Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13228
Назва: Удосконалення елементів технології вирощування ячменю ярого в умовах АФ «Шевченка» Чернігівської області
Інші назви: Improvement of elements of spring barley growing technology in the conditions of the Shevchenko Agricultural Field of Chernihiv Region
Автори: Йосипенко, Богдан Миколайович
Yosypenko, Bohdan Mykolayovych
Ключові слова: ячмінь
урожайність
сорт
barley
yield
variety
Дата публікації: 2024
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник А. О. Бутенко
Короткий огляд (реферат): Найбільші пивоварні заводи та агровиробники України визначили, що основним фактором, що визначає високу споживчу якість зерна, є сортові характеристики ячменю. Ці показники визначаються в першу чергу сортовими особливостями, але багато в чому залежать від умов вирощування і дотримання технічних операцій. На основі проведених досліджень можливо зробити наступні висновки в умовах АФ «Шевченка» Бахмацького району Чернігівської області: 1. Найкращі врожайні якості зерна ярого ячменю були отримані при 2-му та 1-му строках сівби. При цьому маса 1000 зерен була також у даних варіантах найвищою. 2. Із запізненням проведення сівби спостерігалося зменшення врожайності рослин, а також ваги насіння. Така тенденція була притаманна як сорту Подив так і сорту Шедевр. 3. Для обох сортів погодні умови 2024 року виявилися більш сприятливими, але при цьому у сорту Подив спостерігалося різке падіння врожайності та маси 1000 зерен, , відповідно з 345 до 143 г та 53,9 до 39,6 г. У сорту Шедевр врожайні якості рослин у 2024 році були більш вирівняними у порівнянні з 2023 р., але маса 1000 зерен реагувала протилежно. 4. Аналізуючи якісні показники зерна ячменя та їх зміну в залежності від норми висіву, була виявлена суттєва залежність як посівних, так і пивоварних якостей зерна. 5. За вирівняністю зерна кращою виявилася норма висіву для сорту Подив - 4,0-4,5 млн. зерен/га, для сорту Шедевр – 4,5-5,0 млн. зерен/га. 6. Найбільш крупне зерно формувалося у сортів Подив та Шедевр при нормі висіву 4,5 та 5,0 млн. зерен/га. 7. Максимальні показники економічної ефективності були в сорту Шедевр на рівні 109,1-113,5% при нормах висіву 4-4,5 млн. шт./га. Рекомендованими нормами висіву насіння ячменю сорту Шедевр, за результатами наших досліджень, є 4,0-4,5 млн. зерен/га з рентабельністю на рівні 109-113,5%, а для сорту Подив більш високі – на рівні 4,5 – 5,0 млн. зерен/га з рентабельністю 56,2-86,9%.
Опис: The largest breweries and agricultural producers in Ukraine have determined that the main factor determining the high consumer quality of grain is the varietal characteristics of barley. These indicators are determined primarily by varietal characteristics, but largely depend on growing conditions and compliance with technical operations. Based on the research, the following conclusions can be drawn in the conditions of AF “Shevchenko” of Bakhmach district, Chernihiv region: 1. The best yielding qualities of spring barley grain were obtained at the 2nd and 1st sowing dates. At the same time, the weight of 1000 grains was also the highest in these variants. 2. With the delay in sowing, a decrease in plant yield and seed weight was observed. This trend was inherent in both the variety Pidyv and the variety Shevedr. 3. For both varieties, the weather conditions in 2024 were more favorable, but at the same time, in the variety Pidyv there was a sharp drop in the yield and weight of 1000 grains, from 345 to 143 g and 53.9 to 39.6 g, respectively. In the variety Shevedr, the yielding qualities of plants in 2024 were more leveled compared to 2023, but the weight of 1000 grains reacted in the opposite way. 4. Analyzing the quality indicators of barley grain and their change depending on the seeding rate, a significant dependence of both sowing and brewing grain qualities was found. 5. In terms of grain uniformity, the best sowing rate was for the variety Pidiv - 4.0-4.5 million grains/ha, for the variety Shvedr - 4.5-5.0 million grains/ha. 6. The largest grain was formed in the varieties Pidyv and Shvedevr at a sowing rate of 4.5 and 5.0 million grains/ha. 7. The maximum indicators of economic efficiency were in the variety Shvedevr at the level of 109.1-113.5% at sowing rates of 4-4.5 million seeds/ha. According to the results of our research, the recommended seeding rates for barley seeds of the variety Shvedevr are 4.0-4.5 million grains/ha with a profitability of 109-113.5%, and for the variety Pidiv higher - at the level of 4.5-5.0 million grains/ha with a profitability of 56.2-86.9%.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13228
Розташовується у зібраннях:Агротехнологій та природокористування

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Йосипенко-Богдан-Миколайович.pdf
  Restricted Access
2,48 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.