Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13010
Назва: | Оцінка сортів пшениці ярої за врожайністю в умовах ННВЦ СНАУ |
Інші назви: | Evaluation of spring wheat varieties by yield in the conditions of the NNVC of the SNAU |
Автори: | Губар, О. В. Gubar, О. V. |
Ключові слова: | пшениця м’яка яра сорти структура врожаю spring wheat varieties crop structure |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник В. І. Оничко |
Короткий огляд (реферат): | У кваліфікаційній роботі розглянуто питання особливостей формування врожайності зерна сучасних сортів пшениці м’якої ярої. Дослідження проводили у 2024 році в на дослідному полі ННВЦ СНАУ. Об’єктом дослідження виступали сорти пшениці ярої м’якої : Провінціалка, Лікамеро і Шірокко. За результатами досліджень встановлено, що вищу польова схожість була виявлено у сорту Лікамеро – 91,2%, що на 2,1% більше порівняно зі схожістю по сорту Провінціалка (89,1%) і на 1,8% - сорту Шірокко (90,2%). Виживання рослин упродовж всього вегетаційного періоду перебувало в межах статистичної похибки. Тобто можна вважати, що виживання рослин не залежить від сортових особливостей. Більше впливає на цей показник умови, які складаються упродовж вегетаційного періоду. Найбільш озерненими і вищою масою зерна з колоса рослини сорту Лікамеро. Більшу масу 1000 зерен отримано по сорту пшениці ярої Провінціалка – 43,2 г, що на 1,6 грами більше у порівнянні з сортом Лікамеро (41,6 г) і на 0,7 – сортом Шірокко (42,5 г). В умовах 2024 року рослини ярої пшениці сформували в досліді біологічну врожайність зерна в межах 4,76 – 5,24 т/га. Вищу врожайність зерна нами отримано при вирощуванні сорту пшениці Лікамеро 5,24 т/га. Більш ефективним, за умови збирання біологічної врожайності, було вирощування сорту Лікамеро - 92% рентабельності при собівартості врожаю 4294 грн/тону. |
Опис: | In the qualification work, the question of the peculiarities of grain yield formation of modern varieties of soft spring wheat was considered. The research was conducted in 2024 at the research field of the NNVC of the SNAU. The object of the study was spring soft wheat varieties: Provintsialka, Licamero and Shirocco. According to the research results, it was established that the highest field similarity was found in the Licamero variety - 91.2%, which is 2.1% more compared to the similarity of the Provincialka variety (89.1%) and 1.8% - the Shirocco variety (90 .2%). The survival of plants throughout the growing season was within the limits of statistical error. That is, it can be assumed that the survival of plants does not depend on varietal characteristics. The conditions during the growing season have a greater influence on this indicator. The most grainy and with the highest mass of grain from the ear of the Licamero plant variety. The greater mass of 1000 grains was obtained by the spring wheat variety Provintsialka - 43.2 g, which is 1.6 grams more compared to the Licamero variety (41.6 g) and by 0.7 - to the Shirocco variety (42.5 g). In the conditions of 2024, spring wheat plants formed in the experiment a biological yield of grain in the range of 4.76 - 5.24 t/ha. We obtained a higher grain yield when growing the Licamero wheat variety, 5.24 t/ha. More effective, under the condition of harvesting biological yield, was the cultivation of the Licamero variety - 92% profitability at the cost of the harvest of 4,294 UAH/ton. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13010 |
Розташовується у зібраннях: | Агротехнологій та природокористування |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Губар О.В.pdf Restricted Access | 1,2 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити Запит копії |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.