, аграрний сектор мусить адаптуватися до умов, що змінюються, і шукати нові підходи до ведення виробництва. Важливим аспектом у цьому процесі є екологізація технологій вирощування сільськогосподарських культур, що включає впровадження інноваційних методів, які сприяють зменшенню негативного впливу на навколишнє середовище. Особливу увагу в рамках екологізації варто звернути на вирощування бобових культур, які мають вирішальне значення для агроекосистем. Бобові культури не лише забезпечують високий рівень продуктивності, але й відіграють значну роль у збагаченні ґрунту азотом. Це, у свою чергу, сприяє поліпшенню структури ґрунту, зменшенню ерозії та підвищенню його родючості. Екологізація технологій вирощування бобових культур передбачає використання агрономічних практик, які є екологічно безпечними, знижують потребу у хімічних добривах та пестицидах, а також підвищують стійкість рослин до стресових умов. Метою проведених досліджень було проаналізувати особливості формування елементів продуктивності, росту та розвитку чини та сочевиці за рахунок впровадження елементів екологізованої технології вирощування даних культур. Встановлено позитивний вплив інокуляції насіння чини (сорт Сподіванка) та сочевиці (сорт Лінза) на їх ріст, схожість та розвиток, а також на формування симбіотичної системи та фотосинтетичного апарату. Обробка бактеріальним препаратом Ризобофіт гарантувала високий рівень врожайності: для чини він становив 2,77 т/га, а для сочевиці – 1,33 т/га, що перевищує контрольні показники на 8,2% та 9,9% відповідно. |
Опис: | Modern agriculture faces numerous challenges related to environmental conservation, increasing productivity and ensuring the sustainable use of natural resources. In a global context growth of human population demands increasing volumes of production; the agricultural sector should to be adapt to new conditions and look for new approaches for production management. Important aspect of this process is the environmental friendly technologies, which includes the introduction of innovative methods reducing the negative impact on the environment. Particular attention should be paid to the environmental friendly technologies of legumes, which are crucial for agroecosystems. Legumes not only provide a high level of productivity, but also play a significant role in enriching the soil with nitrogen. This, in turn, helps to improve soil structure, reduce erosion and increase soil fertility. Environmental friendly technologies of legumes involves the use of agronomic practices that are eco-friendly due to reducing the need of chemical fertilizers and pesticides, and increasing of plant resistance to stressful conditions. The purpose of the research was to analyse the peculiarities of productivity elements formation, growth and development of peavine and lentils through the introduction of environmental friendly elements of these crops technology. The positive effect of inoculation of peavine (Spodіvanka variety) and lentil (Linza variety) on seed growth, germination and development, formation of a symbiotic system and photosynthetic apparatus was established. Treatment with the bacterial preparation of Rhizobophyt guaranteed a high level of productivity and was 2,77 t/ha (peavine) and 1,33 t/ha (lentils), which exceeds the control values by 8,2% and 9,9%, respectively. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12927 |
Розташовується у зібраннях: | Агротехнологій та природокористування |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Теслик.pdf Restricted Access | 6,84 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити Запит копії |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.