Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13030
Назва: | Вплив строків сівби на урожайність ячменя ярого в умовах ФГ «Натон» Сумського району Сумської області |
Інші назви: | The influence of sowing dates on the yield of spring barley in the conditions of the FG "Naton" of the Sumy district of the Sumy region |
Автори: | Бражник, Олег Миколайович Brazhnyk, Oleg Mykolayovych |
Ключові слова: | період вегетації фуражний ячмінь пивоварні якості зерна vegetation period fodder barley brewing qualities of grain |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник Л. В. Крючко |
Короткий огляд (реферат): | Розвиток і врожайність зерна зернових значною мірою визначаються елементами технології: строками сівби, нормою висіву, сортовими особливостями. Більшість ярих зернових культур сприятливо реагують та вегетують за найбільш ранніх строків сівби, коли можлива правильна передпосівна культивація. Це зумовлено коротким періодом вегетації ярих зернових культур та їх значною чутливістю до несприятливих погодних умов. Із вирощуваних зернових культур найкраще переносить запізнілу сівбу ярий фуражний ячмінь. При піздньому ярому строку сівби раціонально на більших площах висівати сорти ярого ячменю, які більш витривалі до відстроченої сівби (до 20 квітня), на корм і круп’яні цілі, за рахунок інших видів кормових культур. Запізнення з посівом негативно впливає на пивоварні якості зерна, оскільки підвищує вміст білка в зерні, а отже, погіршує якісні показники солоду. Тому сівбу ярого пивоварного ячменю слід проводити якомога раніше. Дослідження проводилося на землях Фермерського підприємства "Натон" протягом 2023-2024 років, розташованих на північному сході Лісостепу України на Лівобережжі та в західній частині Сумської області, яка належить до 2 агрокліматичного регіону. Проведені дослідження в ФГ «НАТОН» дозволили зробити такі висновки: Позитивна динаміка структури врожаю була досліджена за першого та другого строків сівби. Збільшення урожаю отримане за рахунок більшої кількості продуктивних стебел з одиниці площі та кращих параметрів колоса. Зерно ячменю ярого, вирощене за раннього строку сівби, мало кращі круп’яні властивості. Найбільший вихід зерна з одиниці площі був отриманий при ранньому висіванні. Запізнення з посівом на 5 днів знизило урожай на 3,2 відсотків, на 10 днів – на 13,4 відсотки. Круп’яні та пивоварні властивості зерна були кращими при ранньому посіві (20.04). Розрахунок економічної ефективності показав, що найбільш високий прибуток і рівень рентабельності були отримані при першому строку посіву – 20 квітня. При запізненні з посівом на 10 днів у порівнянні з раннім строком прибуток від реалізації знизився на 3014 грн. тобото на 18%. Відповідно і рівень рентабельності зерна ячменю, в залежності від строків висівання, склав 50,6-32,6%. Прибуток від реалізації зерна ячменю ярого при ранньому строку посіву (20.04) склав 8230 грн., при середньому строкові посіву (25.04) прибуток знизився на 866 грн. Сівбу ячменю ярого сорту Шедевр в умовах фермерського господарства «Натон» необхідно проводити в найбільш ранні строки – 20-25 квітня. Незначне запізнення призводить як до зниження урожаю, так і до погіршення якості зерна на рівні. |
Опис: | The development and yield of cereals are largely determined by elements of technology: sowing dates, seeding rates, and varietal characteristics. Most spring cereals respond favorably and grow at the earliest possible sowing dates, when proper pre-sowing cultivation is possible. This is due to the short growing season of spring crops and their high sensitivity to adverse weather conditions. Spring feed barley is the best tolerator of late sowing among the crops grown. With a late spring sowing date, it is rational to sow spring barley varieties that are more resistant to delayed sowing (until April 20) on larger areas for fodder and cereals, at the expense of other types of fodder crops. Delayed sowing negatively affects the brewing quality of the grain, as it increases the protein content of the grain and thus worsens the quality of the malt. Therefore, spring malting barley should be sown as early as possible. The study was conducted on the lands of the Naton Farming Enterprise during 2023-2024, located in the northeast of the Forest-Steppe of Ukraine on the Left Bank and in the western part of the Sumy region, which belongs to the 2nd agroclimatic region. The research conducted at NATON Farm led to the following conclusions: The positive dynamics of the crop structure was studied during the first and second sowing periods. The increase in yield was obtained due to a larger number of productive stems per unit area and better ear parameters. Spring barley grain grown at an early sowing date had better cereal properties. The highest grain yield per unit area was obtained with early sowing. A 5-day delay in sowing reduced the yield by 3.2 percent, and a 10-day delay by 13.4 percent. The cereal and brewing properties of the grain were better with early sowing (20.04). The calculation of economic efficiency showed that the highest profit and level of profitability were obtained at the first sowing date - April 20. If the sowing was delayed by 10 days compared to the early sowing, the profit from sales decreased by UAH 3014, or 18%. Accordingly, the level of barley grain profitability, depending on the sowing date, amounted to 50.6-32.6%. Profit from the sale of spring barley grain at the early sowing date (20.04) amounted to UAH 8230, while at the medium sowing date (25.04) the profit decreased by UAH 866. Sowing of spring barley of the Shevedr variety in the conditions of the Naton farm should be carried out at the earliest possible date - April 20-25. A slight delay leads to both a decrease in yield and a deterioration in grain quality at the level. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13030 |
Розташовується у зібраннях: | Агротехнологій та природокористування |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Бражник Олег Миколайович.pdf Restricted Access | 1,96 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити Запит копії |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.