Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13225
Назва: | Удосконалення елементів технології вирощуваня ріпаку озимого в умовах Конотопського району Сумської області |
Інші назви: | Improving elements of winter rapeseed growing technology in the conditions of Konotop district, Sumy region |
Автори: | Тригубенко, Альона Анатоліївна Trygubenko, Alyona Anatoliivna |
Ключові слова: | ріпак озимий урожайність продуктивність winter rapeseed yield productivity |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник А. О. Бутенко |
Короткий огляд (реферат): | Постійний розвиток технології вирощування ріпаку озимого відкриває багато можливостей. Його головна мета – зменшити енерго- та часові витрати виробництва, тому, спрощуючи вирощування, мета – зменшити витрати на паливо, а також витрати на експлуатацію сільськогосподарської техніки та робочий час людини. Це має економічне обґрунтування, оскільки на врожайність рослин впливає не лише правильна агротехніка, а й відповідне внесення добрив, своєчасність сівби, вибір сортів, місць вирощування та засобів захисту рослин. Вибір правильної технології вирощування ріпаку озимого пов’язаний з багатьма факторами. Слід враховувати кліматичні умови, тобто кількість опадів у даному регіоні, тривалість вегетаційного періоду рослини, температуру. Важливе значення мають і ґрунтові умови: рельєф і водопроникність рельєфу, тип ґрунту та його гранулометричний склад, завдяки чому можна підібрати відповідну техніку та технологію обробітку. Завдяки високому попиту на рослинну олію та високобілкові корми, ріпак за останнє десятиліття значно зміцнив свою конкурентоспроможність на міжнародному ринку олійних культур, а ринкові ціни сягнули досить високого рівня. Основною метою дослідження були розробка та обґрунтування агротехнічних заходів посівного комплексу для технології вирощування ріпаку озимого в умовах Конотопського району Сумської області. Найкращі врожайні властивості рослин виявилися у сорту Свєта при нормі висіву від 1,0 до 1,2 млн. шт./га насінин. Насіння більш високої технологічної якості також було отримане при нормі висіву 1,2 млн. шт./га Найбільший вміст жиру міститься в насінні при посіві з нормою висіву 1,2 млн. шт./га, що компенсує недобір потенційної врожайності. Висів сорту Свєта при нормі 1,0 та 1,2 млн. шт./га схожих насінин забезпечує високий рівень рентабельності виробництва цієї культури на рівні 110,4% та 870%. |
Опис: | The constant development of winter rapeseed growing technology opens up many opportunities. Its main goal is to reduce energy and time costs of production, therefore, simplifying cultivation, the goal is to reduce fuel costs, as well as costs for the operation of agricultural machinery and human working time. This has an economic justification, since plant yield is affected not only by correct agricultural techniques, but also by appropriate fertilizer application, timely sowing, selection of varieties, growing sites and plant protection products. Choosing the right technology for growing winter rapeseed is associated with many factors. It is necessary to take into account climatic conditions, i.e. the amount of precipitation in a given region, the duration of the plant's growing season, temperature. Soil conditions are also important: relief and water permeability of the relief, soil type and its granulometric composition, thanks to which it is possible to choose the appropriate technique and cultivation technology. Due to the high demand for vegetable oil and high-protein feed, rapeseed has significantly strengthened its competitiveness in the international oilseed market over the past decade, and market prices have reached a fairly high level. The main objective of the study was to develop and substantiate agrotechnical measures of the sowing complex for the technology of growing winter rapeseed in the conditions of the Konotop district of the Sumy region. The best yield properties of plants were found in the Sveta variety at a seeding rate of 1.0 to 1.2 million pcs./ha of seeds. Seeds of higher technological quality were also obtained at a seeding rate of 1.2 million pcs./ha The highest fat content is found in seeds when sowing at a seeding rate of 1.2 million pcs./ha, which compensates for the shortfall in potential yield. Sowing the Sveta variety at a rate of 1.0 and 1.2 million pcs./ha of similar seeds provides a high level of profitability of production of this crop at the level of 110.4% and 870%. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13225 |
Розташовується у зібраннях: | Агротехнологій та природокористування |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Тригубенко Альона Анатоліївна.pdf Restricted Access | 3,51 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити Запит копії |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.