Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13235
Назва: | Сортові особливості формування урожаю ячменю ярого в умовах Сумської області |
Інші назви: | Varietal features of spring barley yield formation in the conditions of Sumy region |
Автори: | Ковальов, Леонід Вадимович Kovalev, Leonid Vadymovych |
Ключові слова: | ячмінь урожайність якість barley productivity quality |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник А. О. Бутенко |
Короткий огляд (реферат): | Провідні пивовари та солодовники України встановили, що основним фактором, який визначає високу споживчу якість пива, є сортові характеристики ячменю. Необхідно враховувати ряд показників, включаючи такі важливі параметри, як вміст білка, розмір зерна, екстрактивність, колір, вміст азоту, крихкість зерна, ступінь ферментації та вміст бета-глюкану. Ці показники в основному визначаються особливостями сорту, але також значною мірою залежать від умов вирощування та дотримання технологічних прийомів. З огляду на вивчення сортових особливостей і технічних проблем при вирощуванні цінних сортів пивоварного ячменю, дослідження, представлені в цій статті, є актуальними. На врожайність сортів ячменю ярого впливають, серед іншого, хід погоди, клас ґрунту та інтенсивність обробітку. Велике значення для досягнення високої врожайності мають також сортові характеристики, зокрема стійкість до хвороб і вилягання, а в останні роки великого значення набула і посухостійкість. Періодична нестача води відчуває майже вся Європа, а ярі зернові, особливо овес і ячмінь, дуже чутливі до посухи, тому вони мають пріоритет у весняному посіві серед зернових. У групі сортів пивоварного ячменю важливо, щоб урожайність йшла паралельно з якістю зерна. Сорти, призначені для цих цілей, оцінюються з іншого боку, ніж кормові. Оцінка господарської цінності сортів пивоварного ячменю залежить від показників якості солоду і сусла, а також характеристик зерна, а вже потім від урожайності та здоров’я. Крім того, для пивоварних сортів важливо, щоб вміст білка в зерні був в межах 9,5-11,5%, зерно має бути пухким - з високою масою 1000 зерен, добре сформованим і рівномірним. Урожайність є основним фактором, що впливає на вибір відповідного сорту для посіву. Добре, якщо він досягає високих урожаїв у середньому по країні. Проте варто покладатися і на результати в конкретному агротехнічному регіоні, адже середньореспубліканська та регіональна врожайність зазвичай не збігаються. Основною метою досліджень було вивчення впливу строків сівби на продуктивність посівів, посівні та пивоварні якості ячменя. Для повноти розкриття теми кваліфікаційної роботи були поставлені задачі: вивчити ріст і розвиток рослин ячменю сортів пивоварного напрямку; вивчити традиційну технологію вирощування ячменю та вивчити вплив строків посіву на продуктивність посівів; вивчити вплив строків посіву на посівні та пиповарні якості зерна ячменю ярого; визначити розмір біологічного врожаю і його структурних елементів; провести облік врожаю по варіантам досліду із статистичною обробкою отриманих результатів; визначення економічної ефективності різних агротехнічних заходів на врожайні та якісні показники зерна ячменю. Результати досліджень свідчать про економічну ефективність вирощування пивоварних сортів Реванш та Астра, що забезпечить більш високі прибутки. Крім того результати показують, що під кожний сорт в умовах конкретного господарства необхідно коректувати окремі елементи технології вирощування, зокрема строків висіву. В умовах Лісостепової зони України рекомендовані оптимальні строки сівби для ярого ячменю з 5 по 10 квітня, перевагу віддавати сорту Астра, що максимально реалізував свій біологічний потенціал та адаптивність до умов вирощування. При запізненні з сівбою ячменю ярого на 5-10 днів, особливо в посушливі роки, різко знижується врожайність та показники виповненості та крупності зерна. |
Опис: | Leading Brewers and malts of Ukraine have established that the main factor determining the high consumer quality of beer is the varietal characteristics of barley. A number of indicators must be taken into account, including important parameters such as protein content, grain size, extractivity, color, nitrogen content, grain brittleness, fermentation rate, and beta-glucan content. These indicators are mainly determined by the characteristics of the variety, but also largely depend on the growing conditions and compliance with technological techniques. Taking into account the study of varietal characteristics and technical problems in the cultivation of valuable varieties of malting barley, the research presented in this article is relevant. The yield of spring barley varieties is affected, among other things, by the course of weather, soil class and intensity of cultivation. Varietal characteristics, in particular resistance to diseases and lodging, are also of great importance for achieving high yields, and in recent years drought resistance has also become of great importance. Almost all of Europe experiences periodic water shortages, and spring cereals, especially oats and barley, are very sensitive to drought, so they have priority in spring sowing among cereals. In the group of malting barley varieties, it is important that the yield runs parallel to the grain quality. Varieties intended for this purpose are evaluated on a different side than forage varieties. The assessment of the economic value of malting barley varieties depends on the quality indicators of malt and wort, as well as grain characteristics, and only then on yield and health. in addition, for brewing varieties, it is important that the protein content in the grain is in the range of 9.5-11.5%, the grain should be loose - with a high mass of 1000 grains, well-formed and uniform. Yield is the main factor influencing the choice of a suitable variety for sowing. It is good if it reaches high yields on average in the country. However, you should also rely on the results in a particular agrotechnical region, because the average Republican and regional yields usually do not coincide. The main purpose of the research was to study the influence of sowing dates on crop productivity, sowing and brewing qualities of barley. To fully disclose the topic of the qualification work, the following tasks were set: to study the growth and development of barley plants of brewing varieties; to study the traditional technology of growing barley and to study the influence of sowing dates on the productivity of crops; to study the influence of sowing dates on the sowing and Pip-cooking qualities of spring barley grain; to determine the size of the biological crop and its structural elements; to record the crop according to the variants of the experiment with statistical processing of the results obtained; to determine the economic efficiency of various agrotechnical measures for the yield and quality indicators of barley grain. The results of research indicate the economic efficiency of growing remanche and Aster brewing varieties, which will provide higher profits. In addition, the results show that for each variety in the conditions of a particular farm, it is necessary to adjust individual elements of the cultivation technology, in particular the sowing time. In the conditions of the forest-steppe zone of Ukraine, optimal sowing dates for spring barley are recommended from April 5 to April 10, preference should be given to the Aster variety, which has maximized its biological potential and adaptability to growing conditions. If spring barley is 5-10 days late in sowing, especially in dry years, the yield and indicators of fullness and grain size sharply decrease. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13235 |
Розташовується у зібраннях: | Агротехнологій та природокористування |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Ковальов Леонід Вадимович.pdf Restricted Access | 2,53 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити Запит копії |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.