Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13036
Назва: | Удосконалення елементів технології вирощування ячменю ярого в умовах Сумської області |
Інші назви: | Improvement of the elements of spring barley cultivation technology in the conditions of the Sumy region |
Автори: | Карєпін, Максим Вікторович Karepin, Maksym Viktorovych |
Ключові слова: | культивований ячмінь структура врожаю фенологічні спостереження cultivated barley crop structure phenological observations |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник Л. В. Крючко |
Короткий огляд (реферат): | Ячмінь займає четверте місце в світовому виробництві. Стійкість до гірших умов вирощування, включаючи високі температури, дозволяє вирощувати це зерно в багатьох регіонах світу, включаючи гірські райони. У Польщі домінуючою культурою є озимі зернові, у вирощуванні ячменю домінують лише ярі сорти через низьку морозостійкість. В даний час посівні площі ячменю планомірно збільшуються, як для харчової промисловості, так і на корм. Культивований ячмінь є одним з найважливіших і найдавніших злаків. Вони використовуються не тільки в комбікормової промисловості. Зерно використовується, серед іншого, в харчовій промисловості, головним чином для виробництва солоду. У нашій країні культивується переважно яра форма ячменю. Метою дослідження було виявити особливості реакції сортів ярого ячменю Кварц та Надійний на такі елементи технології вирощування, як норми висіву, з визначенням найбільш оптимальної, в умовах Північно-східного Лісостепу України. Для досягнення мети дослідження було визначено такі завдання: вивчити вплив норм висіву на формування елементів структури врожаю; визначити порівняльну продуктивність сортів при різних нормах висіву та достовірність отриманих результатів; визначити залежність показників якості зерна від досліджуваних факторів; дати економічну оцінку ефективності застосованих елементів технології. Особистий внесок здобувача полягає в плануванні методики досліджень, у закладанні польових дослідів, проведенні фенологічних спостережень, виконанні лабораторних аналізів, опрацюванні літературних джерел, узагальненні результатів досліджень, написані та оформленні дипломної роботи. На основі досліджень, проведених у 2023-2024 роках у господарстві СТОВ «ДРУЖБА НОВА», можна зробити наступні висновки: Біологічні особливості сорту та норми висіву впливали на структурні показники врожаю ярого ячменю. Збільшення норм висіву знижувало продуктивну кущистість сортів. Продуктивність колоса ярого ячменю залежить від особливостей сорту і норм висіву. Найбільшу масу зерна з 1 колоса (0,91 г) формував сорт Кварц. Збільшення норми висіву з 4,0 до 5,0 млн. шт./га знижує масу зерна з колосу. Найвищий рівень урожайності зерна забезпечував сорт Кварц (4,39 т/га). Для сортів ярого ячменю Кварц і Надійний оптимальною є норма висіву 4,5 млн. схожих насінин на 1 га. Підвищення норми висіву до 5,0 млн. шт. знижує врожай зерна порівняно з висівом 4,5 млн. шт. у сорту Кварц на 0,63 т/га, у сорту Надійний на 0,44 т/га. При нормі висіву 5,0 млн. шт./га спостерігається погіршення круп'яних і пивоварених властивостей зерна. Найбільший прибуток по сортам ярого ячменю ми отримали при нормі висіву 4,5 млн. шт./га. У сорту Кварц прибуток становив 8521 грн., а рівень рентабельності 45,6%. У сорту Надійний ці показники відповідно складали 6240 грн. і 33,4%. Для одержання в умовах господарства зерна ярого ячменю високої врожайності та якості необхідно висівати сорти Кварц та Надійний – з нормою висіву 4,5 млн. шт. схожих насінин на 1 га, що забезпечує найбільший економічний ефект. |
Опис: | Barley ranks fourth in global production. Its resistance to adverse growing conditions, including high temperatures, allows it to be grown in many regions of the world, including mountainous areas. In Poland, winter cereals are the dominant crop, while only spring varieties dominate barley cultivation due to low frost resistance. Currently, barley acreage is steadily increasing, both for the food industry and for feed. Cultivated barley is one of the most important and ancient cereals. It is used not only in the feed industry. The grain is used, among other things, in the food industry, mainly for the production of malt. In our country, spring barley is cultivated mainly. The aim of the study was to identify the peculiarities of the reaction of spring barley varieties Quartz and Nadiynyi to such elements of cultivation technology as seeding rates, with the determination of the most optimal one in the conditions of the North-Eastern Forest-Steppe of Ukraine. To achieve the aim of the study, the following tasks were defined: to study the influence of seeding rates on the formation of elements of the crop structure; to determine the comparative productivity of varieties at different seeding rates and the reliability of the results obtained; to determine the dependence of grain quality indicators on the studied factors; to give an economic assessment of the effectiveness of the applied elements of technology. The personal contribution of the applicant is to plan the research methodology, to set up field experiments, to conduct phenological observations, to perform laboratory analyzes, to process literature sources, to summarize research results, to write and design the thesis. Based on the research conducted in 2023-2024 on the farm of DRUZHBA NOVA, the following conclusions can be drawn: The biological characteristics of the variety and seeding rates influenced the structural parameters of the spring barley crop. Increasing seeding rates reduced the productive bushiness of varieties. The productivity of spring barley ear depends on the characteristics of the variety and sowing rates. The largest weight of grain from 1 ear (0.91 g) was formed by the variety Quartz. An increase in the seeding rate from 4.0 to 5.0 million units/ha reduces the weight of grain per ear. The highest level of grain yield was provided by the Kvarts variety (4.39 t/ha). For the spring barley varieties Kvarts and Nadizhnyi, the optimal seeding rate is 4.5 million germinating seeds per 1 ha. Increasing the sowing rate to 5.0 million seeds reduces the grain yield compared to sowing 4.5 million seeds in the Kvarts variety by 0.63 t/ha and in the Nadiiny variety by 0.44 t/ha. At a seeding rate of 5.0 million units/ha, there is a deterioration in cereal and brewing properties of grain. The highest profit for spring barley varieties was obtained at a sowing rate of 4.5 million units/ha. In the Quartz variety, the profit amounted to UAH 8,521, and the profitability level was 45.6%. In the Nadiinyi variety, these figures were 6240 UAH and 33.4%, respectively. To obtain high yields and quality of spring barley grain in farm conditions, it is necessary to sow the varieties Kvarts and Nadiinyi with a seeding rate of 4.5 million germinating seeds per 1 ha, which provides the greatest economic effect. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13036 |
Розташовується у зібраннях: | Агротехнологій та природокористування |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Карєпін Максим Вікторович.pdf Restricted Access | 1,95 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити Запит копії |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.